Moonen Yachts deelt tekeningen met Autodesk Vault - ICN Solutions

Moonen Yachts deelt makkelijk tekeningen met Autodesk Vault

Moonen Yachts logoMoonen Yachts wijdt zich al meer dan 40 jaar aan het bouwen van, in de woorden van lead engineer Martijn Veldhuijzen; “Pocket-sized superyachts”. Vanuit het hoofdkantoor in Den Bosch zorgen ze voor de bouw van jachten in de range van 30 tot 50 meter. Moonen Yachts regelt alles: van de verkoop en het ontwerp, tot de bouw en oplevering van de luxe jachten.

Bij het maken van deze jachten wordt gebruik gemaakt van Autodesk software. De engineeringstak van Moonen Yachts maakt gebruik van Autodesk Inventor om het interieur van de jachten te modelleren en produceren. Deze ontwerpen worden vervolgens opgeslagen in Autodesk Vault.

Begin samenwerking: van 2D naar 3D

Autodesk Inventor is niet altijd de norm geweest binnen Moonen Yachts; tot 15 jaar geleden tekenden ze nog in 2D met AutoCAD. Rond deze periode besloten ze echter dat het tijd was voor de volgende stap: meer 3D engineering en tekenen.

“We gebruikten vroeger altijd AutoCAD [..], en we zijn toen gaan onderzoeken: wat gaan we doen?”, vertelt Veldhuijzen. “Toen hebben we gezegd: dan gaan we toch weer voor een Autodesk product.”

Omdat ICN Solutions expertise heeft in 3D tekenen, in Autodesk producten, én omdat ze, net als Moonen Yachts, gestationeerd zitten in Den Bosch, was de keuze snel gemaakt. Moonen Yachts en ICN Solutions kwamen in contact met elkaar en een fijne, jarenlange samenwerking ging van start.

Naast het licentieonderhoud van de Autodesk producten, verzorgt ICN Solutions ook trainingen voor de werknemers van Moonen Yachts. Ook helpen ze bij uitdagingen die ze ervaren binnen Autodesk, de engineering, of het tekenen.

Migratie Autodesk Vault

In 2020 wilde Moonen Yachts overstappen naar een nieuwe versie van Autodesk Vault. Ze ervaarden enkele problemen met de capaciteit van de Vault, en ze waren op zoek naar meer mogelijkheden. ICN Solutions ging met ze samenzitten om een plan op te stellen voor een migratie naar Vault Workgroup 2021. Veldhuijzen zegt over de overstap:

“Op een gegeven moment zoek je natuurlijk wel naar andere oplossingen, om bijvoorbeeld makkelijker [..] onze engineering tekeningen in productie te krijgen. Daarvoor heeft ICN de oplossing voorgelegd om een andere Vault te gebruiken met een officefunctie.”

Die Autodesk Vault Office kan ingezet worden op de werkplaats waardoor de engineers hun tekeningen één op één kunnen uitwisselen. Zo kunnen ze tekeningen afkeuren of goedkeuren en wordt het ook gelijk beschikbaar in productie.

Uitdaging

De migratie naar de nieuwe Autodesk Vault was echter makkelijker gezegd dan gedaan. Moonen Yachts liep tegen een aantal problemen aan: er was geen migratie mogelijk vanwege een te oude Windows omgeving; er was geen extra server mogelijk voor migratie vanwege een tekort aan totale ruimte op de server omgevingen; en er was geen back-up mogelijk voor het overzetten vanwege te weinig schijfruimte op de huidige server.

Als ze zo door zou blijven werken, zouden ze in de Autodesk Vault al snel geen ruimte meer hebben voor hun bestanden. Het was voor hen noodzakelijk om de Autodesk Vault te migreren, maar ze hadden beperkte middelen om de benoemde problemen op te kunnen lossen.

Oplossing

ICN Solutions is gaan nadenken over een passende oplossing voor de situatie. Uiteindelijk is ervoor gekozen om helemaal ‘schoon’ te beginnen. Het plan was om eerst alle data te downloaden en deze op een centrale omgeving weg te zetten als archief. Vervolgens werd de oude omgeving beëindigd, en een nieuwe omgeving klaargezet met Vault Workgroup op de plek die was vrijgekomen. Deze Vault omgeving is meteen gevuld met de nodige data uit het archief. Moonen Yachts reageerde positief op het voorstel, en de oplossing werd in gang gezet.

Uitkomst

Twee consultants van ICN Solutions hebben overzicht gehouden over de migratie en ervoor gezorgd dat alles soepel is verlopen. Autodesk Vault Basic 2014 is succesvol overgezet naar een nieuwe server met de nieuwe Autodesk Vault Workgroup 2021. Ook werden oudere projecten uit de Autodesk Vault gehouden en als archief weggezet, waardoor er meer ruimte is voor lopende projecten.

“Het omzetten van de Vault zelf en het migreren en installeren, dat heeft een dag geduurd. Toen draaide eigenlijk alles wel”, vertelt Veldhuijzen over de migratie. “[We hebben] de volgende dag nog wat uitleg gekregen over de nieuwe Vault, hoe het werkt, met z’n allen. Dus er is ook nog een stukje nazorg geweest.”

Moonen Yachts kan nu zorgeloos in de nieuwe omgeving werken met de nieuwe Autodesk Vault. De samenwerking is prettig verlopen en Moonen Yachts kan er weer een tijdje tegenaan.
Veldhuijzen blikt terug op de samenwerking: “Dat werkt heel prettig met ICN. Goed bereikbaar en altijd wel snel antwoord, [..] dus daar zijn we heel tevreden over.”

Toekomst

ICN Solutions zal Moonen Yachts blijven assisteren waar nodig. Momenteel zijn ze nog bezig met een andere kleine uitdaging op te lossen met betrekking tot een functie binnen Autodesk Vault, maar ook op het gebied van licentiebeheer en trainingen zal de samenwerking blijven bestaan.

ICN Solutions en Moonen Yachts kijken samen uit naar een succesvolle en langdurige samenwerking!

Hoe kan ICN Solutions uw organisatie helpen?

Bent u benieuwd hoe we ook u en uw organisatie verder kunnen helpen? Plan dan nu een afspraak in met één van onze experts.

Meld u aan voor onze e-mails