Voets & Donkers maakt opdrachtgevers enthousiast met 3D-ontwerpen

Voets & Donkers maakt opdrachtgevers enthousiast met 3D-ontwerpen

“Wij werken op het snijvlak van bouw en werktuigbouw”

Van oudsher zijn de werktuigbouw en de bouw gescheiden werelden. Deze splitsing spiegelt zich ook af op softwareniveau. Zo is Autodesk Inventor hét pakket voor de werktuigbouw, terwijl in de bouw Autodesk Revit de boventoon voert. Een bedrijf dat beide disciplines als geen ander combineert, is Voets & Donkers uit het Brabantse Schijndel, specialist in koelinstallaties en luchtbehandelingssystemen.

Industriële koel- en vriestechniek en luchtbehandeling in de breedste zin van het woord: dat is in een notendop het vakgebied van Voets & Donkers, met een specialisatie op het gebied van kaasrijping, voedselverwerking, cleanrooms en airconditioning. Tot enkele jaren geleden had deze machinefabriek echter nog niet zo veel kaas gegeten van het werken met 3D CAD-software. Daarin kwam verandering toen Ruben van Hoek stage ging lopen op de tekenkamer. “Op school had ik al leren tekenen met Autodesk Inventor, en toen ben ik ook hier langzaamaan begonnen met het tekenen van wat kleine ontwerpen in 3D. Mijn collega Michael van der Meijden, die al tien jaar lang met AutoCAD werkte, had even nodig om de voordelen van het 3D-tekenen ten opzichte van 2D in te zien, maar was ook zo om. Een groot pluspunt is bijvoorbeeld dat je op een 3D-tekening meteen ziet of iets wel of niet past; op een 2D-tekening daarentegen is het lastig om clashes te herkennen. Een ander groot voordeel is dat je in 3D zelfs de meest complexe installaties snel kunt tekenen en een klant meteen het eindresultaat kunt laten zien. Opdrachtgevers reageren razend enthousiast als jij het idee wat zij in hun hoofd hebben visueel goed kunt overbrengen. Daardoor is Inventor een perfecte verkooptool.”

Uitbreiding met Revit MEP

Dankzij de positieve ervaringen met 3D CAD-software besloot Voets & Donkers begin 2015 tot de aanschaf van de Autodesk Product Design Suite Ultimate bij ICN Solutions. Maar al snel ontdekte het bedrijf dat voor de bouwkundige installaties nog een extra 3D-pakket nodig was. Van Hoek: “Wij leveren een totaalpakket: wij bouwen niet alleen koelinstallaties en luchtbehandelingskasten (lbk’s), maar ontwerpen ook alle bijbehorende bouwkundige leidingen, kanalen, beugels, branddoorvoeren etcetera. In eerste instantie hebben wij geprobeerd om al dat 3D-tekenwerk in Inventor uit te voeren. Maar we kwamen er al snel achter dat je voor de bouwkundige installaties veel beter kunt werken met software die daarvoor specifiek is bedoeld, met name Revit MEP en AutoCAD. Inmiddels is er binnen ons ontwerpproces sprake van een soepel samenspel tussen Inventor enerzijds en Revit MEP en AutoCAD anderzijds. Ons bedrijf bevindt zich als het ware op het snijvlak van werktuigbouw en bouw.”

Inblaasnozzels

Een mooi praktijkvoorbeeld van de symbiose tussen bouw en werktuigbouw bij Voets & Donkers is een project bij kaasverwerkingsbedrijf Bouter Group BV in Culemborg, dé kaas-leverancier voor Albert Heijn. “Voor deze klant hebben wij onder meer een geavanceerde koelinstallatie ontworpen en een groot aantal luchtbehandelingskasten die op het dak van de fabriek worden geplaatst”, zegt Van Hoek. “Met de lbk’s wordt de lucht met grote precisie geconditioneerd en middels een ingenieus luchtverdeelsysteem bij de kazen gebracht zodat deze gelijkmatig rijpen. Die installatie bestaat uit 12 meter lange pvc-buizen die verticaal tussen stellingen worden geplaatst waarin de kazen komen te liggen. In elke buis zitten inblaasnozzels waardoor lucht over de kazen wordt geblazen, zodat de optimale condities voor kaasrijping ontstaan. Welnu, die blauwe buizen op zich hebben wij ontworpen met behulp van Inventor. Maar om de blauwe buizen op de exacte positie tussen de stellingen te kunnen intekenen, maken wij gebruik van Revit of AutoCAD. Bovendien hebben wij met Inventor een boorstraat ontwikkeld die in elke buis tegelijkertijd automatisch de gaatjes boort.”

Navisworks

Bij complexe projecten zoals het kaasverwerkingsbedrijf in Culemborg, waarbij tekeningen van verschillende partijen met verschillende bestandstypes op elkaar moeten worden afgestemd, heeft Voets & Donkers ook veel baat bij Navisworks. “Hiermee is het mogelijk om multidisciplinaire ontwerpgegevens die zijn aangemaakt in bijvoorbeeld Inventor, Revit en AutoCAD te combineren in één enkel geïntegreerd projectmodel”, verduidelijkt Van Hoek. “Hierdoor spreken wij dezelfde taal als de architect en andere bouwpartners en kunnen wij optimaal ontwerpgegevens met elkaar uitwisselen.”

Voets & Donkers Koeltechniek en luchtbehandeling

Vault

Sinds de zomer van 2016 maakt Voets & Donkers ook gebruik van Vault Basic. Van Hoek: “Als je bijvoorbeeld met meerdere tekenaars tegelijk in hetzelfde ontwerp werkt, zorgt Vault er automatisch voor dat je altijd met de laatste revisie werkt. Ook komt het nogal eens voor dat er slechts een kleine aanpassing nodig is van een bestaand ontwerp. In dat geval is de functie ‘Copy design’ in Vault heel praktisch. Bij zo’n productaanpassing hoef je niet eerst een heel nieuw ontwerp te maken, maar kun je als het ware voortborduren op de bestaande tekening. Je hoeft dus niet telkens opnieuw het wiel uit te vinden, dat is wel zo handig.”

Leerproces

Over de samenwerking met ICN Solutions is Ruben van Hoek zeer te spreken: “De specialisten hebben veel kennis in huis en bieden ondersteuning op elk niveau. ICN heeft ons uitstekend begeleid bij ons eerste grote 3D-project; dankzij hun deskundige advies hebben wij dat project tot een goed einde weten te brengen. Daarnaast speelt ICN een belangrijke rol in ons leerproces; niet alleen de cursussen zijn heel leerzaam, maar ook de jaarlijkse Ask The Expert Day waarbij je ervaringen kunt uitwisselen met andere bedrijven die ook met Inventor werken. Tevens heeft ICN bij ons een quickscan uitgevoerd. Hieruit is een plan van aanpak voortgekomen waarin staat hoe wij voor een nόg beter ontwerpproces kunnen zorgen. Op die manier helpt ICN Solutions ons echt vooruit.”

Voor meer informatie over de in dit artikel genoemde onderwerpen, zie www.voetsdonkers.nl.

Logo Voets & Donkers

Meld u aan voor onze e-mails