Efficiënter werken met 3D CAD-software - ICN Solutions

Efficiënter werken met 3D CAD-software

Behrtel Ontwerp- & Bouwadvies: Gelinkte 3D-modellen zijn tijdbesparend

BIM is een vaste waarde binnen de bouwbranche. Niet alleen voor grote architectenbureaus, maar ook voor eenmansbedrijven bewijst Building Information Modeling zijn meerwaarde. Een goed voorbeeld daarvan is Behrtel Ontwerp- & Bouwadvies in het Brabantse Bergeijk. Eigenaar Ronald Behrtel over de voordelen van BIM: “Dankzij samenwerking met andere bouwpartners in een 3D-model voorkom je bijvoorbeeld dubbel tekenwerk. Dat bespaart veel tijd.”

Na jarenlang als projectleider bij een architectenbureau te hebben gewerkt, besloot Ronald Behrtel in 2014 voor zichzelf te beginnen en zich toe te leggen op woning- en utiliteitsbouw. “Ik ben toen op zoek gegaan naar een tekenprogramma dat ook geschikt is om het steeds belangrijker wordende BIM in de praktijk te brengen. Zodoende ben ik aanbeland bij Autodesk Revit, dat ik gebruik in combinatie met 3B, de Revit-applicatie van ICN Solutions. De tools in deze programma’s hebben mij zeer geholpen bij het opstarten van het BIM-proces. In mijn ogen is vooral de ‘I’ in BIM − dus informatiemanagement − van belang, in die zin dat het een eenduidige en uniforme data-uitwisseling tussen partijen vereenvoudigt. In de optimale situatie werken alle bouwpartners daarbij samen in één BIM-model, maar de praktijk is wat dat betreft weerbarstig. Weliswaar ben ik bij de overstap naar BIM meteen gaan 3D-modelleren met Autodesk Revit, maar anderzijds heb ik ook nog steeds 2D-output nodig, onder andere voor bestektekeningen, PDF-bestanden die ik naar de aannemer stuur en bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.”

Geen dubbel tekenwerk

Met sommige andere bouwpartners brengt Ronald Behrtel BIM wel al daadwerkelijk in de praktijk, zoals met zijn constructeur. “Wij wisselen onze 3D-modellen met elkaar uit en zorgen zodoende zelf voor de afstemming van het bouwkundige met het constructietechnische gedeelte. Door het linken van elkaars 3D-modellen kun je clashes in het ontwerp vroegtijdig opsporen. Op zijn beurt stelt de constructeur zijn 3D-model weer beschikbaar aan de staalleverancier die er zijn uitvoeringstekeningen mee kan maken. Dat is ook wat je uiteindelijk beoogt met BIM: een treintje op gang krijgen waarbij de 3D-modellen van de diverse bouwpartners als het ware in elkaar grijpen, gericht op een efficiënter bouwproces en reducering van faalkosten. Een ander praktisch voordeel van BIM voor mij als eenmansbedrijf is dat ik bepaalde taken kan overdragen aan andere partijen. Zo hoef ik niet meer zélf het constructieve model te tekenen omdat mijn constructeur dat al voor mij doet. Daarmee voorkom je dubbel tekenwerk, waardoor je veel tijd bespaart.”

Behrtel Bouwadvies biedt ontwerpadvies en bouwbegeleiding

Virtual reality

Volgens de architect uit Bergeijk biedt BIM ook voor opdrachtgevers belangrijke voordelen. “Want die krijgt dankzij het 3D-model veel meer inzicht in een gebouw en al vroeg een duidelijk beeld van het eindresultaat. Ook wanneer een opdrachtgever wijzigingen wil, kun je in een 3D-model meteen zien wat het effect daarvan is. Overigens zullen door de razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van virtual reality de presentatiemogelijkheden toekomstig alleen maar geavanceerder worden. Zo biedt Revit Live nu al de mogelijkheid om virtueel door een Revit-design heen te lopen.”

Cursussen

Ruim een jaar na de aanschaf van Autodesk Revit LT en 3B LT bij ICN Solutions kijkt Ronald Behrtel met een tevreden gevoel terug: “Bij een project voor drie onder een kap-woningen in Lieshout heb ik voor het eerst een 3D-model leren tekenen met behulp van deze 3D CAD-software. De benodigde vaardigheden daarvoor heb ik geleerd bij ICN Solutions, met name via de cursussen Revit Family Training en Revit Advanced Detailing. Wat 3B betreft, zijn voor mij met name de templates en de bibliotheek met meer dan 3.000 bouwkundige elementen (Families) belangrijk om een 3D-model te kunnen maken. Overigens heb ik bewust gekozen voor de LT-versies van Revit en 3B, aangezien deze afgeslankte versies voor mijn bureau meer dan voldoende tools bevatten om meteen met 3D-tekenen en BIM aan de slag te gaan. In de opstartfase kostte het leren werken met Revit mij weliswaar méér tijd, maar nu na een jaar kan ik zeggen dat ik met dit pakket net zo snel werk als met elk ander tekenprogramma. En kom ik ergens even niet uit, dan bel ik de helpdesk van ICN Solutions. Zij staan altijd voor mij klaar en zijn in staat om mij met hun deskundig advies de juiste richting op te sturen.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie Behrtel Ontwerp- & Bouwadvies.

Logo Berthel ontwerpadvies en bouwbegeleiding

 
 

Hoe kan ICN Solutions uw organisatie helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u en uw organisatie verder kunnen helpen? Plan dan nu een afspraak in met één van onze experts.

Meld u aan voor onze e-mails