3D-visuals Gazelle-fietsfabriek overtuigen stakeholders

3D-visuals Gazelle-fietsfabriek overtuigen stakeholders

Bronsvoort Blaak Architecten optimaliseert bouwproces met Revit

Het monumentale bedrijfspand van de in 1892 opgerichte fietsfabriek Koninklijke Gazelle is één van de meest beeldbepalende elementen van het Veluwse Dieren. In 2014 ontwierp Bronsvoort Blaak Architecten de plannen voor een grootscheepse renovatie en nieuwbouw van dit industrieel erfgoed. “Autodesk Revit is daarbij onmisbaar om te communiceren met onze co-makers”, zegt directeur Anton Bronsvoort.

De verouderde fietsfabriek van Gazelle was hard toe aan een optimalisatie van het productieproces. Daarom kreeg Bronsvoort Blaak Architecten uit Amerongen in 2014 de opdracht om een plan te ontwerpen voor een ingrijpende renovatie en nieuwbouw. “Voorheen was de fietsfabriek een omvangrijk complex van 35.000 m². Daarvan is 20.000 m² gesloopt”, zegt Bronsvoort. “Het gehandhaafde deel van circa 15.000 m² bestaat uit monumentale kantoorgedeelten uit 1912, de zogeheten Beltman-vleugel uit 1930 en diverse bedrijfshallen. Daaraan toegevoegd is een nieuwe productiehal van 10.000 m², waardoor er nu een gebouw staat van 25.000 m².”

Buitenaanzicht handhaven

De Gazelle-fietsfabriek – het Innovation & Production Center – domineert het straatbeeld in hartje Dieren. “Voor de opdrachtgever, en ook voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed die over onze schouders meekeek, was het daarom belangrijk om te weten hoe het buitenaanzicht er zou komen uit te zien’, vervolgt Bronsvoort. “De nieuwbouw moest harmoniseren met het monumentale gedeelte. De opdrachtgever vond het vooral belangrijk om het ensemble van het monumentale kantoorgedeelte en de Beltman-vleugel te handhaven. Om een goed beeld te geven van het eindresultaat, hebben wij met behulp van Revit 3D-visualisaties gemaakt van het buitenaanzicht. Met die sfeerbepalende visualisaties hebben we de stakeholders voor onze plannen weten te overtuigen.”

Communiceren met co-makers

Het maken van 3D-visualisaties met Revit is voor Bronsvoort Blaak Architecten eerder uitzondering dan regel. “In de markt van het industrieel erfgoed waarop wij ons veel bewegen, is het maken van dergelijke realistische artist impressions niet zo gebruikelijk. Want bij veel van dit soort renovatieprojecten is aan het begin van het bouwproces nog niet helemaal duidelijk hoe het eindresultaat er gaat uitzien. In de praktijk gebruiken wij Autodesk Revit vooral voor het maken van technische tekeningen waarmee we beter kunnen communiceren met onze co-makers, zoals constructeurs en installateurs. Dat helpt ons om een technisch goed gebouw neer te zetten. Wij gaan dus steeds meer richting BIM, in die zin dat wij steeds meer behoefte hebben aan communicatiemiddelen richting onze co-makers en opdrachtgevers. Mede daarom hebben wij eind 2014 de overstap gemaakt van een Revit-licentie naar een uitgebreide Autodesk Building Design Suite van ICN Solutions.”

Bronsvoort Blaak Architecten bna

Leading partner

Hoewel Bronsvoort Blaak Architecten projectgegevens uitwisselt met externe bouwpartners, is er volgens Bronsvoort nog geen sprake van daadwerkelijk BIMmen: “Voor ons is BIM uitsluitend interessant als wijzelf leading partner kunnen zijn en dus de volledige regie over een project hebben. Want vooral bij projecten met industrieel erfgoed is het essentieel dat het volledige beheer in onze handen is. Nu zie je echter vaak nog een druk vanuit de markt om de hoofdaannemer leading partner te laten zijn. Daarom vinden wij BIM op het moment nog niet zo goed passen bij onze bedrijfsvoering.” Bronsvoort is ervan overtuigd dat BIM minder faalkosten en een betere kwaliteit van gebouwen tot gevolg heeft. “Maar daar staat tegenover dat het volledig opbouwen en engineeren van een gebouw in een BIM-model nogal arbeidsintensief is, dus kostbaar. Vooral als een project onverhoopt niet doorgaat, vertraging oploopt of wordt gewijzigd, kost die investering in een BIM-model veel tijd en geld. Met andere woorden: in de voorbereidende fase kost BIM veel tijd, pas in de uitvoerende fase wordt het terugverdiend. Desondanks verwacht ik dat BIM in de toekomst ook in ons bureau de praktijk gaat worden en dat wij samen met onze bouwpartners in één en hetzelfde BIM-model zullen gaan werken.”

Werkplekbegeleiding

Bij het goed leren werken met Revit en 3D-tekeningen heeft Bronsvoort Blaak Architecten naar eigen zeggen veel baat gehad bij de werkplekbegeleiding van ICN Solutions: “Zo heeft ICN ons bij een project voor een windmolenfabriek intensief begeleid om vanaf een schetsontwerp de nodige stappen te gaan maken om in Revit te gaan tekenen. Inmiddels werken wij al onze projecten uit in Revit.”

Logo Bronsvoort Blaak

Meld u aan voor onze e-mails