Van Middendorp kiest voor AEC Collection - ICN Solutions

Van Middendorp kiest voor AEC Collection

“BIM biedt meer controle over ontwerp- en bouwproces”

Building Information Modeling, kortweg BIM, is de meest ingrijpende innovatie van de laatste jaren in de bouw. Ook Bouwbedrijf van Middendorp vond het de hoogste tijd om virtueel te gaan bouwen in 3D. Daarom stapte het bouwbedrijf uit het Gelderse Wekerom een jaar geleden op advies van ICN Solutions over op Autodesk Building Design Suite Premium. Inmiddels is het eerste volledig in BIM opgebouwde project – een zestiental vakantiewoningen op Droompark De Zanding in Otterlo – een feit. “BIM werkt tijdbesparend en vermindert faalkosten”, zegt een enthousiaste werkvoorbereider Corné Frentz van het bouwbedrijf.

Afgelopen december kreeg Bouwbedrijf van Middendorp de opdracht voor de bouw van zestien vakantiewoningen op het Veluwse Droompark De Zanding. “Aangezien de woningen al vóór de bouwvak moeten worden opgeleverd, hebben we bewust gekozen voor een prefab werkwijze met grote bouwelementen, waaronder houtskeletbouw en kalkzandsteen binnenmuren”, zegt Corné Frentz, die behalve werkvoorbereider ook calculator is. “Dit project hebben we tevens aangegrepen als een pilot om te gaan ‘BIMmen’ met behulp van de Autodesk Building Design Suite Premium. Met name met Revit Architecture en Revit Structure hebben we de vakantiewoningen volledig in 3D getekend. Dat is heel goed gelukt.”

Minder controlerondes

BIM is veel méér dan wat handige software waarmee je gebouwen in 3D kunt ontwerpen, maar vooral ook een andere, nieuwe manier van werken. Corné Frentz legt uit dat het hele ontwerp- en bouwproces erdoor wordt vereenvoudigd: “Voorheen, toen we nog werkten met 2D-ontwerpen in AutoCAD, kwamen er altijd allerlei aanpassingen en wijzigingen op de bouwtekeningen die wij aanleverden bij onze onderaannemers, installateurs, vloerleveranciers en andere bouwpartners. Die partners voorzagen onze tekeningen namelijk van hun eigen ideeën of ze maakten zelfs een geheel nieuwe versie. Dat was tijdrovend, bracht veel controlerondes met zich mee en de kans op fouten was groot. Dankzij BIM is dat verleden tijd. Als wij bijvoorbeeld vloeren bestellen, geven wij in onze 3D-tekening meteen de juiste sparingen en bematingen aan.

De vloerleverancier hoeft de 3D-tekening in feite alleen maar één op één over te nemen. Dat is het mooie van BIM: doordat wij in de 3D-tekeningen exact kunnen aangeven hoe wij het hebben willen, hebben wij veel meer controle over het ontwerp- en bouwproces en is er veel minder kans op fouten. Dankzij de 3D-techniek weet je meteen of iets wel of niet past, daarover kunnen geen misverstanden meer bestaan. Weliswaar kost in de ontwerpfase het tekenen in 3D méér tijd, maar dankzij de tijdbesparing en minder faalkosten in de bouwfase verdienen we dat ruimschoots terug! Een ander groot voordeel van BIM is dat je in 3D veel méér ziet dan in 2D. Zo kun je op elke gewenste plek dwarsdoorsnedes en details maken; dat kon vroeger in AutoCAD niet.”

Bouwbedrijf Van Middendorp

Revit-tekeningen inlezen met IFC

De essentie van BIM is dat alle bij de bouw betrokken partners samenwerken en toegang hebben tot het meest actuele virtuele 3D-gebouwmodel. Daarvoor is het wel nodig dat al die bouwpartners over software beschikken waarmee je kunt ‘BIMmen’. Volgens Corné Frentz is het nog niet helemaal zo ver. “Vooral voor veel kleine onderaannemers is een investering in de benodigde CAD-software op dit moment nog een grote stap. Maar dankzij het open bestandsformaat IFC (Industry Foundation Classes), of zonodig via exportbestanden als AutoCAD, kunnen de meeste van onze bouwpartners ook nu al moeiteloos onze 3D Revit-tekeningen inlezen. Daarnaast is het mogelijk om het Revit-model te exporteren naar een 3D Viewer. Ik ben ervan overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd is dat alle bouwpartners volledig op BIM overstappen. Want BIM is de volgende stap in de professionalisering van de bouwketen. BIM is een echte win-win-situatie: alle partners in de bouwketen hebben er voordeel van. Vooral omdat ons bedrijf veel in bouwteamverband werkt en wij al in de ontwerpfase met bouwpartners rondom tafel zitten, is BIM voor ons zonder meer de toekomst.”

3B Werkmethodiek

Na het geslaagde pilotproject met de vakantiewoningen is Bouwbedrijf van Middendorp alleen nog maar enthousiaster geworden over BIM. Inmiddels heeft de 3D-bouwwijze al een vervolg gekregen in diverse andere bouwprojecten. Ook de 3B Werkmethodiek, de Revit-applicatie die het bouwbedrijf bij ICN Solutions heeft aangeschaft, bewijst zich daarbij als een onmisbare schakel. Corné Frentz: “Vooral de Nederlandstalige handleiding en Nederlandstalige uitleg bij het maken van Families is een groot voordeel van de 3B Werkmethodiek.

Zo krijg je het ‘BIMmen’ veel sneller onder de knie. Omdat ook steeds meer van mijn collega’s met BIM gaan werken, hebben we steeds meer licenties nodig en hebben we onlangs onze software uitgebreid met de Autodesk Revit LT Suite 2014.” Om de basisbeginselen van Revit onder de knie te krijgen, volgde Bouwbedrijf van Middendorp een cursus bij ICN Solutions. De werkvoorbereider is vol lof hierover: “De cursus was zo goed dat wij tot nog toe de helpdesk nagenoeg niet nodig hebben gehad.

Logo bouwbedrijf Van Middendorp

Meld u aan voor onze e-mails