Als het over BIM gaat, vervult de bouwsector van oudsher een voorlopersrol. Binnen de installatiebranche is Building Information Modeling over het algemeen nog niet zo ver doorgevoerd. “In dat opzicht loopt de installatiebranche jaren achter op de bouw”, beaamt informatiemanager Gerwin Korpershoek van installatiebedrijf Unica, die het als een belangrijke missie ziet om het BIM-proces voor zijn medewerkers te optimaliseren. ICN Solutions speelt daarbij een belangrijke ondersteunende rol.
“Jaren geleden heeft BIM zijn intrede gedaan in de bouw- en aannemerswereld. Vooral architecten en bouwadviseurs zagen brood in dit nieuwe concept en zijn daar gretig op ingesprongen. In de installatiebranche voeren echter nog vaak traditionele processen de boventoon. Dat heeft ook te maken met een achterstand qua kennisniveau: het modelleren gebeurt in de bouwbranche voornamelijk door HBO’ers. Van oudsher wordt binnen de installatiebranche voornamelijk gemodelleerd door MBO’ers en zijn de HBO’ers de aansturende engineers”, zegt Gerwin Korpershoek. Hij kan het weten, want vóórdat hij begin 2016 in dienst trad bij Unica, werkte hij jarenlang als BIM Innovatie-manager bij ingenieursbureau IOB. “Qua BIM heerst in de installatiebranche een compleet andere denkwereld.
In de bouw- en constructiewereld wordt veel met losse bouwkundige elementen gewerkt, zoals wanden, kozijnen en deuren. Maar in de installatiebranche is dat not done, want daar wordt met complete systemen gewerkt. Afgezien daarvan is de complexiteit van die installatiesystemen vaak groot. Zo moeten installaties vaak onder afschot worden gemodelleerd. Daardoor is het werken met een programma als Autodesk Revit in de installatiebranche complexer dan in de bouw. Een goed voorbeeld daarvan is het modelleren van flexibele leidingen die in onze branche veel worden toegepast. Welnu, in de standaardversie van Revit is het bijna ondoenlijk om zo’n flexibele leiding te modelleren. Daarom heeft Stabiplan daarvoor een speciale tool ontwikkeld.”
Verduurzamen
Volgens Korpershoek zal juist in de installatiebranche het belang van een optimaal BIM-proces alleen maar groter worden. “Aan gebouwen worden steeds meer functionele eisen gesteld en de nadruk komt daarbij steeds meer te liggen op zaken als klimaatbeheersing en domotica (BIG data en IoT). Dat proces van verduurzamen van gebouwen gaat hand in hand met complexe installaties die allemaal moeten worden gemodelleerd. Daarvoor ben ik altijd bezig met het zoeken naar tools die het leven van mijn medewerkers eenvoudiger maken.
Op dit moment maken wij bij Unica bijvoorbeeld gebruik van Navisworks, maar uitsluitend als viewer. Om de mogelijkheden van dit programma uit te breiden, gaat ICN Solutions onze medewerkers trainen in het gebruik van een standaard template, zodat zij straks op een eenduidige manier met Navisworks kunnen werken en iedereen feilloos zijn eigen onderdelen kan terugvinden in het model. De views per discipline worden gecategoriseerd zodat heel snel kan worden geschakeld. Alles erop gericht om het BIM-proces te optimaliseren.”
Content
Als grootste uitdaging in de BIM-wereld noemt Gerwin Korpershoek hoe de bouwsector er gezamenlijk voor kan zorgen dat projectinformatie optimaal wordt uitgewisseld. Het toverwoord daarbij is volgens hem ‘content’. “In de installatiebranche is er behoefte aan één centrale bibliotheek met eenduidige content. Afgezien van MEPcontent.eu van Stabicad, de bibliotheek voor MEP-engineers, ontbreekt het in onze branche nog aan voldoende goede content, gebaseerd op fabrikanteninput.
“Content is grootste uitdaging in installatiebranche”
Wel zijn er diverse initiatieven om dat voor alle modelleerpakketten beter voor elkaar te krijgen, waaronder de UOB (Uniforme Objecten Bibliotheek) die zich richt op het eenduidig vastleggen van parameters zodat fabrikanten op uniforme wijze content kunnen aanleveren aan de bouwbranche die direct te gebruiken is in ieder BIM-proces. Dergelijke content is essentieel om een probleemloze data-uitwisseling in de installatiebranche realiteit te maken en de bouwsector naar een hoger niveau te tillen.”