BAM Woningbouw brengt BIM in de praktijk - ICN Solutions

BAM Woningbouw brengt BIM in de praktijk

DLogo BAMe grote voordelen van BIM zijn alom bekend: het bevordert de communicatie tussen bouwpartners, vermindert faalkosten en zorgt voor een kortere bouwtijd. Niet voor niets brengen grote spelers als BAM Woningbouw BIM al jarenlang in de praktijk. ” Het bewustzijn om te gaan BIMmen moet eerst doordringen tot in alle geledingen van je organisatie”, zegt BIM Manager Patrick van der Vliet van BAM Woningbouw.

“BIM is een nieuwe manier van samenwerken, gebaseerd op transparantie en vertrouwen.” Die boodschap had Patrick van der Vliet voor de honderden aanwezige bouwprofessionals op het Nationaal BIM Congres 2014 in ‘s-Hertogenbosch. Nu, ruim een jaar later, staat hij nog steeds pal achter zijn woorden. “BIM is een complex proces waarin het erom gaat om allerlei verschillende modellen – bouwkundig, constructief en installatietechnisch – te integreren in één 3D-gebouwmodel. Dat betekent dat je op een heel andere manier met elkaar aan tafel zit. Immers, het maken van een goed 3D-gebouwmodel – waardoor ‘clashes’ al in een vroegtijdige fase van het bouwproces worden opgelost en je kostbare faalkosten tijdens de uitvoering kunt beperken – doe je met alle bouwpartijen samen en dwingt dus tot het maken van goede afspraken. Totaal anders dan in de traditionele 2D-situatie waarin elke discipline – ongeacht architect, constructeur, aannemer, installateur of gebouwbeheerder – alleen maar gefocust was op zijn eigen bedrijfskolom.”

BAM WoningbouwBAM Woningbouw

Complex proces

“Van oudsher is er binnen de bouwbranche dus nauwelijks sprake van ketensamenwerking”, vervolgt Van der Vliet. “Maar bij BIM is onderlinge samenwerking tussen bouwpartners juist essentieel. Dat vereist een heel andere manier van denken en werken, gebaseerd op transparantie en vertrouwen. Die nieuwe manier van werken moet je eerst je eigen maken. BIM moet tussen de oren komen van zowel je eigen medewerkers als die van je bouwpartners. Het bewustzijn om te gaan BIMmen moet eerst doordringen tot in alle geledingen van je organisatie. De implementatie van BIM gaat dan ook niet van de ene op de andere dag; het is een complex proces. Het is veel méér dan alleen het aanschaffen van wat handige software waarmee je gebouwen in 3D kunt modelleren. Ik zeg altijd: of BIM een succes wordt, hangt voor 70 procent af van de verandering van je bedrijfscultuur en voor slechts 30 procent van proces en techniek.”

“BIM moet tussen de oren komen van medewerkers en bouwpartners”

Versneld werkproces

In 2011 zette BAM Woningbouw de eerste stappen op het gebied van modelleren in 3D en BIM. Inmiddels is de implementatie van BIM binnen de organisatie al behoorlijk ver gevorderd. “Voor de transformatie van 2D naar 3D is het in de eerste plaats noodzakelijk dat wij perfect kloppende virtuele 3D-gebouwmodellen maken die de juiste geometrische en technische informatie bevatten”, benadrukt de BIM Manager. “Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de 3B Werkmethodiek, de Nederlandstalige Revit-applicatie van ICN Solutions.” René van der Veen, BIM Engineer bij BAM Woningbouw, verduidelijkt wat de meerwaarde van deze software is: “3B Tools bevat tal van handige tools waarmee we ons werkproces kunnen versnellen. Door de tijdwinst die dit oplevert, is deze Revit-applicatie goed voor een hoge ROI (Return on investment) en verdient deze software zichzelf ruimschoots terug.”

Hoe kan ICN Solutions uw organisatie helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u en uw organisatie verder kunnen helpen? Plan dan nu een afspraak in met één van onze experts.

Meld u aan voor onze e-mails