5 Redenen waarom u al klaar bent voor BIM - ICN Solutions

5 Redenen waarom u al klaar bent voor BIM

Bij ICN Solutions horen we vaak redenen waarom bedrijven/architectenbureaus nog niet aan BIM doen: “Het is te moeilijk.” “Het is te duur.” “Ik heb het niet nodig.” Maar eigenlijk zijn dit geen redenen, maar excuses. Vaak zijn bedrijven er veel meer klaar voor dan ze zelf denken. In deze blog delen we de 5 redenen waarom ook u al klaar bent voor BIM.

1. U denkt al in BIM

U weet het misschien niet, maar op dit moment maakt u al gebruik van BIM. Of in ieder geval deels. Als u een gebouw ontwerpt, denkt u niet in 2D-lijnen. U denkt in objecten uit de echte wereld – muren, ramen, deuren, vloeren. U weet hoe ze bij elkaar passen, wat hun relaties zouden moeten zijn, welke elementen andere elementen ondersteunen etc.. En BIM doet dat dus ook. Omdat BIM object gebaseerd is, ‘weet’ alles in uw model wat het is. Muren gedragen zich als muren, deuren werken als deuren. Hierdoor kunt u ze manipuleren op manieren die betrekking hebben op hun echte gedrag, en dat vloeit logisch voort uit uw ontwerp-workflow.

2. BIM verbetert de coördinatie

In elke bouwsector – architectuur, techniek en constructie – moet u kunnen begrijpen wat er gebeurt in drie dimensies. Als u een muur in een project verplaatst, moet u weten wat dat doet met uw verhogingen. Als u de maat van de  vloer verandert, moet u weten hoe dat uw secties beïnvloedt. BIM helpt hierbij door realtime de veranderingen te laten zien. Misschien moet u nog steeds wat veranderen door verschillende views, maar u zult meteen in staat zijn om de wijzigingen te zien. En dat bespaart tijd!

3. BIM zorgt voor de details

Naast de live sectiecoördinatie helpt BIM ook bij de huishoudelijke taken voor het netjes houden van een tekenset. Moet een detailnummer wijzigen? Geen probleem: dit verandert u gewoon op de sheet en elke referentie wordt automatisch bijgewerkt. Hetzelfde geldt wanneer u een bladnummer wilt wijzigen of een tekeningenlijst bij wilt werken. Zelfs bij het schalen van uw ontwerp kiest u eenvoudig uw schaal uit de lijst en alle annotaties (notities, afmetingen, vulpatronen) worden automatisch aangepast aan de juiste maat.

4. BIM is goed voor het bedrijfsleven

BIM is geen nieuwe technologie meer en wordt door steeds meer partijen toegepast. Waarschijnlijk krijgt ook u steeds meer verzoeken voor BIM van uw relaties. In die zin kunt u dus niet achterblijven. Uw ontwerpen gemodelleerd in 3D biedt een directe bron voor visualisaties van het afgewerkt product. U kunt werken met de weergaven in het product of gebruik maken van andere (render)software om afbeeldingen van presentatiekwaliteit te maken, rechtstreeks uit uw model.

Kortom: de bouwsector wordt steeds meer technologie gedreven en BIM helpt om bij te blijven.

5. BIM is een investering die de moeite waard is

De overstap naar een BIM-workflow is een investering, zowel in tijd als in geld.
Ja, er is een leercurve.
Ja, u zult in het begin waarschijnlijk meer tijd aan uw model besteden dan u gewend bent.
Ja, het kost meer dan het 2D CAD-programma dat u nu gebruikt.

Maar hoeveel is uw tijd waard? Dit vereist langetermijndenken, omdat u tijd zult moeten besteden aan het leren voordat u kunt besparen op tijd voor de uitvoering van het werk. Wanneer u de kosten van software deelt door het aantal uren dat u  hiermee bespaart in de loop van een jaar, zult u zien dat wat in eerste instantie een dure aankoop leek meestal een uitstekende investering is. Bovendien bespaart u op meerdere manieren: elk coördinatieprobleem dat u door BIM tijdens de ontwerpfase op kunt lossen, is er 1 die niet meer op de bouwplaats zelf hoeft te worden opgelost.

En hoe nu verder?
En dat waren ze: onze 5 redenen waarom u ook al klaar bent voor BIM. Wilt u meer weten over wat BIM voor uw bedrijf kan betekenen en hoe ICN Solutions u hierbij kan helpen? Neem dan contact met ons op!

5 redenen waarom u al klaar bent voor BIM

Meld u aan voor onze e-mails