Ergonomisch werken met een 3D CAD-muis - ICN Solutions

Ergonomisch werken met een 3D CAD-muis

Een standaard computermuis is een belangrijk onderdeel van ieder CAD-workstation. Licht, compact en gemakkelijk te bedienen. Vanuit ergonomisch oogpunt heeft een standaardmuis echter één groot nadeel: de muis wordt altijd met dezelfde hand bediend. Bij intensief gebruik van een muis met veel herhalende bewegingen, kan dit tot pijn en functionele beperkingen leiden, ook wel RSI (repetitive strain injury) genoemd.

Het gebruik van een 3D muis kan deze symptomen voorkomen, terwijl uw CAD-workflow een stuk efficiënter en gezonder wordt voor de architect, designer, modelleur, of engineer. Het Frauhofer Institute for Industrial Engineering (IAO) heeft een experiment uitgevoerd waaruit de voordelen van een CAD-muis naar voren komen. Hieronder benoemen we de belangrijkste bevindingen uit deze studie.

Een betere zithouding

Wanneer u met zowel een standaard muis als met een CAD-muis werkt, gebruikt u allebei uw handen. Dit helpt u om zittend een rechtopstaande houding te behouden. Beide handen liggen dan namelijk parallel op het bureau. Bovendien zorgt de ergonomisch gevormde handsteun van de 3D-muis ervoor dat u pols ook recht blijft. Wanneer u deze manier van werken gewend bent, zult u ook comfortabeler zitten en krampen vermijden.

Tot 28,6% minder vingerbewegingen

Bij een ‘gewone’ muis wordt altijd dezelfde vinger gebruikt om te klikken of scrollen. Een 3D-muis neemt een deel van deze taken over waardoor de taken verspreid zijn over beide handen in plaats van dat er één hand belast wordt. Dit zorgt ervoor dat de vingerbewegingen verminderen met 28,6% per uur en dat u niet meer op een gevaarlijk niveau van handbewegingen zit. Zo voorkomt u vermoeidheid of RSI.

Tot 28% hogere productiviteit

Wanneer u vaak met CAD-software werkt, herkent u misschien het symptoom van overmatige belasting van één kant van het lichaam. Vele CAD-gebruikers lijden hieraan doordat ze veel repetitieve bewegingen moeten uitvoeren waardoor ze eenzijdige druk uitoefenen op hand- en armspieren.

Door een 3D-muis te gebruiken, hoeft u aanzienlijk minder te schakelen tussen uw muis en toetsenbord. Vrij te configureren shortcuts en toetsenbordschakelaars verlichten de arm en hand, terwijl de prestaties tot 28% toenemen.

Beginnen met een CAD-muis

Wilt u ook de voordelen van een 3D CAD-muis ervaren? Bekijk dan de 3Dconnexion opties in de webshop van CADexpress, hier kunt u de muis ook direct bestellen. Wilt u uw hele CAD werkplaats inrichten inclusief CAD workstation? Neem dan contact op met ICN Systems, onze experts kunnen u hiermee helpen.

Meld u aan voor onze e-mails