Hendriks Stalen Bekistingtechniek omarmt automatiseringstool - ICN Solutions

Hendriks Stalen Bekistingtechniek omarmt automatisering met op maat gemaakte tool

BIM, digitalisering, automatisering:  het zijn termen die we ondertussen allemaal kennen. Het is de toekomst van de bouw en zorgt voor sneller en efficiënter werken. BIM maakt betere samenwerking en communicatie mogelijk, digitalisering voorkomt fouten en laat ons in real-time werken en met automatisering boeken we flinke tijdswinst. Bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek weten ze maar al te goed dat de toekomst van de bouw bij deze begrippen ligt.

Al in 2011 stapte Hendriks Stalen Bekistingtechniek over van Autodesk AutoCAD naar Autodesk Revit. Daarmee omarmen ze de digitalisering en zetten zij hun eerste stappen naar een BIM-werkwijze. Sindsdien hebben ze hun BIM-werkwijze nog veel meer uitgebreid en gemoderniseerd. Nu zijn ze volop bezig om ook automatisering te verwezenlijken binnen hun werkwijze. Hoe ze de stap hebben gemaakt naar geautomatiseerde taken? Met hulp van ICN Solutions en een op maat gemaakte tool!

Probleem

Dankzij de overstap van AutoCAD naar Revit kunnen ze bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek nu mooie en complete 3D modellen maken die alle benodigde informatie bevatten. Toch misten ze een aantal functies binnen Revit. Met name het kopiëren van modellen ging niet zo makkelijk als dat het in AutoCAD ging. Omdat ze veel moeten kopiëren, is het erg vervelend als daar veel tijd in gaat zitten. Daarom wilden ze deze handeling gaan automatiseren. Om deze reden gingen ze op zoek naar een partner die kon helpen met maatwerk voor Revit. In 2017 kwamen ze zo bij ICN Solutions terecht.

ICN Solutions en Hendriks Stalen Bekistingtechniek gingen samen om de tafel zitten om te kijken welke functies ze precies misten en hoe ze dit zouden kunnen oplossen. Er werd besloten om een tool te maken die herhalende taken zou automatiseren. ICN Solutions begon meteen met de ontwikkeling van deze op maat gemaakte tool.

Oplossing

Na ongeveer een half jaar was de eerste opzet van de tool klaar en kon hij in gebruik worden genomen. Het grootste voordeel dat deze tool met zich meebrengt, is dat ze bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek veel minder tijd hoeven te besteden aan repetitieve taken.

“Een stukje doewerk dat heel veel repetitie heeft, slaan we over” – Daniël van Doorn

Denk bijvoorbeeld aan alle betonoverzichten die ze moeten maken: er moet informatie op tekeningen worden geplaatst, maatvoeringen worden gemaakt en teksten eraan worden gehangen. Dit is een tijdrovende klus waar ze al snel 2 tot 3 weken mee bezig waren. Doordat ze deze repetitieve taak geautomatiseerd hebben, zijn ze nu maar ongeveer 1 week bezig met dezelfde taak. Een behoorlijke tijdswinst dus.

Omdat deze oplossing een groot succes was, is er besloten om de tool verder uit te breiden. Momenteel is ICN Solutions bezig met een programmeertool te ontwerpen om een ander aspect van hun werk te automatiseren. Dit aspect heeft te maken met meetwerk. Het meetwerk is nu nog allemaal handwerk en het is erg foutgevoelig, daarom zou het veel schelen om het te automatiseren. Zo levert het én tijdswinst op én is er minder kans op fouten.

Uitkomst

Dankzij de op maat gemaakte tool kunnen ze bij Hendriks Stalen Bekistingtechniek nu efficiënter werken en profiteren van veel tijdswinst. Daniël van Doorn, manager engineering, is zeer tevreden over de ontwikkeling van de tool. “Het is eigenlijk beter geworden dan voorheen gedacht.”

Ook over de samenwerking met ICN Solutions is hij positief: “Ze zijn makkelijk te bereiken, ze luisteren, en korte lijnen vind ik altijd heel erg fijn.” De werksfeer bij ICN Solutions vindt hij bovendien erg prettig. “Het is heel leuk om daar te komen in Den Bosch. Ik vind het een leuke partij, niet zo zakelijk, het is heel gemoedelijk.” Aldus Daniël van Doorn.

Toekomst

Er wordt ondertussen hard gewerkt aan de uitbreiding van de tool, maar er staan ook nog meerdere wensen op het lijstje van Hendriks Stalen Bekistingtechniek. Daniël van Doorn zegt hierover: “We willen eerst alles afronden voordat we weer naar iets nieuws gaan. Dus we hebben nog wel kleine wensen, die gaan we ook zeker uitvoeren. En daarna gaan we kijken wat we verder nog kunnen automatiseren.”

Voor de toekomst staat dus vooral verdere automatisering nog op de planning. Daniël van Doorn is er zeker van: “Automatiseren is echt de toekomst, zeker met het personeelstekort, dus dat is heel erg belangrijk.”

Hoe kan ICN Solutions uw organisatie helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u en uw organisatie verder kunnen helpen? Plan dan nu een afspraak in met één van onze experts.

Meld u aan voor onze e-mails