AMA ontwerpt Stage Entertainment in Revit - ICN Solutions

AMA ontwerpt Stage Entertainment in Revit

“Ook compleet interieur is in 3D getekend”

AMA Group Associated Architects B.V. in Maastricht is onder meer gespecialiseerd in het ontwerpen van theaters. In opdracht van Stage Entertainment werden in de afgelopen decennia al twaalf theaters gebouwd en verbouwd. Het nieuwe hoofdkantoor van dit entertainmentbedrijf aan de Zuidas in Amsterdam is het eerste soortgelijke project dat door AMA volledig in Revit is uitgewerkt. “Dankzij de 3D-modellen konden wij de opdrachtgever heel snel een indruk geven van het eindresultaat en de sfeer van het interieur”, zegt directeur Roel Graven van AMA.

Het hoofdkantoor van Stage Entertainment aan de Boelelaan 30 in Amsterdam is niet het eerste project voor deze opdrachtgever waarbij AMA besloot om met Revit te gaan werken. Al zo’n tien jaar geleden kreeg het Maastrichts architectenbureau opdracht voor een nieuw theater in Amsterdam. Uiteindelijk zou dat theater er nooit komen, maar het zorgde wel voor de eerste kennismaking van AMA met 3D-software. “In het schetsontwerp van dat theater was geen enkele rechte lijn te ontdekken; alles liep scheef, rond of krom, waardoor het ondoenlijk was om dat gebouw maatvast te tekenen”, herinnert Roel Graven zich. “Toen zijn we op zoek gegaan naar software waarmee dat wél mogelijk is. In eerste instantie hebben wij ons georiënteerd in de vliegtuig- en botenindustrie, waar immers ook geen enkele vorm recht is. Maar in bouwkundig opzicht had de in die branches gebruikte software te veel beperkingen. Autodesk Revit bleek echter wél geschikt.”

Ontwerpen bijstellen

Enthousiast geworden door de mogelijkheden van het werken in 3D, greep Roel Graven in 2010 de bouw van een woonhuis in het Zuid-Limburgse Meerssen aan om het Revit-pakket ter hand te nemen. “Deze woning was het eerste project dat wij volledig in Revit hebben ontworpen, getekend en uitgewerkt. Het voordeel was van meet af aan duidelijk: in je 3D-model kun je meteen zien wat je aan het doen bent en zonodig kun je je ontwerpen bijstellen. Bovendien kwam ik er al snel achter dat je met Revit veel efficiënter kunt werken dan met AutoCAD. Want bij alles dat je tekent, heb je gelijk een 3D-model, inclusief doorsnedes en details. Nadat AMA vier jaar geleden noodgedwongen een doorstart moest maken, hebben we die gelegenheid aangegrepen om Revit bureaubreed in te voeren. Sindsdien zijn wij al onze nieuwe projecten in Revit gaan uitwerken.”

Compleet interieurontwerp

De samenwerking tussen AMA en Stage Entertainment kent een lange geschiedenis. Ruim twintig jaar geleden was het ontwerp van het Circustheater in Scheveningen het eerste wapenfeit. Daarna volgden onder meer het De la Mar in Amsterdam, het Beatrix Theater in Utrecht en Blue-max Theater in Berlijn. Al die projecten werden nog traditioneel in AutoCAD uitgevoerd. Tot die tijd had AMA nog geen theaterproject in BIM uitgewerkt. 
Volgens Roel Graven kwam de bouw van het nieuwste theater van Stage Entertainment, Theater an der Elbe in Hamburg, wel al veel meer in de buurt van een echt BIM-project: “Van dat project bestaat weliswaar een BIM-model, maar het is niet met Revit ontworpen. Daardoor kwamen bij dit project de grote voordelen van een BIM-model – namelijk sneller, efficiënter én goedkoper werken – nog niet volledig tot hun recht. Dat laatste was wél veel meer het geval bij het ontwerp van het Amsterdamse hoofdkantoor van Stage Entertainment, een project met een totaal oppervlakte van circa 5.000 m². 
Daarbij hebben wij het bestaande gebouw eerst ingemeten en in Revit de nieuwbouwplannen gemodelleerd; inclusief het complete interieurontwerp met tafels, stoelen, banken, bureau’s en barmeubels. Dankzij het 3D-model konden wij aan Stage Entertainment al heel snel laten zien hoe de sfeer van het interieur zou worden. 
Dat is een belangrijk voordeel van een BIM-model: je kunt de opdrachtgever al in een vroegtijdig stadium het eindresultaat tonen.”

AMA Group Associated Architects B.V.

3B Werkmethodiek

Bij de BIM-projecten van AMA bewijst ook de 3B Werkmethodiek, de Revit-applicatie die het Maastrichts architectenbureau in 2011 bij ICN Solutions heeft aangeschaft, zich als een onmisbare schakel. “Het mooie van de 3B Werkmethodiek is dat deze helemaal is afgestemd op de Nederlandse bouwpraktijk, compleet met een Nederlandstalige handleiding en Revit-bibliotheek met meer dan drieduizend bouwkundige elementen”, zegt Roel Graven. “Wij maken met name gebruik van de 3B Kozijnmodule, de 3B Batch printer en de 3B IFC-exporter.

De 3B Werkmethodiek biedt Revit-gebruikers een krachtig gereedschap om het ontwerp- en bouwproces vergaand te optimaliseren. Dankzij deze Revit-applicatie voldoen wij tevens aan de eisen die de Rijksgebouwendienst stelt aan het werken met BIM-modellen.”

Logo AMA Group Associated Architects B.V.

Meld u aan voor onze e-mails