Duurzaamheid
Duurzaamheid in de bouw en werktuigbouw
Wil jij bijdragen aan een duurzamere toekomst in de bouw en werktuigbouw?
Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in beide sectoren. Door te kiezen voor energie-efficiënte ontwerpen, circulaire materialen en innovatieve technieken kun je niet alleen kosten besparen, maar ook je ecologische voetafdruk verkleinen. Of het nu gaat om het optimaliseren van productieprocessen of het ontwikkelen van duurzame bouwprojecten, er liggen volop kansen om slimmer en groener te werken.
Ontdek hoe jij duurzame oplossingen kunt integreren in jouw projecten!
Werk mee aan een circulaire toekomst
Wil jij jouw projecten circulair maken? Circulariteit draait om het hergebruiken van materialen en het minimaliseren van verspilling, zodat grondstoffen in de kringloop blijven. In de bouw en werktuigbouw biedt dit enorme kansen: door slim te ontwerpen, te bouwen en te produceren, kun je bijdragen aan een duurzamere wereld en tegelijkertijd kosten verlagen. Door circulaire principes toe te passen, maak je jouw processen efficiënter en creëer je waarde op de lange termijn.
Ontdek hoe jij circulariteit in jouw projecten kunt toepassen
Levenscyclusanalyse in de Bouw en Werktuigbouw
Met een Levenscyclusanalyse (LCA) krijg je inzicht in de milieueffecten van een product, proces of gebouw, vanaf de grondstofwinning tot en met de afvalverwerking. In de bouw- en werktuigbouwsector kun je met LCA precies zien waar in de keten de grootste ecologische impact zit, zodat je bewuste keuzes kunt maken om duurzamer te werken. Of je nu je energieverbruik wilt verlagen, materialen efficiënter wilt inzetten of je CO2-uitstoot wilt verminderen, LCA helpt je bij het maken van duurzame ontwerp- en productiekeuzes.
Met One Click LCA kun je dit proces eenvoudig en efficiënt uitvoeren. Deze gebruiksvriendelijke tool helpt je om snel en nauwkeurig LCA’s op te stellen, zodat je direct duurzame stappen kunt zetten in je projecten en processen.
Met welke emissies wordt rekening gehouden in de klimaatboekhouding?
Klimaatboekhouding houdt rekening met verschillende emissiebronnen, die zijn onderverdeeld in drie categorieën, ook wel scopes genoemd:
Scope 1:
Directe emissies
Scope 1 omvat directe emissies van bronnen die het bedrijf bezit of beheert, zoals brandstofverbruik, koelmiddelen, en emissies van voertuigen of industriële processen. Dit betreft bijvoorbeeld emissies van boilers, ovens, fabrieken of het eigen wagenpark.
Scope 2:
Gekochte emissies
Scope 2 omvat indirecte emissies van aangekochte energie, zoals elektriciteit, warmte of koeling. Deze energie wordt buiten het bedrijf opgewekt, maar binnen het bedrijf verbruikt, zoals bij stroom die wordt gekocht van een externe leverancier.
Scope 3:
Indirecte emissies
Scope 3 omvat indirecte emissies in de volledige waardeketen, zowel upstream (aangekochte goederen/diensten) als downstream (verkochte producten/diensten). Deze vallen buiten de directe controle van het bedrijf maar zijn wel het gevolg van zijn activiteiten.
Verankering in bedrijfsdoelen en waarden
Het integreren van duurzaamheid en ESG-principes in onze bedrijfsdoelstellingen en -waarden is cruciaal. Onze focus ligt op het helpen van klanten bij het duurzamer plannen, bouwen en exploiteren om een positieve impact op het milieu, de maatschappij en het bestuur te bevorderen.
ESG-status en volgende stappen
Na een uitgebreide analyse door het gerenommeerde duurzaamheidsadviesbureau – Better Earth – in de zomer van 2023 hebben we dat gedaan huidige ESG-status van ICN beoordeeld en volgende stappen geïdentificeerd. Er zijn drie hoofdgebieden onderzocht: Bijdrage (bijdrage aan de duurzaamheid van klanten), Waardeketen (waardeketen) en Organisatie-integratie (belang van ESG bij auxalia). Het resultaat toont een solide status quo op het gebied van duurzaamheid, met verdere verbeteringen die relevant zijn voor zakelijk succes en sociale impact.
Betrokkenheid van het management: Gedragscode
Ons management hebben zich gecommitteerd aan de Gedragscode tot ecologisch en sociaal verantwoord ondernemen. Diversiteit en gelijkheid zijn een integraal onderdeel van onze bedrijfscultuur, met een hoog aandeel vrouwen van 60% (per 1/2024). We bevorderen een inclusieve cultuur en leiderschap en zetten ons voortdurend in voor duurzaamheid. In deze richtlijn staat ook dat omkoping en corruptie verboden zijn. Op dezelfde manier moeten de normen van eerlijk zakendoen, eerlijke reclame en eerlijke concurrentie worden nageleefd.
Doelen en ambities
We gaan ons product- en oplossingenportfolio herzien en uitbreiden op het gebied van duurzaamheid. Hiervoor zullen wij in 2024 speciaal gespecialiseerd personeel inhuren en onze medewerkers hierop trainen. Ons doel is om onze klanten te ondersteunen op hun pad naar duurzaamheid en hen regelmatig te informeren over de kansen en uitdagingen van digitale transformatie en duurzaamheid in de bouw. In de toekomst willen wij dé toonaangevende partner worden op het gebied van duurzaamheid en in 2026 25% van onze omzet uit duurzame producten en diensten halen.
auxalia bos
Het auxalia bos is een concreet symbool van onze inzet voor de bescherming van het milieu en de bevordering van de biodiversiteit. Sinds de lancering in 2022 zijn we actief betrokken en nodigen we onze gewaardeerde klanten uit om dit duurzame project te steunen. Voor elke persoon die deelneemt aan een van onze trainingen, planten we een oppervlakte van 4 vierkante meter in het auxalia bos. Hierdoor ontstaat niet alleen leefgebied voor dieren en planten, maar wordt ook de CO 2 -voetafdruk verkleind. Door bomen te planten die het hele groeiseizoen bloeien en dood hout en habitatbomen te behouden, creëren we een natuurlijk, klimaatstabiel bos. De komende tien jaar zal het bos worden onderhouden volgens de standaard bosbouwnormen om het ecologische potentieel ervan te maximaliseren.
Contact met ICN
Uw eerste stap
op weg naar een totaaloplossing
Als CAD-professionals staan wij klaar om je te helpen! Neem gerust contact met ons op via telefoon of het formulier hiernaast.
We beantwoorden graag al je vragen en bieden oplossingen op maat voor jouw projecten.