Hoe de maakindustrie profijt kan hebben van BIM - ICN Solutions

Hoe de maakindustrie profijt kan hebben van BIM

BIM is niet alleen voor architecten-, ingenieurs- en bouwbedrijven. Fabrikanten kunnen ook enorme winsten behalen als ze beginnen met BIM. De maakindustrie werkt immers vaak mee aan bouw- en infrastructuurprojecten en de bedrijven die deze projecten leiden verwachten steeds meer dat hun leveranciers zich bij het BIM-ecosysteem aansluiten.

Download nu: Gratis e-book ‘Een gids voor de fabrikant: BIM voor bouw- en infrastructuurprojecten’

Maar wat is BIM precies en waarom zou u als fabrikant hieraan meedoen? Wij leggen hieronder aan u uit wat de voordelen zijn van BIM en waarom ook fabrikanten er profijt uit kunnen halen.

Wat is BIM?

BIM (Building Information Modeling) is een proces dat digitale 3D-modellen gebruikt om bouw- en infrastructuurprojecten te plannen, ontwerpen, bouwen en uit te voeren. Deze 3D-modellen zijn meer dan een tekening: ze zijn gevuld met informatie over de elementen in het model. Zo kan er in een BIM-model bijvoorbeeld informatie staan over het te gebruiken bouwmateriaal voor elementen, de fabrikant of het merk van de elementen en de afmetingen.

Het doel van BIM is om bouwprojecten in goede banen te leiden. Betere informatie-uitwisseling en efficiëntere samenwerking staan hierbij centraal. Dankzij de uitgebreide informatie die rechtstreeks in het model beschikbaar is, kan iedereen in een project overzichtelijker en efficiënter werken. Hierdoor ontstaan er betere ontwerpoplossingen, minder fouten en een groter vermogen om de kwaliteit te behouden.

Waarom BIM voor de maakindustrie?

Fabrikanten kunnen BIM-objecten aanbieden, dit zijn vereenvoudigde digitale weergaves van gefabriceerde bouwproducten. Hierdoor kunnen uw klanten gemakkelijker uw producten specificeren waardoor de kans groter wordt dat uw producten daadwerkelijk besteld worden. Denk bijvoorbeeld aan Revit Families. U kunt Revit Families aanbieden aan uw klanten waardoor zij deze makkelijk kunnen implementeren in het BIM-model. Zo is er een grotere kans dat ze voor uw product kiezen in plaats van de concurrent.

BIM wordt ook al op grote schaal toegepast door architecten-, ingenieurs- en bouwbedrijven. Uit een onderzoek uit 2019 blijkt dat in Nederland maar liefst 80% van de architecten gebruik maakt van BIM. Hierdoor verwachten architecten en bouwbedrijven ook al sneller van u dat u ook BIM kunt werken. Door aan deze verwachtingen te voldoen, heeft u meteen een streepje voor. In een enquête van 2020, uitgevoerd door Harvard Business Review Analytic Services, bleek zelfs dat 48% van de architecten zei dat een gebrek aan BIM-vaardigheid een dealbreaker zou kunnen zijn bij het kiezen van een productiepartner.

Begin met BIM

Wilt u ook beginnen met BIM maar heeft u nog verdere hulp nodig? Of wilt u meer weten over BIM? Neem dan contact op met de experts van ICN Solutions. Wij helpen u graag verder.

Wilt u eerst meer informatie over BIM voor de fabrikant? Dan kunt u gratis onderstaand e-book downloaden.

Meer weten? Download het gratis e-book

Meer over BIM voor de maakindustrie:
Klantverhaal → Architecten kiezen voor K-VISION kozijnen dankzij flexibele Revit families
Webinar on-demand → Van Inventor naar een BIM-model (met Simplify)

Meld u aan voor onze e-mails