De kracht van iLogic: automatiseer en optimaliseer uw ontwerpproces - ICN Solutions

De kracht van iLogic: automatiseer en optimaliseer uw ontwerpproces

Staat u ook wel eens onder tijdsdruk bij het creëren van Inventor modellen? In de wereld van productontwerp en engineering lijkt er nooit genoeg tijd te zijn om een mooi en compleet model op te zetten. Gelukkig is hier een oplossing voor: automatisering met Inventor iLogic!

Wanneer u ontwerpprocessen kunt automatiseren, bespaart u veel kostbare tijd. Met iLogic kunt u taken in Autodesk Inventor automatiseren door middel van programmering. Geen zorgen, u hoeft geen programmeur te zijn om aan de slag te gaan met iLogic. Een korte cursus is vaak al genoeg om de eerste stappen te zetten.

Bekijk nu: Gratis webinar on-demand ‘iLogic en iProperties voor efficiënt bestandsbeheer

Wilt u de mogelijkheden ontdekken van Inventor automation? Wij leggen u uit wat iLogic is, wat u ermee kunt en welke voordelen het biedt.

Wat is Inventor iLogic?

Inventor iLogic is een functionaliteit van Autodesk Inventor waarmee u taken en handelingen in Inventor kunt automatiseren. Dit doet u met behulp van een programmeertaal waarmee u regels kunt creëren. Zo kunt u regels aanmaken met behulp van snippets die op bepaalde tijden worden uitgevoerd om consistent een deel van uw werk uit handen te halen. Een ideale tool dus voor design automation.

Welke functies biedt Inventor iLogic?

Inventor iLogic biedt vele mogelijkheden en voordelen voor tekenaars en engineers. Hieronder benoemen we enkele van de belangrijkste functies die u kunt vinden in iLogic.

Variabelen declareren en typecasting

iLogic is een duidelijke en eenvoudige code, u hoeft geen programmeur te zijn om de code te kunnen schrijven. Het is wel handig om bekend te zijn met enkele basisprincipes en standaarden die alle programmeurs begrijpen. Het declareren van variabelen en typecasting is een van die standaarden. Als u met deze standaard kunt werken, neemt u een deel van de verwarring weg bij het schrijven van logica.

Het declareren van variabelen is heel eenvoudig: in iLogic schrijft u simpelweg een naam en geeft u deze een waarde. Zodra er een variabele is gemaakt, kunt u er dingen mee doen (zoals de waarde uitlezen en verwerken in een berekening). Met typecasting voegt u naast de naam en de waarde ook een ‘type’ er aan toe. Dit vertelt iLogic om een variabele aan te maken met een bepaald soort ‘type’ waarde en om die waarde dan op te geven.

Het klinkt nu misschien nog wat ingewikkeld, maar met een korte cursus over iLogic kunt u er binnen no-time mee aan de slag. Bovendien heeft u altijd toegang tot een Inventor iLogic Hulpgids van Autodesk.

Automatisering repetitieve taken

Met Inventor iLogic kunt u repetitieve taken automatiseren met behulp van regels. Deze kunt u creëren en organiseren met behulp van snippets en codefragmenten. Hiermee zorgt u ervoor dat taken op een door uw gekozen moment worden uitgevoerd. Dit bespaart tijd én minimaliseert de kans op menselijke fouten.

U zou bijvoorbeeld een reeks iLogic-regels kunnen ontwikkelen om iProperties bij te werken op basis van verschillende modelcriteria. Of u zou componenten in een assembly kunnen vervangen op basis van selecties die gemaakt zijn in een iLogic-formulier.

Design automation met iLogic

webinar design automationBij iLogic denken veel mensen aan het automatiseren van ontwerptaken. Wat echter minder bekend is, is dat het ook goed in te zetten is voor uw repetitieve administratieve taken.

iLogic regels zijn er in twee varianten: interne regels en externe regels. Beide typen regels worden op dezelfde manier aangemaakt. Interne regels zijn regels die worden gemaakt en opgeslagen binnen de context van een bestand. Omdat deze regels in de bestanden worden opgeslagen, zijn ze zichtbaar en toegankelijk voor de gebruikers die machtigingen voor die bestanden hebben. Externe regels worden niet opgeslagen in Inventor-bestanden maar in een directory (lokaal of centraal op een server). Gebruikers kunnen de externe regelcode openen en bekijken, maar systeembeheerders kunnen de toegang en bewerkbaarheid controleren door mapmachtigingen te definiëren voor de map Externe regels.

Aanpassingen aan bedrijfsspecifieke regels

Voor bedrijven met specifieke ontwerpregels en normen stelt iLogic gebruikers in staat om deze regels in te bouwen, zodat ontwerpen consistent blijven met het bedrijfsbeleid.

Gebeurtenistriggers

U kunt in iLogic gebeurtenistriggers instellen om regels uit te voeren op basis van specifieke gebeurtenissen die voorkomen in Inventor-documenten. Denk hierbij aan onderdelen, samenstellingen of tekeningen.

Gebeurtenissen die een regel kunnen activeren, zijn o.a. gebeurtenissen zoals het openen van een document, het veranderen van de geometrie van een onderdeel en het onderdrukken van een assemblagecomponent. Als alternatief kunt u een iTrigger, een Inventor-gebruikersparameter die u in het huidige document opneemt, gebruiken om regels handmatig af te vuren.

Generiek model creëren

Wanneer een 3D model vaker terugkomt met enkele andere opties of afmetingen, dan kan het interessant zijn om hiervoor een generiek model te creëren. Ook dit kan met behulp van Inventor iLogic.

Zo automatiseert u 3D modellen met Inventor iLogic

webinar 3D modellen automatiseren iLogicWerkt u met 3D-modellen die vaker terugkomen in andere afmetingen of met andere opties? In deze webinar leert u een generiek model te creëren met iLogic.

Aangepaste interface opzetten

Gebruik iLogic-regels om aangepaste formulieren rechtstreeks te koppelen aan ontwerpparameters van onderdelen of assemblages. Deze mogelijkheid biedt een gebruikersinterface voor een ontwerpsjabloon die op regels gebaseerd is.

Beginnen met programmeren en automatisering in Inventor

Bent u enthousiast over de mogelijkheden van Inventor iLogic? Ook u kunt meteen beginnen met het automatiseren van taken in Inventor met behulp van deze programmeertool. In een training leert u al binnen 2 dagen te werken met iLogic.

Bent u nog helemaal nieuw met Inventor of nog niet ervaren genoeg om meteen aan de slag te gaan met iLogic? Volg dan eerst een Inventor Basistraining. In de basistraining leert u eerst om snel en doeltreffend 3D modellen op te zetten in Inventor. Hierna kunt u doorgaan met een iLogic training om alles te leren over design automation.

Meer over iLogic en design automation:
E-book → Praktische toepassingen van design automation
Webinar on-demand → Zo automatiseert u 3D modellen met Inventor iLogic

Hoe kan ICN Solutions u helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u verder kunnen helpen? Plan dan nu een afspraak in met één van onze experts.

Meld u aan voor onze e-mails