1. Denk aan de risico’s van WiFi netwerken
Als u op uw vakantiebestemming bent aangekomen en u er wordt een WiFi netwerk wordt aangeboden, wees dan bewust van de risico’s die hieraan verbonden zijn. Een open WiFi netwerk maakt u namelijk kwetsbaar en kan anderen eenvoudig toegang geven tot uw apparatuur. Waardoor uw persoonlijke informatie inzichtelijk wordt. Ben altijd kritisch bij het verbinden met een netwerk en maak nooit verbinding met een open WiFi netwerk. Om uw internetverbinding privé te houden, kunt u gebruik maken van een VPN (Virtual Private Network) maken, lees er alles over in het artikel “Checklist veilig internetten”.
2. Uw laptop veilig mee op vakantie
Op vakantie bestaat er het risico van diefstal of verliezen van uw laptop. Om te voorkomen dat uw gegevens toegankelijk zijn voor degene die deze in zijn bezit krijgt, is het mogelijk om uw laptop te versleutelen.
Daarnaast is het mogelijk om een zoekfunctie op uw mobiele device te installeren. Op deze manier kunt u hem proberen te traceren en op afstand zelfs te vergrendelen.
3. Slaapstand, sluimerstand of uitschakelen?
Gebruikt u uw computer langere tijd niet? Dan zijn er verschillende manieren om hem tot rust te laten komen: slaapstand, sluimerstand en uitschakelen. Wat is nu de beste manier?
In de slaapstand worden alle taken gepauzeerd tot er een muisklik of druk op het toetsenbord wordt gegeven. Dan is de computer weer klaar voor gebruik. In deze stand wordt wel energie gebruikt, maar dit is wel minder dan wanneer de computer volledig aan staat.
De sluimerstand is ook een energiebesparende stand die vooral wordt gebruikt op laptops. Hierbij wordt de computer uitgeschakeld en worden programma’s en gegevens opgeslagen op de harde schijf..
Wanneer de computer uitgeschakeld is, gebruikt deze helemaal geen stroom. Om er weer gebruik van te maken, moet deze helemaal opstarten. Dit duurt het langste, maar is wel de beste keuze als u uw computer langer dan een dag niet gebruikt.
4. Hitte in de computer
Tijdens de warme zomermaanden is het belangrijk om uw computer koel te houden. Om te beginnen is het een goed idee om het systeem helemaal af te stoffen. Door de jaren heen ontstaat er veel stom in en rondom uw systeem, dit belemmert de koeling. Gebruik hiervoor een busje met perslucht.
Ook is het goed om de kabels te bekijken die door uw computer lopen. Zitten de kabels slordig door elkaar, dan kan de lucht minder goed door het systeem stromen. Om meer lucht te creëren voor uw computer is het ook belangrijk om een afgesloten ruimte, zoals een kast te vermijden. Probeer de ruimte van uw computer koel te houden.
Werkt u op een laptop, dan is het verstandig deze op een verhoging te zetten. Niet alle laptops beschikken over ventilatoren en op deze manier krijgt de laptop genoeg ruimte om lucht te blazen.
Helpt dit allemaal niet? Dan kunt u ook nog de instellingen van uw computer aanpassen en de processor minder hard laten werken. Ga naar instellingen > Systeem > Energiebeheer en Slaapstand > Extra energie-instellingen. Klik op ‘Schema-instellingen wijzigen’ bij het energieschema dat momenteel gebruikt wordt en ga vervolgens naar ‘Geavanceerde energie-instellingen wijzigen’. In dit venster scrolt u naar ‘Energiebeheer voor processor’ en vouwt het menu uit. Bij ‘Maximale Processorstatus’ verandert u de 100% in 80%. Controleer tegelijk ook bij ‘Koelbeleid’ voor systeem of dit op actief staat.
Advies op maat
Meer weten over uw apparatuur in de zomermaanden? Of heeft u liever advies op maat? Neem dan gerust contact met ons op en laat u adviseren door een specialist van ICN Systems via 088 39 77 390
Groet, Riley Marlisa – Accountmanager, ICN Systems