Checklist veilig internetten - ICN Solutions

Checklist veilig internetten

Jaarlijks is het op 9 februari Veilig Internet Dag. Deze Safer Internet Day vindt wereldwijd plaats. Op deze dag wordt opgeroepen om samen van het internet een veiligere en betere plek te maken. Internetten brengt namelijk risico’s met zich mee. Voor u als consument, maar ook als u zakelijk op het internet zit. Voldoet uw apparatuur aan de eisen om er veilig mee aan de slag te kunnen bijvoorbeeld? ICN Systems deelt graag haar checklist met 10 tips om veilig met internet om te gaan.

1. Updaten van slimme apparaten
Steeds meer mensen maken, zowel zakelijk als privé, gebruik van slimme apparaten. Denk bijvoorbeeld aan uw draadloze printer, een webcam, een scanner of een NAS. Slimme apparaten maken het dagelijkse leven makkelijker, maar ook kwetsbaarder. Een slim apparaat communiceert namelijk met u, uw smartphone en tablet en ook met andere apparaten. Dit doen ze via het WIFI-netwerk. Hierdoor is het mogelijk dat criminelen digitaal inbreken. Criminelen hoeven maar op een apparaat binnen te komen, om vervolgens via het netwerk toegang te krijgen tot alle andere apparaten. Via deze weg kunnen ze terecht komen bij persoonlijke informatie, bijvoorbeeld een oude scan van uw creditcard. Door software regelmatig te updaten blijven slimme apparaten veilig. Dit geldt voor alle apparaten die gebruik maken van WiFi.

2. Updaten van uw router
De router is eigenlijk de toegangsdeur naar uw netwerk. Daarom is het belangrijk deze altijd te voorzien van de laatste updates. Op die manier is uw netwerk namelijk goed beveiligd. Omdat ook de router is aangesloten op het internet, kunnen criminelen dit apparaat eenvoudig vinden. Zorg daarom voor een sterk wachtwoord op de WiFi verbinding. Gebruik de meegeleverde router van uw internetaanbieder en schakel de optie om de router op afstand te bedienen uit, voor een betere beveiliging.

Schakel verder de UPnP uit, want hiermee kunnen criminelen toegang krijgen tot uw overige apparaten. UPnP zorgt ervoor dat slimme apparaten van buitenaf bediend kunnen worden en is standaard ingeschakeld.. U hoeft dan niet alle poorten van buitenaf open te zetten, omdat UPnP dit regelt; het slimme apparaat ‘vraagt’ dan zelf aan de router om de poort te open. Dit is handig, maar dus niet erg veilig. U weet niet welke apparaten/apps gevraagd hebben om poorten te openen en iedere open poort is een nieuwe mogelijkheid om uw netwerk binnen te dringen. Voor volledige controle en optimale veiligheid kunt u dus het beste UPnP uitschakelen en de poortdoorschakeling handmatig regelen.

3. Online delen van bestanden door middel van de cloud
Documenten en andere data kunnen allemaal opgeslagen worden in de cloud. Handig, zeker nu er veel collega’s thuiswerken. Zolang dit maar wel veilig gedaan wordt.
Als organisatie is het van belang dat alle medewerkers weten hoe zij veilig aan de slag kunnen. Communiceer wat akkoord is qua toegang, applicaties en data en zorg voor sterke wachtwoorden. Zorg dat de ICT afdeling passende antivisusprogramma’s gebruikt op alle apparaten en update deze regelmatig.

4. Veilig online met draadloze verbinding
Zorg dat de verbinding die u gebruikt goed beveiligd is. Een kabel is de meest veilige optie. Deze gaat vanaf de modem direct naar uw apparaat. Maakt u toch gebruik van een WiFi-netwerk? Gebruik dan alleen een beveiligd netwerk. Maak gebruik van een VPN-verbinding en stel een sterk wachtwoord in voor het WiFi-netwerk. Op deze manier wordt uw verbinding versleuteld.

5. Check de beveiliging van uw WiFi-netwerk
Wanneer u de standaardinstelling voor draadloze netwerken van uw besturingssysteem gebruikt, kunt u eenvoudig controleren hoe de beveiliging van uw verbinding is. Onderaan in de taakbalk vindt u dan het standaard draadloze-netwerksymbool van Windows terug. Biedt de leverancier van uw netwerkadapter eigen stuursoftware aan, dan kunt u uw draadloos netwerkmenu meestal vinden via een antennesymbool of een knipperend oog in de taakbalk.

Is uw draadloos netwerk niet veilig, doordat het bijvoorbeeld een open netwerk is, dan moet u dit zo snel mogelijk aanpassen. Schakel bij een open netwerk een adequate encryptie in. De meest veilige optie hierbij is een zogenaamde WPA2. Dit kunt u aanpassen via het instellingenmenu van de router.

6. Werken met VPN verbinding
Een VPN verbinding werd al kort aangehaald bij tip 4. Een VPN verbinding, ook wel Virtual Private Network, maakt elke verbinding veiliger en moeilijker te onderscheppen. Door VPN is er een beveiligde, versleutelde en anonieme verbinding. De data kan niet onderschept worden en garandeert anonimiteit.

Er zijn meerdere aanbieders voor VPN-abonnementen. Deze werken over uw bestaande internet-netwerk. Om ermee te kunnen werken dient meestal een app geïnstalleerd te worden of een speciaal programma, maar dit verschilt per aanbieder.

7. Bezoek alleen https pagina’s
Een https pagina geeft een beveiligde verbinding aan. Voor websites waar persoonlijke gegevens verstuurd worden, zoals betalingen, webshops en online bankieren is dit een groeiende tak. Een versleuteld webadres is te herkennen aan het ‘slot icoon’ voor het webadres. Daarnaast begint de URL dus met https en niet met http.

8. Kijk uit met gratis software
Veel programma’s en software worden gratis via het internet aangeboden. Het downloaden ervan brengt risico’s met zich mee. Het is mogelijk dat u naast de software zelf ook veel andere ongewenste programma’s automatisch of ‘gratis’ mee downloadt. Zoek daarom eerst informatie over het programma voor u het installeert en controleer alles goed voordat u installeert.

Bovendien nemen veel aanbieders van gratis software in hun algemene voorwaarden op dat ze documenten/data mogen gebruiken, reproduceren en distribueren. Vraag uzelf daarom vooraf af of u die informatie wel wilt delen.

9. Download niet zomaar bestanden
Bovenstaande tip geldt ook voor het downloaden van bestanden. Verifieer eerst de bron, voordat u gratis bestanden downloadt. Dus controleer de betrouwbaarheid van de bron, zodat u zonder risico’s het bestand kunt downloaden.

10. Maak een back-up
Maak regelmatig back-ups op een usb-stick of een externe harde schijf. Of nog beter: stel dit automatisch in, zodat u er zelf niet aan hoeft te denken. Mocht het dan ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch mis gaan, dan beschikt u altijd nog over de gemaakte kopieën. Op deze manier zijn alle gegevens veilig opgeslagen en kunnen ze eventueel hersteld worden op een ander apparaat. Zet deze back-up uiteraard alleen terug op een computer die niet besmet is.

Groet, Riley Marlisa – Accountmanager, ICN Systems

Ps: Lees voor een extra tip ook eens het blog over een veilige internetbrowser!

Meld u aan voor onze e-mails