3D CAD-software biedt Mevi inzicht in constructies - ICN Solutions

3D CAD-software biedt Mevi inzicht in constructies

”Ontwerpen in 3D zorgt voor minder fouten”

Het reduceren van fouten in de ontwerpfase en een efficiënt productieproces hebben bij engineeringbedrijven de hoogste prioriteit. 3D CAD-software is daarbij onmisbaar. “Alleen al vanwege het feit dat het de ontwerper veel meer inzicht geeft in zijn constructies”, zegt constructeur Maarten de Koning van Mevi Fijnmechanische Industrie B.V. in Helmond.

Mevi − met vestigingen in Nederland, België en Tsjechië − is gespecialiseerd in de engineering, productie en assemblage van klantspecifieke modules of complete machines voor test equipment en productieautomatisering. Tot de klantenkring behoren bedrijven uit de farmaceutische, automotive en vliegtuigindustrie. Maar bijvoorbeeld ook fabrikanten van semiconductors, voor wie het aankomt op een nauwkeurigheid van honderdsten en zelfs duizendsten van millimeters, kiezen bewust voor Mevi. Op de engineeringafdeling in Helmond wordt al sinds vijftien jaar voor alle ontwerpen gebruikgemaakt van Autodesk Inventor, geleverd door ICN Solutions. “Het gebruik van deze 3D CAD-software biedt ons veel inzicht in onze constructies”, zegt Maarten de Koning.

“Hierdoor zijn wij in staat om functioneel betere ontwerpen te maken, hetgeen resulteert in een gunstigere kostprijs en een kortere doorlooptijd van een project.” Volgens de constructeur zorgt het ontwerpen in 3D gedurende het gehele productieproces voor minder fouten: “Voor het aansturen van onze productieafdeling worden aan de hand van het 3D-model meestal ook nog 2D-tekeningen met aanzichten en bematingen gegenereerd. Dankzij een optimaal 3D-ontwerp bevatten ook die 2D-tekeningen minder fouten. Uiteindelijk zorgt dat ook weer voor minder problemen bij het assembleren en testen van onze producten.”

Mevi Engineering

Automatische verpakkingsmachine

Een ander belangrijk voordeel van 3D CAD-software is volgens Mevi dat hiermee een duidelijkere communicatie met de klant mogelijk is. Als voorbeeld noemt Maarten een project waarbij de snelheid van een bestaande productielijn moest worden verhoogd. “Hierbij ging het met name om het verpakken van verschillende soorten balpennen dat voorheen gewoon met de hand werd gedaan. Met behulp van Autodesk Inventor hebben wij een automatische verpakkingsmachine ontworpen. Dankzij het 3D-model konden wij de klant al in een vroegtijdig stadium betrekken bij de oplossing zoals wij die voor ogen hadden. Door de specifieke proceskennis van de klant te combineren met onze machinebouwkennis zijn wij gezamenlijk tot de ideale machine gekomen.”

Frame Generator

Met het afleveren van een machine of testopstelling is voor Mevi de kous meestal nog niet af. “Het komt vaak voor dat wij in het vervolgtraject nog een aanpassing of een uitbreiding moeten uitvoeren”, zegt De Koning. “Daarom laten klanten het beheer van hun technisch productdossier (TPD) steeds vaker aan ons over. Om wijzigingen in ontwerpen efficiënter te beheren, maken wij sinds 2015 gebruik van Autodesk Vault.” Daarnaast roemt de constructeur de vele extra functies in Inventor die het ontwerpproces aanzienlijk vereenvoudigen. “Met Frame Generator bijvoorbeeld kun je veel sneller frames tekenen en aanpassen dan wanneer deze zonder een dergelijke module getekend worden. En met behulp van de FEM (Finite Element Method)-module voeren wij sterkteberekeningen uit. Als een constructie bijvoorbeeld met honderd kilogram wordt belast, moet je er zeker van zijn dat deze niet teveel vervormt of stuk gaat. Deze berekeningen zijn verplicht om te voldoen aan de eisen van de machinerichtlijn (CE-Certificering).”

iLogic

Een andere Inventor-functie die Mevi veel tijdbeparing oplevert is iLogic, een scripttaal waarmee repeterende handelingen eenvoudig kunnen worden geautomatiseerd. “Zo moesten een keer op verzoek van een klant de kaders van een compleet tekeningpakket gewijzigd worden. Welnu, om dat probleem op te lossen, hebben wij met behulp van iLogic in amper een kwartier tijd een script ontwikkeld. In plaats van tal van repeterende handelingen te moeten doen, ging dat nu met één druk op de knop. Daarnaast hebben wij een script ontwikkeld voor het automatiseren van het maken van PDF’s en STEP-files in een hele samenstelling. Overigens is laatstgenoemde mogelijkheid ook opgenomen in CreateForce, de volledig in eigen beheer ontwikkelde Autodesk Inventor-applicatie van ICN Solutions.”

InventorUsers dag

Over de samenwerking met ICN Solutions is Maarten de Koning zeer te spreken. “In de zeldzame gevallen dat wij problemen hebben met de software die wij zelf niet krijgen opgelost, pakken de specialisten van ICN Solutions dit snel en goed op. Daarnaast zijn wij altijd van de partij bij de jaarlijkse InventorUsers dag; dit event is vooral handig om te beoordelen of een upgrade naar een nieuwe release van Inventor al dan niet van toegevoegde waarde is voor onze organisatie.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie Mevi Fijnmechanische Industrie.

Logo Mevi

Meld u aan voor onze e-mails