6 tips voor het beste mobiele CAD workstation - ICN Solutions

6 tips voor het beste mobiele CAD workstation

Bij de aanschaf van het perfecte CAD workstation zijn een aantal factoren cruciaal. Afhankelijk van programma’s en werkzaamheden wordt deze beslissing genomen. Natuurlijk is de aanschaf een flinke investering en is het belangrijk dat dit met volle overtuiging gedaan kan worden. Om deze investering zo soepel mogelijk te laten verlopen deelt ICN Systems 6 tips voor het beste mobiele CAD workstation, om in het achterhoofd te houden bij de aanschaf.

1. Bedenk vooraf wat u met welke software wilt gaan doen

Bent u een ecologisch tuinontwerper die met Sketchup & V-ray ontwerpen en renderingen gaat maken? Of bent u een engineer die met Inventor Professional gecompliceerde machines moet uitwerken? Bent u een architect die gespecialiseerd is in exclusieve hotels of juist een landschapsarchitect? Of wilt u misschien als bouwkundig tekenaar ontworpen constructies volledig in Revit uit gaan werken? Voor ieder beroep zijn er tientallen workflows te bedenken en daarom is het belangrijk om vooraf te bepalen wat u met welke software gaat doen.

Daarna is het van belang om te achterhalen wat de systeemeisen zijn van de benodigde software. Softwareleveranciers publiceren dit meestal op hun eigen website. Zo schrijft Autodesk bijvoorbeeld op haar website wat de minimale systeemeisen zijn voor Revit 2021. Op deze informatieve pagina’s kunt u al achterhalen welke rekenkracht er nodig is en hierdoor krijgt u al een idee waar de componenten (CPU/GPU/RAM/Opslag) van uw CAD workstation aan moeten voldoen.

Wilt u bijvoorbeeld gaan werken met Revit, dan heeft het geen zin om een CPU met heel veel cores te nemen, omdat Revit juist zoveel mogelijk gebruik maakt van een single-core met de hoogste kloksnelheid. Ook moet u een inschatting maken hoe groot de bestanden zijn waarmee u gaat werken. Zo kan een RVT-file 100 MB zijn, waardoor u doorgaans aan 16 GB RAM voldoende hebt. Maar gaat u vervolgens in een groot model van 1 GB werken, dan wilt u geen 30 minuten wachten tot dit model geopend is.

2. Weet welke GPU de software nodig heeft

Kijk altijd goed of uw rendersoftware gebruik maakt van CPU (processor) of GPU rendering. Bij het laatste doet de videokaart het zware werk.

De juiste grafische kaart kan een groot verschil maken in de prestatie. Een aparte grafische kaart is eigenlijk wel een vereiste voor alle 3D software. In een laptop wordt een grafische kaart altijd meegebouwd op het zogenaamde ‘moederbord’. Dit betekent dat u een laptop niet op een later moment nog kunt opwaarderen. Bij de aanschaf moet dus al goed op de grafische kaart worden gelet.

Er zijn 2 merken die de markt van grafische kaarten aanvoeren: NVIDIA en AMD. AMD is vaak wat goedkoper, maar hier zitten geen CUDA cores in. CUDA cores zijn geschikt voor repetitieve taken (zoals lichtberekeningen bij rendering) en steeds meer softwareprogramma’s maken hier gebruik van. Voor CAD en rendering wordt vanuit de leveranciers, waaronder Autodesk, daarom meestal NVIDIA Quadro geadviseerd. Dit komt door de weergave van grote modellen en vectoren, die met een Quadro kaart veel soepeler draaien.

Kortom, wilt u concurrerende renderafbeeldingen, animaties of VR maken? Kies dan voor een laptop met NVIDIA. Windows heeft hierbij de voorkeur, omdat het meer keuze met betrekking tot rendering biedt. Bovendien kiezen veel renderprogramma’s ervoor om niet eens een render variant voor Apple/Mac uit te brengen.

3. Denk aan wat voor een schermkwaliteit u wilt hebben

De juiste schermgrootte en resolutie hangen af van de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Houdt hierbij rekening met de batterij. Hoe hoger de resolutie, hoe meer impact dit heeft op de batterij, algemene formatie en maximale helderheid.

Een Full-HD resolutie voldoet wellicht voor de huidige werkzaamheden. Afhankelijk van de kwaliteit van uw ogen kunt u wellicht uit de voeten met QHD op 100% of een 4K scherm op 125/150%. In dat geval bespaart dat een grote hoeveelheid aan werkruimte en heeft dit ook nog eens positieve gevolgen voor de productiviteit.

Wilt u een tweede scherm?

Afhankelijk van de werkzaamheden en de locatie van de werkzaamheden kan het een goede investering zijn om een tweede scherm aan te schaffen. Dit vergroot namelijk de efficiëntie.

Een groot 4K scherm of zelfs een 5K scherm is een goede keuze wanneer het werk uitgevoerd wordt aan een bureau. Met meerdere tabbladen of programma’s is het geen overbodige luxe om met meerdere schermen te werken.

Let bij de keuze voor een tweede scherm op:

• Welke kwaliteit is nodig?
• Is HDR ondersteuning van belang?
• Zijn de schermhoeken prettig om te werken?
• Is het belangrijk dat het scherm een USB-C of Thunderbolt docking-functionaliteit heeft?
• Kan de monitor makkelijk meegenomen en vervoerd worden van thuiswerkplek naar kantoor?

Deze overwegingen zijn niet alleen van belang bij de aanschaf van een tweede scherm, maar moeten eigenlijk bij alle aansluitingen en randapparatuur gedaan te worden. De dockingstations, schermen en mobiele apparaten werken bijvoorbeeld allemaal weer met verschillende aansluitingen en eisen, zodat de kwaliteit van alles optimaal gewaarborgd kan worden.

4. Kies voor de functionaliteit en een betrouwbare partner

Laat u niet meeslepen door het uiterlijk van het CAD workstation. Natuurlijk is het mooi meegenomen als het een mooi design heeft, maar het draait vooral om de functionaliteit van het werkstation.

Mocht er iets mee gebeuren, zoals een defect of storing, hoe lang duurt het dan om te herstellen of zelfs het gehele toestel te vervangen? Uw werkstation weken missen is niet mogelijk, dus let erop dat uw laptop makkelijk te herstellen is en koop altijd bij een betrouwbare partner die snel kan helpen.

5. Bepaal de juiste opslagcapaciteit

De opslag van documenten wordt steeds belangrijker. Het noodgedwongen thuiswerken door de coronacrisis bevestigd dit nog maar eens. Daardoor zijn dingen als opslag van werkstations nu nog belangrijker geworden dan ze al waren. Let er dus op dat er altijd voldoende opslag beschikbaar is en dat de opslag ook voldoet aan snelheidseisen.

Maakt u gebruik van Microsoft 365 of Office 365? Weet dan dat er onbeperkte opslag mogelijk is in OneDrive. Maak hier gebruik van. Zo beperkt u het risico bij bijvoorbeeld diefstal of een defect. OneDrive heeft namelijk een automatische versiegeschiedenis. Hiermee kan een vorige versie van het bestand hersteld worden.

6. Let op de beveiliging

Beveiliging van hardware is belangrijk. Dus ook de beveilig van een mobiel CAD workstation. Zorg er voor dat alle apparaten en software voldoende beveiligd zijn. Hierbij wordt vaak gelijk gedacht aan een goed anti-virus programma, maar het is ook belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van hardware matige beveiliging.

Een goed CAD workstation is uitgebalanceerd

En dat waren ze dan: onze 6 tips voor het beste mobiele CAD werkstation. Onthoud altijd dat een goed CAD workstation een uitgebalanceerd systeem moet zijn. Ieder onderdeel moet op elkaar afgestemd zijn. Bij de keuze voor een workstation draait het om 1 ding en dat is de productiviteit. Kunnen de werkzaamheden met het gekozen CAD workstation sneller en efficiënter uitgevoerd worden? Bereken zelf maar eens wat een tijdbesparing van 10 minuten per dag op jaarbasis op kan leveren!

Wat ons betreft is de HP Z-book, inclusief NVIDIA kaart, een ideaal mobiel CAD workstation. Het is geschikt voor werkzaamheden met zwaardere programma’s en zaken als een tweede scherm, de beveiliging, resolutie en opslag zijn hier allemaal eenvoudig aan toe te voegen.

Na deze tips toch nog hulp nodig bij het vinden van uw ideale mobiele CAD workstation? We adviseren graag wat voor uw situatie de beste oplossing is! Neem gerust contact op met ICN Systems via: 088 39 77 390.

Groet, Riley Marlisa – Accountmanager, ICN Systems

.

Beste mobiele CAD workstation