BKL Engineering – multidisciplinaire samenwerking met Autodesk Vault

BKL Engineering – multidisciplinaire samenwerking met Vault

”De specialisten van ICN Solutions zijn goed op de hoogte van onze problematiek”

De tijd dat een constructeur in zijn eentje aan één ontwerp werkte, ligt allang achter ons. Tegenwoordig zijn werktuigbouwkundige constructies veelal het resultaat van teamwork. Een professioneel gegevensbeheer is daarbij een eerste vereiste. Dankzij een combinatie van Autodesk Inventor met Vault slaagt BKL Engineering in het Brabantse Nuenen erin om een veilige centrale verzamelplaats voor al haar ontwerpdata te creëren.

BKL Engineering is gespecialiseerd in de engineering en productie van klantspecifiek hijs- en hefgereedschap. Voor het ontwerp van de diverse handling tools maakt het bedrijf al sinds jaar en dag gebruik van 3D CAD-software. “In 2004 werkten wij al met Autodesk Inventor 5.3”, zegt manager engineering Patrick Dooms. “En drie jaar geleden hebben wij ICN Solutions ingeschakeld om ons te ondersteunen bij het optuigen van Autodesk Vault. Dit productmanagementsysteem is voor ons niet alleen belangrijk voor het beheren van onze ontwerpdata, maar ook om de kwaliteit en integriteit van het technisch productdossier (TPD) van onze klanten te kunnen waarborgen. Want na aflevering van een product kan een klant altijd op ons terugvallen voor bijvoorbeeld een extra tool of productaanpassing.
Dankzij Vault is ook de koppeling van het TPD met het bedrijfsbureau en ons overkoepelend datamanagement − in de vorm van een ERP-systeem − beter geregeld.”

Rechten

Volgens Paul Postma, projectleider en key-user Inventor bij BKL Engineering, is Vault met name met het oog op revisiebeheer onmisbaar: “Vroeger was het meestal zo dat één enkele constructeur aan een ontwerp werkte, maar tegenwoordig werken wij steeds vaker met meerdere mensen aan een ontwerp. Daarbij is het belangrijk dat je zeker weet dat niets wordt overschreven. Bij het werken in multidisciplinaire teams zorgt Vault er automatisch voor dat iedereen met de laatste revisie werkt. Daarnaast is duidelijk wie er wel of geen rechten heeft om aan een ontwerp te werken.”

Fietsframeduurtestopstelling

Voor het ontwerpen van specialistische handling tools past BKL Engineering Autodesk Inventor toe. “Een mooi voorbeeld is een fietsframeduurtestopstelling die wij momenteel ontwikkelen in opdracht van Accell, een van ‘s werelds grootste fietsfabrikanten”, zegt Paul Postma. “Met deze testmachine wordt de levensduur van een fietsframe in een relatief korte periode gesimuleerd. De testen kunnen volgens bestaande ISO-normen en in-house ontwikkelde normen worden uitgevoerd. Voor het ontwerp in Inventor hebben wij eerst met behulp van skeleton modeling een draadmodel gebouwd dat de basis vormde voor het uiteindelijke 3D-model. Dit is overigens bij uitstek een project dat onze expertise onderstreept, want het verenigt al onze specialismen in zich, zoals mechanica, elektrotechniek maar bovenal ook het teamwork van meerdere constructeurs in één model. De combinatie van Autodesk Inventor met Vault is daarvoor essentieel.”

Revisiestatus

Voor het revisiebeheer met Autodesk Vault maakt BKL Engineering ook veelvuldig gebruik van iLogic, een programmeertaal waarmee het mogelijk is om nόg slimmer te engineeren in Inventor. “Voor ons komt iLogic vooral van pas bij het automatisch printen van PDF’s en STEP-files”, zegt Paul Postma. “En met het oog op het releaseproces is het heel praktisch dat de status van een bepaald document − de zogeheten revisiestatus − ook is terug te zien op de betreffende tekening, zodat die daarna kan worden vrijgegeven voor productie.”

Sterkteberekeningen

Ook voor sterkteberekeningen doet het bedrijf uit Nuenen geregeld een beroep op Autodesk Inventor. Patrick Dooms: “Al vroeg in de ontwikkelfase gebruiken wij Inventor om sterktes en stijfheden door te rekenen. Dit als aanvulling op het ANSYS-pakket waarmee de meer complexe berekeningen worden gedaan.Wat Inventor voor ons ook zo ideaal maakt, is dat het een snel te leren applicatie is. Niet alleen schoolverlaters en stagiaires, maar ook ervaren constructeurs die gewend zijn om met andere 3D CAD-pakketten te werken hebben dit programma binnen enkele weken onder de knie.”

BKL Engeneering

Kritische blik

Over de samenwerking met ICN Solutions is BKL Engineering vol lof. Patrick Dooms: “De specialisten van ICN Solutions zijn goed op de hoogte van onze problematiek en zijn goed in staat om in te schatten wat onze behoeften zijn. Zij bieden geen standaardoplossing, maar spelen adequaat in op wat er op dat moment speelt binnen onze organisatie. Dat neemt niet weg dat wij altijd met een heel kritische blik kijken naar onze softwareoplossingen. Toen wij drie jaar geleden de samenwerking met ICN Solutions startten, vonden wij dat veel zaken in Autodesk Vault en iLogic voor verbetering vatbaar waren. De specialisten van ICN Solutions hebben dat echter heel goed opgepakt en de nodige aanpassingen en aanvullingen gerealiseerd. Daardoor is het ontwerpproces nog verder vereenvoudigd.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie BKL Engineering.

Logo BKL engineering

 

Meld u aan voor onze e-mails