Opleiding BIM coördinator - ICN Training Center

Voor optimale coördinatie van uw BIM projecten

Opleiding BIM Coördinator

Steeds meer en steeds grotere projecten worden uitgevoerd in BIM. Dit betekent dat de coördinatie van BIM projecten een steeds belangrijkere rol wordt. Vaak wordt in de praktijk een BIM modelleur ingezet als BIM Coördinator, maar meestal beschikt een BIM modelleur niet over de juiste kennis en vaardigheden om het project te coördineren.

Daarom biedt ICN Training Center de opleiding BIM Coördinator aan.

Door (vooraf) alle modellen te coördineren, van architecten, aannemers, fabrikanten en leveranciers, wordt alles op elkaar opgestemd. Dit bespaart niet alleen faalkosten en tijd, maar het bevordert ook de samenwerking tussen alle betrokken partijen.

teamleden en medewerkers

Cursisten gingen u voor!

jaar ervaring

Ervaring met het trainen en opleiden van professionals!

99 procent beveelt ons aan

%

Van onze cursisten beveelt ons aan!

Informatie over de opleiding

Algemeen

BIM is booming. Steeds meer en steeds grotere projecten worden uitgevoerd in BIM. Dit betekent dat de rol van een BIM Coördinator steeds belangrijker wordt. En dat terwijl in praktijk veel bedrijven al wel BIMmen, maar zo’n rol nog niet hebben. De BIM modelleur wordt dan maar ingezet als BIM Coördinator. Maar vaak beschikt een BIM modelleur niet over de juiste kennis en vaardigheden voor deze nieuwe rol/functie. Daarom biedt ICN Training Center de opleiding BIM Coördinator aan.

We leren hoe u als BIM Coördinator op de juiste manier de leiding houdt over de uitvoering van het project. Denk hierbij aan:

 • Het opstellen van BIM protocollen
 • Het samenvoegen van BIM modellen
 • Het uitvoeren van clashcontroles
 • Maar ook zogenaamde soft skills als communicatie en adviseurschap

Dit gebeurt in kleine groepen van 4 tot 6 deelnemers. Hierbij wordt theorie afgewisseld met praktijk. In het opleidingstraject zijn namelijk 2 praktijkdagen opgenomen. Daarnaast krijgt u als deelnemer aan de opleiding een mentor toegewezen. Deze begeleidt u niet alleen tijdens de opleiding, maar ook tot 3 maanden na afloop. Zodat u ook kunt rekenen op hulp en ondersteuning wanneer u met de geleerde kennis binnen uw bedrijf aan de slag gaat.

Waarom?

Door (vooraf) alle modellen te coördineren, van architecten, aannemers, fabrikanten en leveranciers, wordt alles op elkaar afgestemd. Dit bespaart niet alleen faalkosten en tijd, maar het bevordert ook de samenwerking tussen alle betrokken partijen.

Met het opleiden van een BIM Coördinator:

 • Wordt er BIM kennis binnen de organisatie gebracht;
 • Kan er in de toekomst meer en beter aan BIM projecten worden gewerkt;
 • Dalen de kosten bij een goede coördinatie.

Trainers met praktijkervaring

De trainers en mentoren bij de opleiding BIM Coördinator zijn specialisten in hun vakgebied en staan midden in de praktijk. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, weten wat er speelt en waar u tegenaan gaat lopen op het moment dat BIM of de functie van BIM Coördinator geïntroduceerd wordt binnen uw bedrijf. Ze delen graag hun kennis en vaardigheden, zijn enthousiast en communiceren helder. Zodat u zich optimaal kunt ontwikkelen in uw nieuwe rol.

Voor wie

Deze opleiding is voor startende BIM Coördinatoren die het BIM-proces willen leren beheersen. Doordat het hele BIM proces wordt behandeld voorziet de opleiding in een allround beeld van BIM projecten. Het is een voordeel als u al ervaring heeft met bouwprojecten.

Meer informatie

Programma

Tijdens de opleiding BIM Coördinator krijgen deelnemers kennis en vaardigheden waarmee ze in staat zijn BIM direct in de eigen organisatie toe te passen.

De opleiding BIM Coördinator bestaat uit:

 • Een intakegesprek.
  Door middel van een intake wordt uitgelegd wat u kunt verwachten van de opleiding. Ook wordt vastgesteld waar u staat met uw kennis over BIM. Deze uitgangssituatie wordt meegenomen in uw persoonlijk ontwikkelplan en de leerdoelen worden bepaald. Deze intake dient tevens als eerste kennismaking tussen u en uw mentor/coach.​
 • 4 opleidingsdagen.
 • 2 praktijkdagen waarbij u met uw eigen BUP (BIM Uitvoeringsplan) aan de slag gaat.
 • Intensieve begeleiding voor en na de opleiding.
 • Een eindpresentatie.

De opleidingsdagen zien er als volgt uit:

De gehele opleiding tot BIM Coördinator bestaat uit 6 lesdagen verspreid over 7 weken. Hieronder vindt u een korte samenvatting per dag:

Dag 1 – Theorie
De eerste dag staat in het teken van kennismaking. Zowel met de mentor/docent en de andere cursisten als met BIM. We behandelen deze dag de BIM-standaarden omdat er verschillende interpretaties zijn en we willen er zeker van zijn dat we allemaal dezelfde invulling geven aan BIM.

Dag 2 – Theorie
Op deze dag gaan we het hebben over controle, modelcoördinatie en Clashen. We focussen op een procesmatige aanpak van de rol van BIM-coördinator. Hierbij kijken we naar wat we doen met de data, hoe we het borgen en wie of wat we gaan aansturen als zaken niet op orde zijn.

Dag 3 – Praktijk
Op deze eerste praktijk dag geven we eerst toelichting over wat een BIM Uitvoeringsplan is en wat er zoal in moet staan. Daarna start iedereen met het werken aan zijn/haar eigen BUP. Hierbij zijn de leerdoelen die vanuit de eigen organisatie zijn opgesteld de leidraad.

Dag 4 – Theorie
Deze dag kijken we wat specifieker naar de BUP en gaan we meer de diepte in. Iedereen zal namelijk een andere invulling hebben. Waar voor de een ‘kosten en planning’ belangrijk is, is voor de ander ‘renovatie en beheer’ meer van toepassing. We kijken naar alle verschillende specialisaties en gaan hier verder op in.

Dag 5 – Praktijk
Tijdens deze tweede praktijk dag gaan we verder werken aan de BUP en passen we toe wat er op dag 4 geleerd is. Hierbij staat de diversiteit van de BUP centraal.

Dag 6 – Theorie en eindpresentatie
De laatste dag van de opleiding staat in het teken van soft skills. We gaan het hebben over communicatie en adviseurschap. Hoe krijgt u het voor elkaar om mensen intrinsiek aan te sturen? Hoe komt u over in uw rol van BIM Coördinator en welke valkuilen zijn er op communicatief vlak?

’s Middags geeft iedereen zijn/haar BUP-presentatie. Hierbij is ook de eigen leidinggevende aanwezig. De dag wordt afgesloten met een gezellige borrel en uitreiking van de certificaten.

Praktijkdagen
Tussen de klassikale lessen worden er ook 2 praktijkdagen ingepland. Tijdens deze dagen kunt u werken aan uw eigen BUP (BIM Uitvoeringsplan). Op deze manier kunt u al het geleerde meteen toepassen.

Eindpresentatie en certificaat
De training wordt afgesloten met een eindpresentatie van de zelfgemaakt BUP voor docent/mentor en leden van het eigen bedrijf.

U wordt beoordeeld op uw inzet tijdens de les- en praktijkdagen, uw BIM Uitvoeringsplan en de eindpresentatie. Na succesvolle afronding kunt u direct als BIM Coördinator aan de slag. U ontvangt bovendien het certificaat ‘BIM Coördinator’.

Mentor
Na het succesvol afronden van de opleiding BIM Coördinator kunt u nog gedurende 3 maanden gebruik maken van begeleiding door uw ICN mentor. Dit kan zowel fysiek als digitaal tot een maximum van 8 uur. Zo krijgt u dus ook nog begeleiding nadat u binnen uw bedrijf als BIM Coördinator aan de slag bent gegaan.

Meer informatie

Investering

Plan direct een afspraak over deze opleiding met Hovhannes Grigoryan, (accountmanager Architecture, Engineering & Construction en BIM expert).

Faciliteiten

Tijdens de lesdagen worden koffie, thee, water en lunch verzorgd. Daarnaast werkt u met hard- en software die wij aanleveren.

Subsidiemogelijkheden vanuit uw werkgever

Veel werkgevers willen graag investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers en beschikken over een jaarlijks opleidingsbudget om opleidingen voor werknemers te bekostigen. Ook kunt u mogelijk, via uw werkgever, in aanmerking komen voor subsidie van Opleidings- en Ontwikkelingsfondsen. Deze fondsen vergoeden een deel van de kosten voor sommige opleidingen. Informeer bij uw HR-afdeling of leidinggevende of uw organisatie een opleidingsbudget heeft waar u gebruik van kunt maken of is aangesloten bij een O&O-fonds.

Fiscaal voordeel

Betaalt u de opleiding zelf? Dan kunt u gebruik maken van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee u tot zo’n 50 procent van de gemaakte studiekosten terugkrijgt van de Belastingdienst. Jaarlijks kunt u maximaal € 15.000,- aftrekken van uw inkomstenbelasting voor de studiekosten van u en uw fiscale partner.

Meer informatie

Brochure downloaden

Download hier de gratis brochure ‘Opleiding BIM Coördinator’.

Meer informatie over de opleiding

Laat uw gegevens en eventuele vragen achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op om meer te vertellen over de opleiding BIM Coördinator.

Een juiste combinatie van hard en soft skills

De rol van BIM Coördinator

Een BIM Coördinator heeft een belangrijke rol in het BIM-proces. Hij/zij is verantwoordelijk voor het coördineren van het hele BIM-project, het opstellen van het BIM-protocol, maar ook het toetsen van de kwaliteit van de BIM-modellen en alle communicatie. Een BIM coördinator moet dus zowel over hard skills als soft skills beschikken. Hij/zij moet in staat zijn om op operationeel niveau samen te werken met interne én externe partijen. Daarnaast moet de BIM Coördinator beschikken over goede communicatieve vaardigheden, zodat alle betrokken partijen effectief kunnen samenwerken.