Cornelissen Metaaltechniek profiteert van Inventor - ICN Solutions

Cornelissen Metaaltechniek profiteert van Inventor

“iLogic bespaart veel tijd bij werkvoorbereiding”

Cornelissen Metaaltechniek in het Utrechtse Rhenen produceert voor een belangrijke klant wekelijks meerdere honderden producten. Dankzij iLogic, een programmeertool binnen Autodesk Inventor, is de productie van deze stalen draagconstructies voor metselwerk aanzienlijk efficiënter gemaakt. “Waar we voorheen een hele dag voor nodig hadden, is nu in een half uurtje gepiept”, zegt werkvoorbereider/tekenaar Jos Cornelissen.

Veel werktuigbouwkundige bedrijven tekenen hun ontwerpen volledig uit in 3D. Ook Cornelissen Metaaltechniek kon daar op gegeven moment niet meer omheen. “In 2005 hebben wij daarom de overstap gemaakt van AutoCAD naar Autodesk Inventor, dus van 2D naar 3D”, zegt Jos Cornelissen. “Onze digitale productontwerpen zijn daardoor veel inzichtelijker geworden.”

Snel rekenen met iLogic

Hoewel Digital Prototyping met Inventor vele voordelen kent (zo komen ontwerpconflicten al vroegtijdig aan het licht) is het volledig uittekenen van producten in 3D ook arbeidsintensief. “Met name voor VEBO Beton & Staal, een klant waarvoor wij wekelijks meerdere honderden stalen producten fabriceren, nam de werkvoorbereiding veel tijd in beslag”, zegt Jos Cornelissen. “Daarom zijn wij op zoek gegaan naar een manier om de productie van deze bouwelementen veel efficiënter te laten verlopen. In nauwe samenwerking met ICN Solutions hebben wij een systeem ontwikkeld waarbij wij met behulp van iLogic, een programmeertool binnen Inventor, de maatvoeringen van deze elementen razendsnel kunnen berekenen. De gegevens van de producten worden door de klant in een Excel-bestand aangeleverd; vervolgens laten wij daar een bepaalde rekenformule op los.”

Minder fouten

“Voorheen moesten wij alle elementen – daarbij moet je denken aan wel honderden verschillende types – volledig in 3D uittekenen; dankzij de rekenformule met iLogic hoeft dat nu niet meer”, vervolgt Jos. ” Daardoor neemt de werkvoorbereiding met het tekenen en nesten veel minder tijd in beslag. De tijdsbesparing is enorm: waar we voorheen een hele dag voor nodig hadden, is nu in een half uurtje gepiept. Door de veel kortere werkvoorbereiding is er veel méér tijd voor de afwerking van het product, dus het lassen en snijden. Dat brengt veel rust in de fabriek, waardoor het veel prettiger werken is.”

 

Logo Cornelissen Metaaltechniek

Meld u aan voor onze e-mails