Van Zanten Bouw tilt BIM naar een hoger niveau - ICN Solutions

Van Zanten Bouw tilt BIM naar een hoger niveau

“3D-modelleren is geen BIM”

In de hedendaagse bouw is BIM niet meer weg te denken. Maar wat Building Information Modeling in de praktijk nu precies inhoudt, daarover zijn de meningen soms nog verdeeld. “Er wordt nog vaak volledig voorbij gegaan aan de ‘I’ in BIM: ‘Information’ “, zegt Marco van Es, BIM-coördinator en modelleur bij Van Zanten Bouw in Vlaardingen.

Tot enkele jaren geleden werkte Van Zanten Bouw nog uitsluitend met Autodesk AutoCAD. “Gaandeweg kwamen wij steeds meer projecten tegen die in 3D waren uitgewerkt. Op gegeven een moment zagen wij in dat wij niet meer om BIM heen konden, want dat is toch de toekomst in de bouwwereld”, zegt Marco van Es. “Daarom heeft ons bedrijf in de zomer van 2014 besloten tot de aanschaf van een Autodesk Building Design Suite Ultimate en een aantal Autodesk Revit LT Suites bij ICN Solutions. “

Offshore-industrie

In de zomer van 2015 werd Marco van Es door Van Zanten Bouw aangetrokken, met als voornaamste taak om BIM naar een hoger niveau te tillen. Gezien zijn ervaring in de offshore-industrie was hij hiervoor de aangewezen persoon. “In die sector is BIM al veel méér ingeburgerd dan in de bouw”, verduidelijkt Marco. “Voor de olieplatforms hield ik mij met name bezig met het ontwerp van de zogeheten ‘living quarters’: de leefomgeving van de medewerkers op een booreiland. Daar heb ik geleerd hoe je een BIM-model volgens strikte regels moet opzetten. Maar het grote verschil met de bouwbranche is het doel waarvoor BIM wordt ingezet: in de offshore-industrie wordt BIM voornamelijk gebruikt voor exploitatie en beheer, in de bouw daarentegen beperkt BIM zich veelal tot de ontwerp- en uitvoeringsfase. Stel, op een booreiland is een TL-buis defect. De informatie over het type TL-buis staat opgeslagen in het BIM-model en kun je daarin altijd terugvinden. Daarvoor hoeft dus niet eerst iemand speciaal van het vasteland naar het booreiland te komen. In de bouw daarentegen is men veelal nog niet zo ver dat een integraal BIM-model dient als basis voor een meerjarenonderhoudsplan.”

Gelinkte modellen

Van Zanten Bouw - Revit Model

Als BIM-coördinator werkt Marco van Es hoofdzakelijk met Autodesk Revit, dit in combinatie met Navisworks. “Daarmee kunnen wij controleren of de deelmodellen die wij van onze bouwpartners krijgen aangeleverd al dan niet met elkaar clashen en in overeenstemming zijn met onze eigen tekeningen. Dat doen wij bijvoorbeeld ook op die manier bij Westpoint Vlaardingen – een project dat binnenkort start. Bij dit door ons in eigen beheer ontwikkeld project van een woontoren met 53 appartementen linken onze onderaannemers ons 3D-model en dat van de constructeur aan hun eigen deelmodellen. Door het samenvoegen van 3D-modellen kun je bijvoorbeeld meteen zien of een kanaal in een schacht pas en of een luchtkanaal en een wand elkaar niet onbedoeld kruisen.”

Informatie in BIM-model stoppen

Volgens de BIM-coördinator is een veelgehoord misverstand in de bouw dat 3D-modelleren hetzelfde is als BIM. “Maar dan ga je volledig voorbij aan de ‘I’ in BIM: ‘Information’. Immers, je kunt pas gaan BIMmen wanneer je in het 3D-model alle informatie stopt die de leveranciers aanleveren; zodat die informatie naderhand bij de werkvoorbereiding, uitvoering of het beheer ook altijd gemakkelijk is terug te vinden.”

Vroeg informatie delen

Bij BIM geldt: hoe eerder bouwpartijen samen aan tafel gaan zitten, hoe beter. “Een mooi voorbeeld daarvan is de nieuwbouw van een kerk voor de Evangelische Gemeente Hoekse Waard in Oud-Beijerland”, zegt Marco. “Bij dit project beginnen wij met alle onderaannemers en leveranciers al heel vroeg met het delen van projectinformatie; in elk geval veel éérder dan in het traditionele proces het geval zou zijn. Door het tijdig delen van eenduidige en uniforme projectinformatie doe je het meteen goed en reduceer je faalkosten.”

Enthousiasme

Om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen, hebben medewerkers van Van Zanten Bouw diverse trainingen gevolgd bij ICN Solutions. “Ikzelf heb bijvoorbeeld de cursus ‘BIM voor managers’ gevolgd en enkele van mijn collega’s ‘BIM voor werkvoorbereiding’. ” Marco is vol lof over de samenwerking met ICN Solutions. “Vooral het enthousiasme en de deskundigheid van het ICN-team spreken mij aan. De bevlogen manier waarop dit bedrijf het belang van BIM onder de aandacht brengt, is precies wat de bouwwereld nodig heeft.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.vanzantenbouw.nl.

Logo van Zanten Bouw

Meld u aan voor onze e-mails