Onze Combi-systemen vereisen Digital Prototyping - ICN Solutions

Onze Combi-systemen vereisen Digital Prototyping

Zomerdam Produktidentificatie wij overtuigen klanten met realistische 3D-presentaties

Een juiste etikettering, gewicht en gezonde samenstelling van producten zijn van essentieel belang in de vleeswaren- en levensmiddelenindustrie. Zomerdam  Produktidentificatie is gespecialiseerd in de hiervoor benodigde etiketteer- en inspectiesystemen. Voor het bedrijf uit het Brabantse Velp is de 3D CAD-software niet weg te denken. “Vooral onze complexe Combi-systemen zouden wij zonder Autodesk Inventor niet kunnen bouwen”, zegt mechanical engineer Rico van Summeren.

Tot zeven jaar geleden werkte Zomerdam Produktidentificatie met AutoCAD. “Maar we kregen steeds vaker complexe aanvragen waarvoor AutoCAD niet meer voldeed”, zegt Rico van Summeren. “Om onze engineering en ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen, hebben wij in 2008 bij ICN Solutions meerdere Autodesk Product Design Suites Ultimate aangeschaft, met onder meer Inventor.”

Combi-systeem

Zomerdam ontwerpt en bouwt klantspecifieke machines, voornamelijk voor de vleeswaren- en levensmiddelenindustrie. Het paradepaardje is het Combi-systeem, een machine waarin alle specialismen van Zomerdam – zoals etiketteren, wegen, metaaldetectie en printen van barcodes – zijn verenigd. “Zonder gebruikmaking van Digital Prototyping was het zeker niet mogelijk geweest om al deze specialismen in één compacte machine te verweven”, benadrukt Van Summeren. Ook bij het verkooptraject, vanaf de offertefase tot en met uiteindelijke levering, loopt de 3D-werkwijze als een rode draad door het bedrijf. Van Summeren: “Als er een aanvraag binnenkomt, plaatsen wij met behulp van Inventor alvast een aantal 3D-plaatjes in de offerte zodat de klant meteen een beeld krijgt van hoe de machine eruit gaat zien; soms zelfs inclusief maatschets zodat de klant ook al rekening kan houden met de benodigde ruimte. Zodra de daadwerkelijke order binnen is, maak ik in Inventor een meer gedetailleerde en realistische tekening die inzage geeft in alle machineonderdelen en bijbehorende prijsindicatie. Op deze zogeheten goedkeuringstekening geef ik ook specifieke zaken aan zoals looprichting, bandsnelheid en bandhoogte. Zodoende weet de klant precies wat hij krijgt, ook in visueel opzicht, en worden verrassingen achteraf voorkomen.”

2D-bestanden voor klanten

De Combi-systemen van Zomerdam vormen meestal onderdeel van een productielijn. “Klanten willen graag weten hoe ze ons systeem kunnen inpassen in hun productieproces. Daarom werken wij onze machines in Inventor vaak eerst uit naar werktekeningen in DWG, DXF of CAD/CAM-files”, zegt Van Summeren. “Met deze 2D-bestanden kunnen onze klanten, die zelf nog niet over 3D CAD-software beschikken, vervolgens in hun eigen AutoCAD-programma werken.”

Zomerdam: made in Holland

Autodesk Design Review

De eigen monteurs van Zomerdam maken tijdens het assembleren van de Combi-systemen gebruik van een groot beeldscherm; daarop wordt de machine geprojecteerd met behulp van Autodesk Design Review. Van Summeren: “Met deze gratis software, speciaal ontwikkeld om 3D DWF-bestanden uit Inventor te bekijken, kunnen de monteurs de machine van alle kanten bestuderen, draaien en de diverse onderdelen ontleden.” Ook in de after sales-fase bewijst de 3D CAD-software zich voor Zomerdam als onmisbaar: “Stuklijsten van slijtonderdelen, zoals lagers en assen die vervangen moeten worden, exporteer ik vanuit Inventor naar Excel, om daarmee sparepartlijsten naar klanten te sturen. In vergelijking met het vroegere AutoCAD scheelt dat veel uitzoek- en typewerk. Hierdoor levert Inventor ons aanzienlijke tijdwinst op.”

Logo Zomerdam

Meld u aan voor onze e-mails