Arcadis tekende BIM-ontwerp voor metrostations in Qatar - ICN Solutions

Arcadis tekende voor BIM-ontwerp van tien metrostations aan Gold Line in Qatar

Qatar zit midden in de voorbereiding op het WK Voetbal in 2022. Daarvoor wordt ook volop geïnvesteerd in de nodige infrastuctuur. In de hoofdstad Doha worden in recordtijd vier metrolijnen aangelegd. Voor de tien metrostations aan de zogeheten Gold Line verzorgde advies- en ingenieursbureau Arcadis het complete afbouwontwerp. Bij dit BIM-project werkten tot wel honderd medewerkers van Arcadis in binnen- en buitenland succesvol samen in één en hetzelfde Autodesk Revit-model.

BIM is uitgegroeid tot een internationaal wijd verspreid begrip. Michel Fiscalini, Senior Modelleur en BIM-Coördinator van Arcadis, woonde en werkte in het verleden een tijd in de Verenigde Arabische Emiraten. “In het Midden-Oosten wordt bij een inschrijving voor een project meestal min of meer opgedragen dat je kunt BIMmen en dat de betrokken bouwpartijen onderling samenwerken met bepaalde software, zoals Autodesk Revit. Meestal wordt zelfs nog een bepaalde versie vereist. Dat vind ik een goede zaak, want als partijen met dezelfde software aan een BIM-proces starten, ontstaan er geen compatibiliteitsproblemen of verschil van interpretatie en zorg je voor een betere stroomlijning van het bouwproces.”

Global Excellence Centers

Arcadis maakt gebruik van Autodesk Revit in combinatie met 3B, de Nederlandstalige Revit- applicatie van ICN Solutions. Bij het Gold Line-project in Qatar, met een totale omvang van circa 400.000 m², was die 3D CAD-software voor opdrachtgever Qatar Rail een eerste vereiste. “Voor de tien metrostations, inclusief de bovengrondse entrees, hebben wij het complete afbouwontwerp in 3D verzorgd. Dit alles in nauwe afstemming met andere disciplines zoals architectuur, constructies en installaties”, zegt Fiscalini. “Afhankelijk van de projectfase, werkten soms tot wel honderd medewerkers van Arcadis tegelijkertijd in één en hetzelfde 3D-model. Voor dergelijke grootschalige projecten beschikt onze organisatie over zogeheten Global Excellence Centers in onder meer Roemenië, de Filipijnen en India waar wij hooggekwalificeerde 3D-modelleurs inschakelen.

Arcadis 3D Visual

Ondanks de fysieke afstand konden wij bij het Gold Line-project moeiteloos samenwerken in hetzelfde model, vooral door gebruik te maken van Autodesk Revit en Revit Server, waarmee projectteams eenvoudig Revit-modellen kunnen uitwisselen. Bij Revit Server zitten alle projectpartners als het ware bij elkaar aan tafel; iedereen kan elkaars werkzaamheden volgen en ook wijzigingen zijn meteen zichtbaar. Voor een optimale communicatie en het snel oplossen van problemen maken wij bovendien gebruik van Skype-verbindingen. Wat multidisciplinair samenwerken betreft, werken wij in feite nu al volgens de principes van Autodesk Collaboration for Revit met gecentraliseerde BIM-data in de cloud, iets waar wij in de toekomst uiteindelijk naartoe willen.”

Design and build

Het voornaamste bij een omvangrijk BIM-project zoals dat in Qatar is volgens Michel Fiscalini dat de samenwerking tussen partijen in één 3D-model al zo vroeg mogelijk in het bouwproces start. “Je moet werken volgens ‘design and build’, dus eerst een gebouw ontwerpen en daarna pas bouwen. In de praktijk zie je echter vaak dat het ontwerpproces parallel loopt aan het daadwerkelijk bouwen of dat het bouwen zelfs vooruit loopt op het ontwerpproces. Dan is dus sprake van ‘build and design’ in plaats van ‘design and build’, met alle faalkosten van dien. Daarom streven wij er altijd naar om vooraf, in de ontwerpfase, alles goed uit te denken zodat je in de uitvoerende fase niet meer voor verrassingen komt te staan. Daarmee bespaar je veel tijd en geld. Kortom, mits goed gecoördineerd, geldt bij een BIM-model: What you see (in Revit) is what you get (in real life).”

“What you see is what you get”

BIM als modewoord

Hoewel een groot voorstander van samen bouwen aan een virtuele, interactieve wereld, vindt Fiscalini dat vaak wat makkelijk wordt gesproken over het begrip BIM. “Het is verworden tot een soort modewoord; veel zogenaamde deskundigen die over BIM spreken, hebben vaak geen idee wat het precies inhoudt. Zo wordt er meestal volledig aan voorbij gegaan dat BIM een zeer veel omvattend proces is dat behalve aan de hardware veel eisen stelt aan soft skills van mensen. Vooral bij grote projecten zoals in Qatar moet je van meet af aan heel gestructureerd te werk gaan en moeten er duidelijke afspraken worden gemaakt tussen alle betrokken partijen. Enige vrijblijvendheid kun je je daarbij niet meer permitteren.”

Arcadis Logo

 

Hoe kan ICN Solutions uw organisatie helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u en uw organisatie verder kunnen helpen? Plan dan nu een afspraak in met één van onze experts.

Meld u aan voor onze e-mails