OMT Solutions ontwerpt spectrometrie in 3D - ICN Solutions

OMT Solutions ontwerpt spectrometrie in 3D

“Specifieke accessoires vereisen modulaire opbouw”

Bij precisie-instrumenten die aan het hoogste niveau van nauwkeurigheid moeten voldoen, is digital prototyping niet meer weg te denken. Zo test OMT Solutions in Eindhoven, dat onder meer accessoires voor spectrofotometers vervaardigt, haar ontwerpen uitgebreid via een volledige modulaire opbouw in 3D met behulp van Autodesk Inventor, geleverd door ICN Solutions.

De optische industrie, de glas- en coatingindustrie, de zonne-energiesector of de ruimtevaart: voor al deze branches is optisch karakterisatie − een techniek voor het bepalen van de optische en thermische stralingseigenschappen van een materiaal − essentieel. Met behulp van een spectrofotometer kan door middel van lichtreflectie en doorlating de laagdikte van coatings en lichtabsorptie in een materiaalmonster worden bepaald.

OMT Solutions, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, biedt klantspecifieke oplossingen voor optische materiaalkarakterisatie en is onder meer gespecialiseerd in het ontwikkelen van accessoires voor spectrofotometers. Roel van Gaal, samen met senior tekenaar Jurgen de Wolf verantwoordelijk voor de vervaardiging van de accessoires, legt in het kort de werking van de spectrofotometer uit. “Dit optisch instrument bestaat grofweg uit de volgende onderdelen: een stralingsbron, een plaats voor het te onderzoeken monster en een detector. De stralingsbron produceert twee identieke lichtbundels met een specifieke golflengte (kleur); de ene lichtbundel gaat rechtstreeks naar de detector, de andere lichtbundel gaat via het te meten monster naar de detector. Vervolgens worden beide lichtbundels met elkaar vergeleken bij verschillende golflengten van ultravioletlicht tot infrarood; zo kan worden bepaald welke golflengte van het licht door het monster wordt gereflectieerd, doorgelaten of geabsorbeerd en wat de optische eigenschappen van het betreffende materiaal zijn.”

Roterende detectoren

Al sinds de start van OMT Solutions in 2008 maakt het bedrijf gebruik van Autodesk Inventor, aangeschaft bij ICN Solutions. “Wij krijgen van onze klanten monsters in allerlei soorten en maten aangeleverd; met behulp van Inventor bedenken wij daaromheen als het ware allerhande accessoires, waaronder spiegels, vacuümketels en houders van detectoren”, verduidelijkt de junior tekenaar. “Om monsters vanuit verschillende hoeken te kunnen meten, heb je bijvoorbeeld roterende detectoren nodig.

OMT Solutions Inventor Ontwerp

En voor een opdrachtgever uit India hebben wij onlangs een specifiek accessoire ontwikkeld voor het uitvoeren van reflectie- en transmittantiemetingen op grote geharde glasruiten en autoruiten.

Tot de wensen van de klant behoort soms ook het testen van monsters onder extreem hoge of lage temperaturen, zoals voor onderdelen van satellieten in de ruimtevaart; hiervoor ontwerpen wij dan minuscule oventjes en thermostaten. Een vraag kan ook zijn om het wisselen van de monsters te automatiseren, zodat een laboratoriummedewerker deze niet na elke meting handmatig hoeft te verwisselen, wat de klant veel tijd bespaart.”

Lichtdicht

In de loop der jaren heeft OMT Solutions een aantal standaard accessoires ontwikkeld. “Maar meestal zijn de opdrachten dermate specifiek dat een volledig modulaire opbouw van het accessoire met bijbehorende mechanische componenten in Autodesk Inventor noodzakelijk is”, vervolgt Roel van Gaal. “Veel van de accessoires bevatten bijvoorbeeld schuivende onderdelen en spiegels die onder een bepaalde hoek moeten openklappen. Dat luistert heel nauw.

Om te kijken of het allemaal werkt, en om te testen of componenten elkaar niet raken en roterende onderdelen niet tegen elkaar botsen, plaatsen we de gehele configuratie in een 3D-model en laten daar vervolgens Dynamic Simulation in Autodesk Inventor op los. Nadat de accessoires in Inventor zijn uitgetekend, besteden wij de productie van de onderdelen uit, waarna wij deze in eigen beheer in onze spectrofotometer assembleren. Om verkeerde analyses te voorkomen, mag er absoluut geen vals licht binnenvallen dat een meting zou kunnen verstoren. Daarom moeten de accessoires ook lichtdicht zijn; daarvoor modelleren wij met behulp van Autodesk Fusion lichtdichte kunststof bekappingen.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie OMT Solutions.

 

Logo OMT Solutions

Meld u aan voor onze e-mails