Het maken van een fysiek ontwerp is kostbaar en tijdrovend. Niet voor niets valt tijdens ontwerpprocessen de keuze steeds vaker op Digital Prototyping. Zo tekent Lightronics in Waalwijk, specialist in hoogwaardige lichtoplossingen voor de professionele markt, haar producten al sinds jaar en dag volledig in Autodesk Inventor. Productontwikkelaar Corné Verhoeven laat z’n licht schijnen over de voornaamste pluspunten.
Na jarenlang met AutoCAD te hebben gewerkt, maakte Lightronics ruim tien jaar geleden de overstap naar Autodesk Inventor. Productontwikkelaar Corné Verhoeven legt uit dat dat besluit een lange aanloop kende: “Ons bedrijf is kort na de oorlog opgericht. Aanvankelijk werden de tekeningen op kalkpapier gemaakt. Begin jaren negentig werden de eerste tekeningen met 2D AutoCAD gemaakt. Dat ging goed, totdat onze producten wat complexer werden. Toen werd het nodig om sneller aanzichten te genereren en sneller te communiceren met leveranciers.
“Wat wij tekenen, moet in één keer goed zijn”
Daarom hebben we rond de eeuwwisseling besloten om in 3D te gaan tekenen; aanvankelijk met Mechanical Desktop, maar ruim tien jaar geleden zijn wij overgestapt naar Autodesk Inventor. Op gegeven moment draaide onze toenmalige Inventor-versie echter nog uitsluitend op XP-workstations; aangezien die wereldwijd niet meer werden ondersteund, ontkwamen wij er niet aan over te stappen naar de op dat moment meest actuele Inventor-versie. Zodoende hebben wij in 2014 bij ICN Solutions de Autodesk Product Design Suite Premium aangeschaft.”
Spuitgietmatrijs
Lightronics is gespecialiseerd in het ontwikkelen van kwalitatief hoogwaardige en slagvaste binnen- en buitenverlichting voor de professionele markt, waarbij ook design niet uit het oog wordt verloren. Als productontwikkelaar is Corné Verhoeven met name verantwoordelijk voor het ontwerp van de behuizingen van de armaturen. “Zo hebben wij in 2016 de Prunus geïntroduceerd, bestaande uit een serie nieuwe paaltoparmaturen die door de modulaire opbouw verschillende oplossingen en decoratieve ontwerpelementen bieden.
Deze serie is volledig met Inventor getekend. Het voordeel ten opzichte van het vroegere AutoCAD is dat je van tevoren een simulatie kunt maken waarbij je kunt zien of alle onderdelen goed in elkaar passen. Dat laatste is onder andere essentieel bij de uitwisseling van 3D-tekeningen met leveranciers. Als wij bijvoorbeeld een ronde kap voor een armatuur willen fabriceren, laten wij daarvoor eerst door een gereedschapmaker een spuitgietmatrijs maken.
De gereedschapmaker maakt zo’n tooling op basis van een Inventor-tekening die wij aanleveren. Aangezien het maken van zo’n matrijs heel kostbaar is, moeten we met honderd procent zekerheid weten dat onze 3D-tekening geen fouten bevat; het moet in één keer goed zijn. Autodesk Inventor zorgt voor die extra check. Een ander voordeel van 3D-tekenen is dat je niet meer zoveel en nauwkeurig hoeft te bematen als vroeger bij 2D-tekenen. Daardoor hoeft bijvoorbeeld een gereedschapmaker niet meer alles na te meten en kost het maken van een matrijs hem minder werk.”
IPT-bestanden
Volgens de productontwikkelaar biedt Autodesk Inventor ook uitkomst bij het uitbesteden van halffabrikaten: “Al in een vroeg stadium van het ontwerpproces sturen wij tekeningen naar leveranciers die eveneens met Inventor werken, zoals bijvoorbeeld een bedrijf dat voor ons aluminium platen produceert. Daarbij sturen wij IPT-bestanden rechtstreeks naar de leverancier, zonder dat deze eerst naar STEP-bestanden hoeven te worden geconverteerd. Bestanden uitwisselen gaat daardoor sneller, wat een aanzienlijke tijdwinst oplevert.”
Tekeningenbeheer
Als een andere belangrijke meerwaarde van de Product Design Suite noemt Corné Verhoeven de continuïteit in het tekeningenbeheer: “Doordat de afgelopen jaren onze producten steeds complexer zijn geworden en wij vaak met meerdere ontwerpers tegelijkertijd aan een product werken, is een optimaal tekeningenbeheer steeds belangrijker geworden. Autodesk Vault zorgt ervoor dat er meteen een reservekopie wordt opgeslagen en voorkomt dat oorspronkelijke tekeningen worden overschreven. Bovendien kun je zo nodig altijd een paar stappen terug maken in het ontwerpproces, om te checken welke wijzigingen je ook alweer had aangebracht.”
Taal van werkvloer
Corné Verhoeven roemt de wijze waarop ICN Solutions zijn bedrijf ondersteunt bij het implementeren van de 3D CAD-software: “De dienstverlening stopt niet bij het leveren van het pakket. Nee, de consultants verdiepen zich echt in onze manier van werken. Als zij bijvoorbeeld zien dat wij op een omslachtige manier werken, geven zij ons advies hoe het veel simpeler kan − bijvoorbeeld het op een bepaalde manier opzetten van een directory in Vault. Kortom, de consultants spreken de taal van de werkvloer, dat vinden wij heel belangrijk.”
Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie lightronics.