Digitalisering Arcadis leidt tot betere processen en projecten

Digitalisering Arcadis leidt tot betere processen en projecten

Arcadis LogoArcadis is een internationaal toonaangevende ontwerp- en adviesorganisatie met Nederlandse roots. Vanuit vestigingen over de hele wereld werken zo’n 26.000 medewerkers aan duurzame en veerkrachtige steden, slimme infrastructuren en toekomstbestendige industrieën. Arcadis speelt daarbij in op megatrends als urbanisatie, mobiliteit, duurzaamheid, klimaatverandering, globalisering en digitalisering. Voor dat laatste helpt ICN Solutions onder meer bij de omschakeling naar BIM.

In de moderne en stijlvol ingerichte vestiging in Amersfoort spreken we Rense Gmelig, bouw-projectmanager en een van de BIM-aanjagers binnen Arcadis. “Onze projecten zijn internationaal, multidisciplinair en zeer uiteenlopend van aard. In Doha, Qatar verzorgden we bijvoorbeeld de bouwkundige engineering van tien nieuwe metrostations. In ons eigen land zijn we op verschillende manieren betrokken bij het aardbevingsprogramma in Groningen. Voor onze projecten beschikken we in de Arcadis Excellence Centers in onder meer Roemenië en Manilla over gespecialiseerde ontwerp- en constructieteams.”

Verhogen productiviteit

Om ontwerp- en constructieprocessen efficiënter en doeltreffender in te richten, is digitalisering een strategisch speerpunt van Arcadis. “Belangrijk voorbeeld daarvan is de integratie van Building Information Modelling (BIM) in al onze activiteiten,” licht Rense toe. “Wij zijn als ‘grootverbruiker’ van BIM-software betrokken bij de ontwikkeling van de Autodesk collectie voor architectuur, engineering en constructie. Door deze contacten met de ontwikkelaar loopt Arcadis ook voorop in het gebruik van bijvoorbeeld projectmanagement-tools zoals BIM 360 Docs. Voor het verhogen van de productiviteit bij het werken met Autodesk gebruiken we de 3B Revit applicatie die ICN Solutions in eigen beheer ontwikkelt.” Deze applicatie bestaat uit meer dan honderd tools voor onder meer het importeren en exporteren van data, toepassen van het Nederlandse Bouwbesluit, beheer van Revit parameters en families, en het publiceren in batches naar print of pdf.

Langdurige samenwerking

“Toen we met BIM begonnen, liepen we binnen onze applicaties tegen allerlei vragen aan en traden er regelmatig storingen in onze projecten op,” volgens Rense. Hiervoor biedt ICN Solutions verschillende oplossingen. Als Autodesk gebruikers vragen over de software hebben, raadplegen zij de helpdesk waar experts hen vooruit helpen. Voor het technisch up-to-date houden van de software heeft Arcadis een onderhoudscontract afgesloten. De samenwerking kent inmiddels een lange historie. Rense Gmelig: “Het is voor mij erg belangrijk dat ICN Solutions met ons meedenkt, oplossingen biedt en flexibel is.” Die samenwerking beperkt zich niet tot het leveren van tools en support, maar omvat ook de inbreng van kennis en competenties. Al langere tijd verzorgt ICN Solutions Autodesk en BIM-trainingen voor Arcadis. Sinds kort zijn er twee BIM-modelleurs gedetacheerd via dochterbedrijf Job Engineers.

“Belangrijk dat ICN Solutions met ons meedenkt”

Functies veranderen continu

“Door digitalisering veranderen de banen en functies van onze mensen continu. Zij moeten daarom hun kennis op peil houden, bijvoorbeeld via de online BIM-leeromgeving die Arcadis wereldwijd heeft uitgerold. Daarnaast zijn er lokale en branche-specifieke programma’s. Hiervoor maken we onder meer gebruik van de trainingscentra van ICN Solutions. Als het beter uitkomt om een training in huis te organiseren, komen de trainers van ICN naar een van de Arcadis vestigingen. Ik haal onze medewerkers echter liever uit hun omgeving, want die geeft vaak te veel afleiding.”

Dezelfde taal spreken

“In het veranderingsproces van traditioneel ontwerpen en bouwen naar het werken met 3D informatiemodellen, moesten ook onze projectleiders een omslag maken,” vertelt Rense. “Wij leren ze de overstap te maken van het werken met ramingen en projectplanningen in een Sharepoint documentomgeving naar een geïntegreerd en flexibel 3D-model. Hiervoor hebben we met onze partners een traject op maat ontwikkeld. Hierin ontwikkelen de projectleiders hun soft skills, denk bijvoorbeeld aan de communicatie met opdrachtgevers en medewerkers, en brengen ze hun BIM- kennis op peil. Hiervoor kunnen ze bij ICN Solutions terecht. Inmiddels hebben acht groepen van acht personen aan een training deelgenomen. Zij zijn hierover erg enthousiast. Dit traject leidt ertoe dat managers met een brede mix aan ervaring over dezelfde basiskennis van BIM beschikken en dezelfde taal spreken. Uiteindelijk verlopen onze processen en projecten daardoor veel beter.”

Hoe kan ICN Solutions uw organisatie helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u en uw organisatie verder kunnen helpen? Plan dan nu een afspraak in met één van onze experts.

Meld u aan voor onze e-mails