Govers Sierhekwerk maakt succesvolle overstap naar 3D - ICN Solutions

Govers Sierhekwerk maakt succesvolle overstap naar 3D

“Autodesk Inventor versnelt productieproces”

Om klanten beter en sneller van dienst te kunnen zijn, zijn bedrijven steeds op zoek naar nieuwe manieren om hun productieproces efficiënter in te richten. Eind 2016 maakte Govers Sierhekwerk uit het Brabantse Budel daarom de overstap van 2D naar Autodesk Inventor, geleverd door ICN Solutions. Nu, na enkele maanden, ervaart de specialist in industrieel hekwerk, sierhekwerk en poorten al volop de voordelen van het werken in 3D.

Al in 2013 besloot Govers Sierhekwerk tot de aanschaf van Autodesk Inventor bij ICN Solutions. “Maar door omstandigheden hebben wij dit pakket lange tijd nauwelijks gebruikt”, zegt directeur Gerwin Govers. “Pas in november 2016 hebben wij de knoop doorgehakt en zijn wij daadwerkelijk in 3D gaan werken. 

Mede dankzij de inzet en professionele ondersteuning van ICN Solutions hebben wij de overstap van AutoCAD naar Autodesk Inventor in nog geen drie maanden tijd kunnen maken.” Govers Sierhekwerk heeft al bijna vijfenveertig ervaring met het ontwikkelen van klantspecifiek sierhekwerk, industrieel hekwerk en bijbehorende poorten. Amper enkele maanden na de introductie plukt de ontwerp- en engineeringafdeling al volop de vruchten van het werken in 3D. Gerwin Govers somt de voornaamste voordelen op: “Je kunt sneller productietekeningen maken van complexere projecten en bijbehorende kleinere constructies, zoals bijvoorbeeld poortpalen met geïntegreerde brievenbusverlichting en elektrische aandrijvingen. 

Ook het genereren van aanzichten van zaaglijsten en onderdelenlijsten gaat aanzienlijk sneller; met één druk op de knop staan die op de tekening. Met behulp van een 3D-ontwerp zijn wij bovendien in staat om onze producten duidelijker en fraaier te visualiseren voor onze klanten. Vooral voor dat laatste willen wij Autodesk Inventor in de toekomst nόg meer gaan gebruiken.”

Govers Sierhekwerk

Uitwisselingsbestand

Autodesk Inventor is bij uitstek geschikt voor het inlezen van STEP-bestanden. “Veel van onze CNC-machines communiceren met dit universeel 3D-bestand”, verduidelijkt de directeur. “Dankzij de STEP-bestanden is het programmeren van een plaatbewerkingsmachine niet meer nodig, maar volstaat het om deze te nesten. Dat is vooral handig bij het uitwisselen van 3D-modellen van halffabrikaten aan externe plaatwerkers waaraan wij sommige werkzaamheden uitbesteden.

Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan lasersnijden, het zetten van platen, het schaven of frezen van houten planken, het snijden van logo’s en het aanbrengen van perforaties in beplating. Welnu, doordat wij onze halffabrikaten in de vorm van STEP-files aanleveren, hebben onze toeleveranciers minder voorbereidingstijd nodig om hun machines aan te sturen. Daardoor wordt het uitbesteden van die halffabrikaten voor ons goedkoper.”

Digitaal magazijn

In combinatie met Autodesk Inventor werkt Govers Sierhekwerk met Vault Basic. “Met dit pakket kunnen wij bestaande ontwerpgegevens makkelijker en sneller hergebruiken (met de functie ‘Re-use’) en kopiëren (met ‘Copy design’). Bij een productaanpassing hoef je niet eerst een heel nieuw ontwerp te maken, maar kun je als het ware voortborduren op de bestaande tekening. Dat voorkomt dubbel werk en bespaart zodoende veel tijd. Daarnaast gebruiken wij Vault voor het opbouwen van een gestructureerde Inventor-bibliotheek; een soort digitaal magazijn van onderdelen en halffabricaten waaruit wij kunnen putten. Daarmee kunnen wij alle benodigdheden snel terugvinden en toepassen voor onze projecten.”

Maatwerk

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 3D CAD, volgt Govers Sierhekwerken geregeld seminars en cursussen bij ICN Solutions. Gerwin Govers is tevreden over de samenwerking. “Het is een bedrijf met veel kennis in huis. Een professionele partner met wie wij samen het maximale uit een pakket kunnen halen. De specialisten denken altijd met ons mee bij het bieden van een softwareoplossing die aansluit op onze specifieke behoeften, zodat wij altijd verzekerd zijn van maatwerk.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie Govers Sierhekwerk.

Logo Govers Sierhekwerk

Meld u aan voor onze e-mails