Het multidisciplinair samenwerken in één en hetzelfde BIM-model is allang niets nieuws meer in de bouw. Revit Server is hiervoor bijvoorbeeld een beproefde methode. De volgende stap is om alle projectgegevens en designdata in een cloud-omgeving op te slaan en te delen. Hiervoor heeft Autodesk Collaboration for Revit ontwikkeld. Bij het project Kunstenpand in Rotterdam-Zuid maakte Zonneveld ingenieurs voor het eerst kennis met deze cloud-toepassing van de toekomst.
Communiceren met Collaboration for Revit
Voor het uitwisselen van Revit-modellen bij BIM-projecten is Revit Server een veelgebruikte methode. Zonneveld ingenieurs vormt daarop geen uitzondering. “Tot voor kort maakten wij bij al onze BIM-projecten gebruik van Revit Server”, zegt Cock Molengraaf, BIM-coördinator van het Rotterdamse ingenieursbureau. “Maar voor het grootschalig project Kunstenpand, een cultureel centrum in Rotterdam-Zuid dat in 2019 wordt opgeleverd, introduceerde de betreffende aannemer − Bouwcombinatie Heijmans en Ballast Nedam − Collaboration for Revit: een extra tool binnen Autodesk Revit waarmee je met gecentraliseerde BIM-data in de cloud kunt modelleren. Zoals de naam al zegt, ligt bij Collobaration for Revit de nadruk veel meer op samenwerking dan bij Revit Server. Zo kunnen de modelleurs met de speciale chattool tijdens het werken aan het gezamenlijke Revit-model in real-time met elkaar communiceren. “Samenwerking wordt daardoor efficiënter en beslissingen effectiever.”
BIM 360 Team
Zonneveld ingenieurs maakte via een heel geleidelijke weg de overstap van het modelleren in 2D naar 3D. Nadat het bedrijf zo’n tien jaar geleden ging werken met Autodesk Revit, schafte het daarna bij ICN Solutions de Autodesk Building Design Suite aan. Tegenwoordig beter bekend als de nóg uitgebreidere Collectie voor Architectuur, Engineering en Bouw, ofwel de AEC Collection.
Met deze BIM-oplossing maakte het ingenieursbureau de eerste grote stap naar daadwerkelijk virtueel bouwen. Het samenwerken op een centraal platform in een cloud-omgeving, waarbij alle bouwpartners altijd en overal online toegang hebben tot essentiële projectinformatie, is volgens Cock Molengraaf niet meer dan een logische volgende stap. “Na onze positieve ervaringen met het Kunstenpand willen wij Collaboration for Revit in de toekomst ook graag voor andere projecten gaan toepassen.
Het grote voordeel van deze cloud-oplossing is dat je met z’n allen continu inzicht hebt in de actuele projectstatus. Op dit online samenwerkingsplatform hebben ook teamleden die zelf niet modelleren en met Revit werken de mogelijkheid om het BIM-model te bekijken en van opmerkingen te voorzien. Voor het presenteren van de actuele projectstatus aan álle teamleden heeft Autodesk BIM 360 Team ontwikkeld, een app waarmee ook projectpartners die zelf niet over Revit beschikken op hun tablet of smartphone altijd en overal het BIM-model kunnen bekijken. Stel, een opdrachtgever bekijkt op zijn tablet het BIM-model en wil dat een bepaalde deursparing 50 cm naar rechts wordt verplaatst. Vervolgens kan hij daarover in BIM 360 Team een opmerking plaatsen, waarna de architect daarmee in samenspraak met de constructeur meteen aan de slag gaat. Vaak nog diezelfde dag ziet de opdrachtgever dan dat zijn opmerking in het BIM-model is verwerkt. Kortom, vergeleken met vroeger, toen voor zo’n eenvoudige wijziging meerdere tekeningen moesten worden aangepast, levert deze nieuwe, efficiënte manier van samenwerken in de cloud een enorme tijdwinst op.”
EPO Rijswijk
Genereren sheets overbodig
Een ander groot voordeel van Collaboration for Revit en BIM 360 Team is volgens Molengraaf dat alle betrokken projectpartners meteen alle bijbehorende 2D-tekeningen te zien krijgen, zoals plattegronden, doorsnedes en geveltekeningen. “Dat is een enorme vooruitgang ten opzichte van de vroegere situatie, waarbij die 2D-extracten afzonderlijk uit het BIM-model moesten worden gegenereerd. Dankzij deze cloud-oplossing is het genereren van al die sheets overbodig geworden.”