AutoCAD 2025: What's new? - ICN Solutions

AutoCAD 2025: What’s new?

Autodesk AutoCAD 2025 is beschikbaar! In deze versie zijn weer vele nieuwe functies toegevoegd en verbeteringen doorgevoerd…

Nieuwe functies AutoCAD 2025

Hieronder geven we een overzicht van de nieuwe functies in AutoCAD 2025:

Activity Insights

Activity Insights, geïntroduceerd in AutoCAD 2024, registreert nu meer soorten activiteiten en biedt gedetailleerde informatie in het nieuwe Activity Properties panel. Bekijk bijvoorbeeld gedetailleerde informatie over objecten die zijn verwijderd tijdens een Purged activiteit.

DWG History is nu samengevoegd met Activity Insights. Wanneer een bestand op een ondersteunde cloudopslag wordt opgeslagen, zoals Autodesk Docs, Google Drive of Dropbox, verschijnt een nieuwe bestandsversie als een Version activity. Vergelijk verschillen tussen de huidige en vorige versies met één klik.

Bekijk de activiteiten van een tekening zonder het bestand te openen. Klik op het Start-tabblad, ga naar Recent en selecteer de tekening. Klik op de verticale ellips en kies View Activity Insights om de activiteiten van de tekening te zien in een gedokt palet.

Import Markup van Autodesk Docs

Toevoegend aan de mogelijkheden van Markup Import, kunnen PDF-markupbestanden nu verbinding maken vanuit Autodesk Docs naar AutoCAD, waardoor tekenaars revisies kunnen bekijken en opnemen.

Maak markeringen op een PDF in Autodesk Docs en synchroniseer vervolgens de PDF, zodat de markeringen kunnen worden bekeken door medewerkers in de AutoCAD Trace-werkruimte. Het PDF-markupbestand blijft voortdurend verbonden met de AutoCAD-tekening, wat betekent dat wijzigingen die worden aangebracht in het markupbestand, zichtbaar zullen zijn voor medewerkers in AutoCAD.

Smart Blocks: Search & Convert

AutoCAD 2025 biedt meer slimme blokoplossingen om het ontwerpproces te vereenvoudigen. In deze versie kan er eenvoudig meerdere exemplaren van geselecteerde geometrie omgezet worden in blokken. Wanneer geometrie geselecteerd wordt voor conversie, vindt en markeert AutoCAD alle exemplaren van dezelfde geometrie. Vervolgens kan er gekozen worden om de geselecteerde geometrie en de gevonden exemplaren om te zetten in een blok.

Bij conversie naar een bestaand blok zijn er verschillende opties. Een blok kan worden gekozen uit de huidige tekening, een recent gebruikt blok, of vergelijkbare blokken in de blokkenbibliotheek die zijn geïdentificeerd door het machine learning-algoritme.

Smart Blocks: Object Detection Tech Preview

AutoCAD 2025 bevat een technologievoorbeeld dat machine learning gebruikt om objecten in de tekening te scannen en te converteren naar blokken. Bij het starten van Object Detection wordt de geometrie van de tekening naar de AutoCAD-machine learning-service gestuurd voor herkenning. De detectieresultaten worden gegroepeerd en kunnen worden beoordeeld. Belangrijk om te weten is dat Object Detection geoptimaliseerd is voor plattegronden.

Hatch verbeteringen

Breng helderheid in ontwerpen met handige updates naar de vertrouwde HATCH command. De HATCH command biedt nu een handige optie om patronen te tekenen zonder de noodzaak van vooraf bestaande grensgeometrie. Nu kan er gekozen worden tussen het maken van een gevulde vorm of hatching langs een gespecificeerd pad met behulp van de tekenopties voor polyline, cirkel of rechthoek.

Esri Maps

Er zijn vijf nieuwe Esri-kaarten beschikbaar om geografische locatie-informatie aan te wijzen voor tekeningen.
Dit zijn de vijf nieuwe stijlen van Esri basiskaarten:

 • Esri OpenStreetMap
 • Esri Imagery
 • Esri Streets
 • Esri Light Gray
 • Esri Dark Gray

Trace Updates

Updates aan Trace omvatten een verbeterde werkbalk en het bewerken van externe referenties (x-refs) terwijl u zich in de bewerkingsmodus voor tekeningen bevindt. De Trace-werkbalk geeft nu duidelijker aan of u de trace bewerkt (TRACEEDIT) of de tekening bewerkt (TRACEVIEW).

Daarnaast kan het instellingenmenu nu worden vastgezet, zodat het zichtbaar blijft nadat de cursor is verplaatst. Ook kan het menu naar een nieuwe locatie worden gesleept, zoals bij een palet. Terwijl een Trace is geopend en zich in de bewerkingsmodus voor tekeningen bevindt, is REFEDIT nu ingeschakeld, wat betekent dat nu wijzigingen kunnen worden aangebracht in x-refs.

Markup Import & Markup Assist

Markup Import en Markup Assist blijven verbeteren, waardoor het eenvoudiger wordt om revisies van een mark-upbestand in een tekening te importeren. De volgende verbeteringen zijn doorgevoerd:

 • Markup Assist kan nu worden toegepast op externe referenties.
 • Bij het invoegen van een revcloud met Markup Assist, kan nu gekozen worden om in te voegen als een rechthoekige of polygonale revcloud.
 • Er kunnen nu meerdere tekstmarkeringen toegevoegd worden aan een enkele tekst invoeging van Markup Assist.
 • Bij het bekijken van geïmporteerde markeringen in de Bewerkingsmodus voor Tekeningen zijn Annotation Styles beschikbaar in het instellingenmenu, waardoor het eenvoudiger wordt om de huidige tekst- en mleader-stijlen toe te wijzen bij gebruik van Markup Assist.

Aanvullende verbeteringen

Er zijn ook heel wat verbeteringen doorgevoerd in AutoCAD 2025, hieronder een overzicht:

2D Graphics:

 • Verbeteringen in de weergave van lettertypen.
 • Het dialoogvenster Graphics Performance bevat een nieuwe “Diagnose” tabblad dat specifiek is ontworpen om veelvoorkomende problemen met grafische kaarten te diagnosticeren.

3D Graphics:

 • De Wireframe visuele stijl is toegevoegd aan het 3D grafische systeem. Zie de optie Fast shaded mode in het dialoogvenster Graphics Performance voor meer informatie.

Autodesk Assistant:

 • Met behulp van generatieve AI-technologie biedt Autodesk Assistant nu samengevatte antwoorden en slimme zoekresultaten op uw vragen. Deze verbetering is momenteel alleen beschikbaar in het Engelse AutoCAD.

Prestaties bij het openen van bestanden:

 • Verbeteringen zijn aangebracht om de tijd die nodig is om 2D-tekenbestanden te openen te verminderen.

Nieuwe en gewijzigde bestandsindelingen:

 • De ACTM- en DXE-bestandsindelingen zijn vervangen door de nieuwe ACTMX- en DXEX-bestandsindelingen.
 • ACTM-bestanden moeten worden gemigreerd naar het ACTMX-bestandsformaat voordat ze kunnen worden afgespeeld. Nieuwe actiemacro’s worden opgenomen in het ACTMX-bestandsformaat en zijn niet compatibel met AutoCAD 2024 en oudere versies.
 • DXE-bestanden kunnen blijven worden gebruikt om gegevens uit een tekening te extraheren, maar wijzigingen kunnen niet worden opgeslagen in deze bestanden. Wijzigingen kunnen alleen worden opgeslagen in het nieuwe DXEX-bestandsformaat, dat niet compatibel is met AutoCAD 2024 en oudere versies.

Abonnement op AutoCAD 2025

Als u een abonnement heeft op AutoCAD heeft u meteen toegang tot al deze nieuwe functies en updates. Wilt u nog een abonnement aanschaffen? Neem dan contact met ons op.

Meer over Autodesk AutoCAD:
E-book → 40 Tips om een AutoCAD Power User te worden
Bericht → BIM werken met AutoCAD en Autodesk Construction Cloud

Meld u aan voor onze e-mails