Slimme technologie verandert architectuur - ICN Solutions

Slimme technologie verandert architectuur

Gewone huizen en kantoren worden door nieuwe technologieën, variërend van op afstand bestuurde videobewaking tot robot-butlers, steeds slimmer. Bewoners van slimme gebouwen genieten van moderne gemakken, zoals programmeerbare thermostaten en koelkasten die via internet kunnen worden bediend. En dat is nog maar het begin.

Slimme technologieën zijn klaar om verder te gaan dan het beheersen van dergelijke moderne gemakken. Ze beïnvloeden de vorm en het ontwerp van gebouwen, aangezien complexe systemen die klimaat-, gebruiks-, privacy- en duurzaamheidsfuncties beheren, al in de conceptfase in gebouwen worden geïntegreerd. Slimme technologieën beïnvloeden de architectuur van gebouwen.

Gebouwen evolueren door smart-home-technologieën

Smart-home-technologie is misschien begonnen met gloeilampen en thermostaten die via een app zijn te regelen. Deze evolueert naar een reeks innovaties die van invloed zijn op de architectuur binnen en buiten. Voorbeelden van nieuwe, slimme technologie zijn:

  • LCD-privacyglas dat met een druk op de knop omschakelt van transparant naar ondoorzichtig.
  • Huizen die via slimme platforms integreren met auto’s, waarmee je in de auto thuissystemen kunt bedienen als je onderweg bent, en die van de auto kunt controleren vanaf de bank thuis.
  • Een modulair huis waarin meubels en andere elementen in een kantoor kunnen transformeren.

Een Amerikaanse organisatie voor inclusiviteit van mensen met een beperking – Universal Design – stelt dat alle gebouwde omgevingen moeten voldoen aan de behoeften van alle mensen die ze willen gebruiken. Geautomatiseerde processen, sensortechnologie en kunstmatige intelligentie (AI) kunnen bijvoorbeeld de toegankelijkheid van een gebouw sterk verbeteren.

Smart Tech verandert commerciële gebouwen

The Edge in Amsterdam – waarin Deloitte is gehuisvest – biedt een radicale nieuwe werkomgeving. Het gebouw werkt samen met een door Deloitte ontwikkelde app die het werkschema van een werknemer controleert, herkent wanneer de auto van die persoon bij het gebouw aankomt, de auto naar een parkeerplaats leidt, voor de werknemer een beschikbaar bureau vindt en vervolgens het omgevingslicht en de temperatuur aanpast op basis van persoonlijke voorkeuren. Het verlichtingssysteem van het gebouw heeft super efficiënte Philips LED-panelen met sensoren die licht, beweging, temperatuur en vochtigheid meten. Het gebouw zit vol met 28.000 van deze sensoren. Dit is slechts het begin van slimme technologie in commerciële gebouwen. Deze ontwikkelt zich tot zelfdiagnose, zelfherstel en zelfcorrigerende mogelijkheden. Experts zeggen dat naarmate kantooromgevingen zich steeds beter aanpassen aan de bewoners, nieuwe multifunctionele ruimtes en toepassingen zullen ontstaan.

Slimme technologie in een parkeergarage

Slimme technologie om het welzijn te verbeteren

Net als bij duurzaamheidsnormen komen er meer certificeringssystemen die op het verbeteren van de volksgezondheid zijn gericht. In de VS zijn er normen, zoals de Well Building Standard en Fitwel, die van gebouweigenaren, managers, architecten en ontwerpers vragen om te vertrouwen op slimme technologieën om de gezondheid van bewoners te verbeteren. Dit doel kan worden bereikt door sensoren te plaatsen die omgevingsfactoren bewaken. Denk daarbij aan de luchtkwaliteit binnenshuis en slimme lichtregelsystemen die meer daglicht naar werkplekken ‘brengen’. Digitale technologieën moeten ervoor zorgen dat de in het gebouw toegepaste materialen geen giftige stoffen bevatten.

Oude gebouwen leren nieuwe trucs

Het is gemakkelijk om slimme technologie te integreren tijdens nieuwbouw, maar de integratie in een bestaande structuur is vaak een grote uitdaging. In een historische locatie kunnen gevels  beschadigen als er wordt geboord. Of ze worden minder aantrekkelijk als er zichtbare installaties en bedrading worden geplaatst. Ingenieurs en elektriciens komen met nieuwe manieren om oudere gebouwen te voorzien van slimme technologie om verlichting, HVAC en andere functies te verbeteren om aan strengere energiecodes te voldoen, gebouwen energie-efficiënter te maken, huurders te behouden en bezoekers aan te trekken. Een populaire trend is draadloze slimme technologie, die vaak een minder ingrijpende en flexibele oplossing biedt voor oudere structuren. Zo is bijvoorbeeld de duizend jaar oude Westminster Abbey in Londen onlangs uitgerust met een Bluetooth-aangestuurd LED-verlichtingssysteem.

Domotica thuis

Domotica home automation – wordt zo betaalbaar en gemakkelijk te implementeren, dat het enige lastige is de consument ervan te overtuigen dat hij of zij het nodig heeft. Indien effectief geïmplementeerd, kunnen geautomatiseerde huizen helpen het energieverbruik te verminderen, de levenskwaliteit van oudere of minder valide mensen te verbeteren en bewoners te informeren over incidenten, zoals een inbraak of een gas- of waterlek. Bewoners kunnen nu al op afstand de omstandigheden in huis regelen, zoals temperatuur, lichtkleur en -intensiteit. De slimste systemen automatiseren echter geïntegreerde oplossingen in plaats van individuele functies. Bij het definiëren van een nachtelijke omgeving kan een bewoner bijvoorbeeld een routine opzetten die de lichten uitdoet, de gordijnen sluit en het alarm activeert met één commando, in plaats van elke bewerking afzonderlijk te beheren.

Architecten en AI-hulp in slimme huizen

Een smart home beheert niet alleen processen; het beheert ook gegevens. Bedenk dat slimme huizen beveiligingssystemen, thermostaten, camera’s, audio- en video-apparatuur, wifi-netwerken, luidsprekers, rookmelders, deurbellen, beveiligingssloten en slimme lichten kunnen bedienen. Hoe meer deze producten worden gebruikt, hoe meer er wordt geleerd over de bewoner van het huis. Architecten kunnen dankzij AI (kunstmatige intelligentie) deze gegevens gebruiken om gebouwen te ontwerpen die het dagelijks leven van bewoners makkelijker maken. Zo draagt AI bij aan de massaproductie van technologieën die de kwaliteit van leven verbeteren. Neemt AI de rol van de architect over? Niet in de nabije toekomst. Toepassing van AI vereist nog steeds dat architecten en ontwerpers de voorwaarden bepalen om te voldoen aan de esthetiek van de klant en de behoeften van de markt.

Dit is een vertaling van 6 Ways Smart Technologies Are Changing the Conversation About Architecture, door Rosa Trieu. Lees het hele artikel met links naar meer informatie op Autodesk Redshift.

Meld u aan voor onze e-mails