Bakker Hydraulic Products BV - ICN Solutions

Bakker Hydraulic Products BV

Autodesk Vault: wijzigingen in ontwerpen efficiënt beheren

Het maken van ontwerpen met Autodesk Inventor is één, maar het beheren van die tekeningen is een heel ander verhaal. In het zoeken en het hergebruiken van de juiste ontwerpgegevens gaat vaak veel tijd zitten. Daarom besloot Bakker Hydraulic Products in het Gelderse Elst – toonaangevend producent van uitrustingsstukken voor autolaadkranen en grondverzetmachines – afgelopen zomer tot de aanschaf van Autodesk Vault Professional. “Wijzigingen in ontwerpen zijn nu veel efficiënter te beheren”, zegt Theo Teunissen, tekenaar bij Bakker Hydraulic Products.

Grijpers, rotators, pallethaken, stenenklemmen, apparatuur om milieucontainers te ledigen, paalklemmen en andere hulpgereedschappen: met dit omvangrijke leveringsprogramma heeft Bakker Hydraulic Products in haar inmiddels 75-jarig bestaan een stevige naam opgebouwd. Voor het ontwerp van al deze producten maakt de Gelderse producent al sinds jaar en dag gebruik van Autodesk Inventor. Maar directeur Harm Bakker was het een doorn in het oog dat er geen deugdelijk systeem was om de digitale ontwerpen te beheren. “Op een gegeven moment waren we het overzicht kwijt. Daardoor was het vaak lang zoeken om een bepaalde tekening terug te vinden”, aldus de directeur. “En aangezien wij vaak dezelfde onderdelen in meerdere producten toepassen, is het snel kunnen terugvinden en hergebruiken van ontwerpgegevens wel essentieel. Daarom hebben wij in juli 2014 Autodesk Vault Professional 2015 aangeschaft bij ICN Solutions; sindsdien hebben we een veel beter overzicht en controle over onze ontwerpgegevens.”

Bakker Hydraulic Products BV

Revisiebeheer

Ook Theo Teunissen, tekenaar bij Bakker Hydraulic Products, kan de meerwaarde van Autodesk Vault beamen. “Vault is als het ware de beheerschil rondom Autodesk Inventor. Wijzigingen in ontwerpen zijn nu veel efficiënter te beheren. Als er iets aan een ontwerp wordt gewijzigd, kent Vault een revisie toe aan zo’n tekening. Vault houdt wijzigingen in tekeningen dus automatisch bij, zodat die niet langer kunnen worden overschreven. Daardoor kunnen wij er zeker van zijn dat bijvoorbeeld leveranciers, die met onze ontwerpen aan de slag gaan, altijd met de juiste versie en volgens de laatste revisie werken. Zo bespaar je tijd en voorkom je fouten.”

Exploded View

Afgelopen zomer maakte Bakker Hydraulic Products de overstap van Inventor 2014 naar de 2015-versie.”Daarmee testen we alles van tevoren digitaal uit”, zegt Teunissen. “Je kunt er perfect de bewegingen van uitrustingsstukken – zoals de scharnierwerking en de cilinderinvoer en -uitvoer – mee simuleren en de geometrie van units mee controleren. In het digitaal 3D-model checken we of alles naar behoren werkt en of er nergens onderdelen aanlopen.” Een speciale functie in Inventor die het Gelderse bedrijf veelvuldig toepast, is Exploded View. “Hierbij wordt een uitrustingsstuk in de vorm van een bouwpakket weergegeven, zodat de volgorde en de positie van alle onderdelen zichtbaar worden, inclusief artikelnummers”, verduidelijkt Teunissen. “Zo’n Exploded View is niet alleen handig voor de medewerkers in onze werkplaats die de uitrustingsstukken fabriceren, maar ook voor onze klanten. Wanneer bijvoorbeeld slijtonderdelen moeten worden vervangen – zoals een complete cilinder of wisselmessen die zich aan de onderzijde van een grijper bevinden – kan een klant op zo’n overzicht meteen zien om welk onderdeel het gaat, hetgeen de kans op fouten bij bestellingen vermindert.”

Bakker Hydraulic Products BV

Meld u aan voor onze e-mails