Storimans Wijffels Architecten profiteert van 3D - ICN Solutions

Storimans Wijffels Architecten profiteert van 3D

“Modelleren alsof je een maquette maakt”

In de huidige bouwbranche draait alles om snel en efficiënt werken. 3D CAD-software is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. Dat is ook de ervaring van Storimans Wijffels Architecten BV uit Tilburg. “Het geeft een grote snelheid van modelleren en je hebt meteen inzicht in een gebouw”, zegt architect Hans Wijffels, een tevreden gebruiker van de softwareoplossingen van ICN Solutions.

In 2014 nam Storimans Wijffels Architecten deel in één van de drie consortiums voor de herontwikkeling van de voormalige Knoopkazerne in Utrecht tot een modern rijkskantoor. “Dit PPS (Publiek-Private Samenwerking)-project hebben wij aangegrepen om met Autodesk Revit te gaan werken en te gaan 3D modelleren en BIMmen − in eerste instantie met een Revit LT-licentie van ICN Solutions”, zegt Hans Wijffels. “Bij dergelijke PPS-projecten zie je namelijk steeds meer dat het gebruik van 3D CAD-software een selectiecriterium is bij opdrachtgevers.”

Ideeën overdragen

Nu, drie jaar later, is het werken in 3D bij het Tilburgs architectenbureau niet meer weg te denken. Hans Wijffels verduidelijkt waarom: “Als architect streef je er altijd naar om je ideeën overdrachtelijk te maken voor alle projectpartners. Welnu, met Autodesk Revit kun je in korte tijd een 3D-model opzetten. Vanuit een model kun je meteen doorsnedes en aanzichten genereren. Bij een 3D-model teken en modelleer je in feite alsof je een maquette maakt. Daardoor kun je een gebouw voor een opdrachtgever al in een vroeg stadium ruimtelijk inzichtelijk maken. Van meet af aan werk je samen met je bouwpartners aan één object. Daardoor hoeven er ook niet meer, zoals vroeger, allemaal aparte tekeningen te worden gemaakt. In het 3D-model hoeft een bouwkundig element, zoals bijvoorbeeld een wand, maar één keer te worden getekend. 

In vergelijking met het vroegere AutoCAD heb je in veel minder tijd een concept in 2D of 3D klaar en ook het maken van rendertekeningen gaat snel.” Bovendien profiteert het architectenbureau van het gemak van 3B: de Nederlandstalige Revit-applicatie van ICN Solutions, met een bibliotheek met meer dan 3.000 bouwkundige elementen (Families). Hans Wijffels: “Met de 3B-bibliotoheek beschikken wij over een standaard om projecten snel in te richten en sheets voor te bereiden. Daardoor kunnen we heel snel de opstart maken naar een integraal ontwerp.”

3D Rendering

Integratie modellen

Tot de actuele BIM-projecten van Storimans Wijffels Architecten behoren de Islamitische basisschool Kronehoef in Eindhoven en Gezondheidscentrum Ginneken in Breda. “Een groot voordeel van een BIM-model is ook de integratie van ons eigen bouwkundig model met dat van de constructeur en installatieadviseur in één model”, zegt Wijffels. “Met constructeurs lukt dat overigens al heel goed, maar installatieadviseurs zijn over het algemeen nog niet zo ver met BIM. In de praktijk bieden Revit-bestanden van installateurs vaak nog onvoldoende inzicht; daarom is het meestal nog nodig om van hen pdf-bestanden op te vragen.”

Verwachtingspatroon

Hoewel BIM de toekomst is, wijst Wijffels ook op een mogelijke valkuil. “Bij BIM stop je al in een heel vroeg stadium van het bouwproces veel informatie in het model. Daardoor bewandel je niet, zoals voorheen, de geleidelijk weg van een abstract naar een uitgewerkt model. De grenzen tussen de traditionele fasen in het bouwproces − van Voorlopig Ontwerp naar uitvoering − vervagen daardoor. Het lijkt alsof je meteen al een compleet gebouw hebt, maar dat is gevaarlijke schijn. In die prille ontwerpfase moet het model immers nog grotendeels worden ingevuld, want andere projectpartners zoals de constructeur en de installatieadviseur komen pas in een latere fase in beeld. Daardoor bestaat het gevaar dat je voor een opdrachtgever een te hoog verwachtingspatroon creëert; dat moet je uiteraard te allen tijde zien te voorkomen.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie Storimans Wijffels Architecten.

Logo Storimans Wijfels Architecten

Meld u aan voor onze e-mails