Revit-kennis helpt BIM-projecten te realiseren - ICN Solutions

Revit-kennis helpt BIM-projecten te realiseren

Gezamenlijk partnership Van Boven Architecten met ICN Solutions en Ajilon Engineering

Steeds meer opdrachtgevers in de bouw eisen van architecten en aannemers dat projecten in BIM worden uitgevoerd. Dat noodzaakte ook Van Boven Architecten in Sint-Michielsgestel om de overstap te maken van AutoCAD naar Autodesk Revit. Bij dat proces wordt eigenaar Theobert van Boven vakkundig begeleid door ICN Solutions in Den Bosch en Teken- en ontwerpbureau Ajilon Engineering in Zaltbommel. Wij vroegen de architect naar zijn ervaringen met zijn eerste BIM-projecten.

Aanleidingoverstap AutoCAD naar Revit

Bij de nieuwbouw van een fabriek in Veghel eiste de opdrachtgever om dat project volledig uit te tekenen in een BIM-model. Maar wij hadden nog geen enkele ervaring met Autodesk Revit en BIM. Daarom hebben we in het najaar van 2013 bij Ajilon Engineering een ervaren Revit-modelleur ingehuurd, in de persoon van Erwin Schaap. Hij ondersteunt onze mensen op het gebied van BIM. Daarnaast hebben we een aantal van onze medewerkers op cursus gestuurd bij ICN Solutions. Daar leren ze te werken met Revit en de 3B Werkmethodiek. Bij ICN hebben we inmiddels ook al onze licenties ondergebracht.

Ervaring overstap van in 2D naar 3D

Zoals we jaren geleden de overstap maakten van de tekentafel naar AutoCAD, zo beleven wij nu ook de overgang van AutoCAD naar Autodesk Revit. Dat is best een lastig proces wat veel van onze medewerkers vraagt. Maar als architectenbureau is het heel belangrijk om bij de tijd te blijven, want we willen opdrachtgevers graag bieden wat ze vragen.

BIM-projecten

Inmiddels hebben we al meerdere projecten in BIM uitgevoerd, waaronder een herbestemmingsproject op Strijp T in Eindhoven. Een voormalige waterzuiveringsintallatie wordt daar omgebouwd tot kantoor. De bestaande toestand en het nieuwe ontwerp hebben we volledig in Revit uitgetekend ten behoeve van de ombouw naar de nieuwe bestemming.

Van Boven Architecten

Grote voordeel van BIM-model

Voordeel is duidelijk: omdat we met diverse bouwpartners allemaal in één BIM-model werken, delen we dezelfde bouwkundige en constructieve elementen. Doordat je alles al in een vroeg stadium van het bouwproces al in 3D hebt staan, kun je ‘clashes’ er vroegtijdig uithalen. Als bouwkundige elementen elkaar kruisen waar dat niet de bedoeling is, bijvoorbeeld een stalen kolom die pal voor een deur staat, kun je dat in het 3D gebouwmodel meteen verhelpen. Al met al kun je stellen dat BIM de toekomst heeft, daarvan zijn we inmiddels wel overtuigd.

Samenwerking met ICN Solutions en Ajilon Engineering

De toegevoegde waarde zit ‘m vooral op het gebied van opleiding. Nadat onze medewerkers bij ICN een cursus Autodesk Revit en 3B Werkmethodiek hebben gevolgd, weten ze in hoofdlijnen wel hoe die programma’s werken. Maar om vervolgens daadwerkelijk een gebouw te modelleren en te weten hoe de samenwerking met andere partners in de bouwketen werkt, kunnen ze een beroep doen op de expertise van Revit-modelleur Erwin Schaap van Ajilon Engineering. En als we iets moeten weten over een of ander Revit-commando, staat de helpdesk van ICN altijd voor ons klaar. De samenwerking met zowel ICN als Ajilon Engineering is heel relaxt; het zijn prettige mensen in de omgang die weten waarover ze spreken.

Logo Van Boven Architecten

Meld u aan voor onze e-mails