Wat is generative design? - ICN Solutions

Wat is generative design?

Technologie speelt al jaren een sleutelrol bij ontwerpen en produceren. En eerlijk is eerlijk, vaak wordt technologie gebruikt als productiviteitstool – bijvoorbeeld om beter, sneller en effectiever te tekenen. Maar, tegenwoordig is het ook mogelijk dat technologie helpt om het optimale, béste ontwerp te vinden. Dat is het idee achter generative design, een op kunstmatige intelligentie gebaseerd ontwerp-exploratieproces waarmee mensen en machines co-creëren.

Wat kunt u ermee?

Generative design lijkt op het versneld toepassen van een evolutionaire ontwikkeling, zoals we die van de natuur kennen. Ontwerpers of technici bepalen ontwerpdoelstellingen en zetten die samen met parameters zoals materialen, productiemethoden en kostenbeperkingen in hun generative design tool. De software onderzoekt alle mogelijke oplossingen en genereert verschillende ontwerpalternatieven. Deze worden getest en verbeterd. Bij iedere iteratie leert de software wat werkt en wat niet, en komt zo tot een oplossing die optimaal voldoet aan de ontwerpdoelstellingen.

Met generative design verleggen ontwerpers en ingenieurs hun focus. Van het tekenen en opslaan van objecten met een computer, naar het meer tijd besteden aan het kaderen van het échte probleem dat ze willen oplossen. Bij een generatief proces voert de ontwerper doelen, beperkingen en prioriteiten in (zoals gewicht, veiligheidsfactoren, materiaalvoorkeuren, productiemethoden en kostenbeperkingen), en vervolgens begint het partnerschap met technologie die voor het ontwerp de mogelijke opties gaat genereren.

Bekijk de video van Autodesk hieronder voor een korte uitleg:

Aan de slag met generative design

Wilt u graag aan de slag met generative design en er meer over leren? Download dan ons gratis e-book.

Voor specifieke vragen of advies kunt u ook altijd contact opnemen met ons via het contactformulier of door te bellen naar +31 73 750 6 750

Gratis e-book

Download het Engelstalige e-paper van Autodesk en lees wat de mogelijkheden van generative design zijn voor the future of manufacturing.


* engelstalig

Meld u aan voor onze e-mails