Inventor maakt ontwerpconflicten vroegtijdig zichtbaar - ICN Solutions

Inventor maakt ontwerpconflicten vroegtijdig zichtbaar

Knapen Trailers kiest voor Autodesk PD&M Collection

Veel werktuigbouwkundige bedrijven tekenen hun ontwerpen volledig uit in 3D. Knapen Trailers uit het Brabantse Deurne, gespecialiseerd in schuifvloertrailers, vormt daarop geen uitzondering. “Dankzij Autodesk Inventor kunnen we al op de 3D-tekening zien of modules van trailers elkaar niet onbedoeld doorkruisen”, zegt Edwin Vermue, Manager Engineering van Knapen Trailers.

Wie geregeld op de snelweg zit, zal ongetwijfeld wel eens achter een trailer van Knapen Trailers hebben gereden. De achterzijde met de standaard achterdeuren en de karakteristieke verlichtingsbak zijn heel herkenbaar. Wat voor de argeloze automobilist echter niet meteen zichtbaar is, is dat je met deze zogeheten schuifvloertrailers horizontaal kunt laden én lossen. “En dat is juist het belangrijkste kenmerk. Bovendien zijn onze trailers superlicht en ultrasterk”, zegt een trotse Edwin Vermue. Voor het ontwerp van de trailers maakt Knapen Trailers gebruik van Autodesk Inventor. “Wij wilden ons tekenwerk graag naar een hoger niveau tillen. Zodoende zijn wij jaren geleden aanbeland bij Inventor, als onderdeel van de Autodesk Product Design Suite Ultimate. Inmiddels hebben we voor alle engineers en werkvoorbereiders licenties aangeschaft.”

Inzichtelijk productontwerp

Voorheen werkte Knapen Trailers voor zijn ontwerpproces met AutoCAD. Volgens Edwin Vermue zijn door de overstap van 2D naar 3D de digitale productontwerpen veel inzichtelijker geworden. “Dankzij de 3D-modellen van Inventor kunnen we al op de tekentafel zien of modules van een trailer – zoals een profiel, een wandplank, wiel of bumper – elkaar niet onbedoeld doorkruisen. Zo komen eventuele ontwerpconflicten al vroegtijdig aan het licht; in het verleden was het risico dat wij dit pas op de werkvloer ontdekten en moest dit ter plekke worden opgelost.”

Inventor iLogic

Voor Knapen Trailers is de Autodesk Product Design Suite met Inventor de ideale oplossing voor het volledige productontwerpproces. Edwin Vermue: “Het is een gebruiksvriendelijk pakket dat goed bij ons bedrijf past; onze engineers kunnen er hoogwaardige 3D-tekeningen mee maken én het is snel aan te leren door nieuwe medewerkers of stagiairs. De software is ook niet te ‘high-end’; het biedt precies de mogelijkheden die wij nodig hebben voor onze toepassingen. Waaronder iLogic, een hulpprogramma waarmee het mogelijk is om binnen Inventor op een intelligentere manier ontwerpen te maken. Dat is belangrijk, want het maken van een 3D-ontwerp kost veel tijd. Alle maatvoeringen worden ingelezen in iLogic, waardoor de parameters van de trailer – zoals hoogte en gewicht – automatisch in de juiste samenstelling worden verwerkt. De structuur van de samenstelling met zijn onderdelen is daardoor direct zichtbaar. Hierdoor kunnen wij aanzienlijk besparen op onze engineeringskosten.”

Knapen Trailers BV

Sterkteberekeningen

Centraal binnen de filosofie van Knapen Trailers staat: hoge sterkte en lange levensduur bij een laag eigen gewicht. Bij trailers met open zijwanden is de minimale doorbuiging van het chassis in vergelijking met andere trailers met vaste zijwanden opmerkelijk. “Om dat te kunnen testen, worden in de Digital Prototyping-fase de nodige sterkteberekeningen losgelaten op het chassis en daaraan gelieerde onderdelen”, zegt Vermue. “Ook volledig doorgerekend op sterkte is ons zogeheten Huckepack-systeem: onder andere bestaand uit een serie trailers met zijdeuren in de linkerwand, speciaal ontwikkeld voor intermodaal vervoer via de trein. Deze schuifvloertrailers zijn voorzien van vier opnamepunten om het hijsen op de trein mogelijk te maken.”

AutoCAD Mechanical

“Overigens werken wij soms ook nog met oudere AutoCAD-tekeningen van jaren geleden”, vervolgt Vermue. “Daarvoor maken wij gebruik van een ander onderdeel uit de Autodesk Product Design Suite: AutoCAD Mechanical, een 2D CAD-ontwerpsoftware waarmee wij tevens ontwerpen maken voor elektriciteit, lucht- en hydrauliekschema’s.” Vanwege de goede ervaringen met de Autodesk Design Suites heeft Knapen Trailers in de loop der jaren steeds meer licenties aangeschaft. De samenwerking met ICN Solutions laat volgens de Manager Engineering weinig te wensen over: “We zijn tevreden over de service en de trainingen. Ook de diverse seminars, waaronder de jaarlijkse InventorsUsersdag, zijn altijd heel leerzaam.”

Logo Knapen Trailers

Meld u aan voor onze e-mails