BCK Holland vindt zijn draai met 3D CAD-software - ICN Solutions

BCK Holland vindt zijn draai met 3D CAD-software

Logo BCK HollandVoor werktuigbouwkundige bedrijven is de overstap van het werken in 2D naar 3D allang geen punt van discussie meer, maar eerder pure noodzaak. BCK Holland uit Waalwijk − vooraanstaand producent van onder andere bandtransporteurs, modulaire kettingtransporteurs, rollenbanen en draaitafels − was er wat dat betreft op tijd bij. “Dankzij 3D-pakketten zijn wij in staat geweest om ons assortiment uit te breiden met complexere producten”, zegt Technical Manager Rik de Greef.

Al in 2008 maakte BCK Holland de overstap van Autodesk AutoCAD naar Inventor. Sinds twee jaar maakt het bedrijf uit Waalwijk daarvoor gebruik van de diensten van ICN Solutions, met Inventor als onderdeel van de Autodesk Product Design & Manufacturing Collection. “Met name de wat complexere projecten zijn vele malen overzichtelijker wanneer die in 3D getekend zijn. Zo zijn in 3D de aanzichten veel duidelijker en ook het plaatmateriaal dat moet worden gezet, is in 3D veel gemakkelijker te tekenen dan in 2D”, zegt Rik de Greef.

“Complexe producten tekenen is eenvoudiger in 3D”

Hij kan zich nog goed herinneren hoe BCK Holland vijftien jaar geleden begon als fabrikant van louter bandtransporteurs. “Mede dankzij de 3D-software zijn wij in staat geweest om ons assortiment in de loop der jaren uit te breiden. Zo ontwerpen en fabriceren wij tegenwoordig bijvoorbeeld ook kettingtransporteurs, rollenbanen en draaitafels met allerlei speciale voorzieningen, zoals portalen, framewerken en trechters. Zonder de 3D-pakketten zou het stukken lastiger zijn om deze complexe ontwerpen te tekenen.”

Uitwisseling via STEP-files

Volgens Rik de Greef is het werken in 3D niet alleen onmisbaar geworden bij het eigen ontwerpproces, maar ook in de samenwerking met afnemers: “Onze klantenkring bestaat grotendeels uit OEM’ers en system integrators.

Voor het uitwisselen van 3D-modellen vragen steeds meer klanten ons om onze klantspecifieke ontwerpen via STEP-files aan te leveren. Met behulp van dit universeel 3D-bestand kunnen zij bijvoorbeeld beoordelen of ons ontwerp kan worden geïntregreerd in hun productielijn. Welnu, voor het inlezen van die STEP-files is Autodesk Inventor ideaal.”

bck holland

Vault Workgroup

Eind 2017 besloot BCK Holland zijn softwarepakket door ICN Solutions uit te laten breiden met Vault Workgroup. “Voor een professioneel gegevensbeheer van onze ontwerpdata werkten wij al sinds enkele jaren naar volle tevredenheid met Vault Basic”, verduidelijkt de Technical Manager. “Maar omdat wij de toegang tot onze ontwerpdata beter afgeschermd wilden hebben, hebben wij gekozen voor Vault Workgroup. Voorheen hadden Inventor-gebruikers binnen ons bedrijf toegang tot alle bibliotheekonderdelen, maar nu zijn die toegangsrechten beperkt. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat basistekeningen per ongeluk worden overschreven. Wijzigingen in ontwerpen zijn nu veel efficiënter te beheren.” Als tweede belangrijke reden voor de aanschaf van Vault Workgroup noemt Rik de Greef dat daarmee een automatische bestandsnummering is gegarandeerd: “Daardoor kan het ene onderdeel niet meer hetzelfde tekeningnummer krijgen als een ander onderdeel. Ook hierdoor worden weer fouten voorkomen.”

i-Logic

Een Inventor-functie die BCK Holland ook veelvuldig gebruikt, is i-Logic, een programmeertaal waarmee het mogelijk is om wijzigingen in parametrische tekeningen snel en eenvoudig door te voeren. De Technical Manager geeft een voorbeeld: “Stel, wij hebben een rollenbaan ontworpen van anderhalve meter lang en anderhalve meter breed, compleet met een onderstel. Indien de klant bij nader inzien toch een andere breedte, lengte en hoogte wenst, kun je die ontwerptekening met één druk op de knop aanpassen. Dankzij iLogic is het dus niet meer nodig om een compleet tekeningenpakket te wijzigen, maar kunnen repeterende handelingen eenvoudig worden geautomatiseerd.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie BCK Holland.

Hoe kan ICN Solutions uw organisatie helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u en uw organisatie verder kunnen helpen? Plan dan nu een afspraak in met één van onze experts.

Meld u aan voor onze e-mails