Belangrijke IT termen en de betekenis - ICN Solutions

IT Termenlijst

Wilt u de ICT-infrastructuur van uw organisatie updaten door middel van bijvoorbeeld nieuwe servers, CAD-workstations of back-upsystemen? Als u hiernaar op zoek gaat, zult u veel IT termen tegenkomen. Al deze begrippen kunnen nogal overweldigend zijn. Om u hiermee te helpen, hebben we hieronder een lijst met belangrijke IT termen voor u samengesteld.

Komt u er niet zelf uit en heeft u hulp nodig bij de inrichting van de IT-infrastructuur binnen uw organisatie? Neem dan contact op met ICN Systems, onze experts helpen u graag verder.

Access Point

Een Access Point is een wifi toegangspunt en is ontworpen voor het verspreiden van wifi signalen. Hiermee maakt u en iedereen binnen uw bedrijf draadloos verbinding met het netwerk. Een Access Point is iets anders dan een router. Acces Points zorgen namelijk alleen voor het wifi signaal in het netwerk, ze zetten geen netwerk op tussen verschillende apparaten. U heeft dus altijd een router nodig waarop uw Access Points aangesloten kunnen worden.

Active Directory (AD)

Active Directory is een database voor Microsoft Windows omgevingen. Hiermee beheert u de rechten van gebruikers en instellingen van een Windows-netwerk binnen uw organisatie. Denk hierbij aan gedeelde mappen of Remote Desktop servers.

Artificial Intelligence (AI)

Artificial Intelligence (AI) heeft tot doel om intelligente machines te creëren die taken kunnen uitvoeren die menselijke intelligentie vereisen. AI-systemen leren van data en ervaring om hun prestaties te verbeteren zonder expliciet geprogrammeerd te worden. AI-technologie wordt gebruikt in diverse toepassingen zoals spraakherkenning, beeld- en videobewerking, autonome voertuigen en aanbevelingssystemen.

Augmented reality (AR)

Augmented reality is een technologie waarmee u via uw telefoon of tablet digitale objecten in de ‘echte’ wereld kunt plaatsen. U ziet dan op het scherm van uw apparaat de echte wereld gecombineerd met de virtuele elementen.

Back-up

Een back-up is een kopie van de gegevens die op een server of computer staan. Wanneer deze gegevens beschadigd raken of zijn verwijderd, kunt u dankzij de back-up de gegevens herstellen. Zo hoeft u zich geen zorgen te maken dat u bestanden, instellingen of programma’s verliest.

Cloud

Wanneer u werkt in een cloud, slaat u uw gegevens op via het internet. Dit betekent dat bestanden online bewaard en bewerkt worden in plaats van lokaal. Omdat alles online opgeslagen wordt, kunt u overal ter wereld (via internet) uw bestanden in de cloud bekijken en bewerken.

Contingency plan

In de IT is een contingency plan opgesteld om te anticiperen op mogelijke storingen, uitval of andere technische problemen die de normale werking van een IT-infrastructuur kunnen verstoren. Dit plan kan procedures bevatten voor: gegevensback-up, failover- of redundantiemechanismen, herstelprocedures en communicatie met belanghebbenden in geval van een storing. Het doel is om de continuïteit van de IT-services te waarborgen en de impact van storingen op de bedrijfsvoering te minimaliseren.

CPU

Een CPU (Central Processing Unit) is de belangrijkste chip in een computer. Deze is verantwoordelijk voor het uitvoeren van berekeningen en instructies. De CPU is een type processor en wordt ook wel de “hoofdprocessor” genoemd. Het werkt door middel van een klok, die de snelheid van de CPU aangeeft, en kan miljarden berekeningen per seconde uitvoeren. De CPU werkt samen met andere onderdelen van de computer, zoals het geheugen en de harde schijf, om de functionaliteit van de computer te bieden.

CRM

Een CRM-systeem is een softwaretoepassing die bedrijven helpt bij het beheren van interacties met klanten en het stroomlijnen van bedrijfsprocessen. CRM is hierbij de afkorting voor ‘Customer Relationship Management’. Een CRM-systeem biedt een centrale database die klantinformatie verzamelt, analyseert en deelt. Deze informatie kan bestaan uit contactgegevens, aankoopgeschiedenis, klachten en feedback. Het stelt bedrijven in staat om hun marketing-, verkoop- en klantenserviceteams te coördineren en te integreren. Hierdoor ontstaat een volledig beeld van de klant. Het doel is om klanttevredenheid te verhogen, verkoopkansen te maximaliseren en klantenbehoud te verbeteren.

DNS (Domain Name System)

DNS is een systeem dat domeinnamen vertaalt naar IP-adressen en andersom. Het maakt het mogelijk om websites te bezoeken via mensvriendelijke namen in plaats van numerieke IP-adressen. DNS is een kritisch onderdeel van het functioneren van het internet.

ERP

Een Enterprise Resource Planning (ERP) systeem is een softwaretoepassing die bedrijfsprocessen integreert en automatiseert. Denk hierbij aan financiën, productie, voorraadbeheer, verkoop en human resources. Het biedt een gecentraliseerd beheer van bedrijfsgegevens en stelt bedrijven in staat om efficiënter te werken dankzij gestroomlijnde workflows, rapportage en analyses. Het doel is om bedrijfsprestaties te verbeteren, kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen. Het ERP-systeem wordt vaak geïmplementeerd als een alles-in-één oplossing die alle bedrijfsprocessen naadloos met elkaar verbindt en een 360-gradenbeeld van de organisatie biedt.

Ethernet (switch)

Ethernet is een standaard voor bekabelde netwerken in computersystemen. Het maakt gebruik van een protocol om gegevens tussen apparaten te verzenden en te ontvangen via een LAN-kabel. Een Ethernet-switch is een netwerkapparaat dat meerdere Ethernet-apparaten verbindt en gegevens tussen hen verzendt en ontvangt. Het is ontworpen om het verkeer in een netwerk te beheren en te routeren, waardoor het netwerk efficiënter werkt en minder congestie optreedt. Een switch wordt vaak gebruikt in bedrijfsnetwerken en thuisnetwerken om een ​​stabiele en veilige verbinding tussen apparaten te bieden.

Firewall

Een firewall is een netwerkbeveiligingsapparaat dat de toegang tot een netwerk controleert en reguleert op basis van vooraf gedefinieerde beveiligingsregels. Het fungeert als een barrière tussen een intern netwerk en het internet. Hierbij controleert het ook het verkeer dat tussen deze twee plaatsvindt. Een firewall kan, afhankelijk van de vooraf gedefinieerde beveiligingsregels, bepaalde soorten verkeer blokkeren of toegang verlenen. Het doel van een firewall is om de beveiliging van het netwerk te verbeteren door het netwerk te beschermen tegen ongeautoriseerde toegang, malware en andere cyberbedreigingen.

GPU

Een Graphics Processing Unit (GPU) is een processor die speciaal is ontworpen om complexe grafische berekeningen uit te voeren. Het wordt vaak gebruikt in computers, gaming consoles en mobiele apparaten om beelden te genereren en af te spelen op een scherm. De GPU werkt samen met de CPU om taken uit te voeren en de belasting van de CPU te verminderen. Door het gebruik van parallelle verwerking en speciale geheugeneenheden, kan de GPU grote hoeveelheden gegevens snel verwerken en grafisch intensieve taken uitvoeren, zoals videobewerking, 3D-rendering, en gaming.

Een GPU is niet hetzelfde als een grafische kaart. Een grafische kaart is een hardwarecomponent die een GPU bevat, samen met andere componenten zoals videogeheugen, koeling en aansluitingen. In wezen is de GPU het brein van de grafische kaart. De grafische kaart is verantwoordelijk voor het verwerken en weergeven van beelden op een scherm. Omdat de GPU zo belangrijk is voor de prestaties van een grafische kaart, wordt de term ‘GPU’ vaak gebruikt om te verwijzen naar de grafische kaart als geheel.

Hypervisor

Een hypervisor is een softwarelaag die op een fysieke server wordt geïnstalleerd. Dit biedt de mogelijkheid om meerdere virtuele machines te creëren en te beheren. Het fungeert als een virtueel platform waarop meerdere besturingssystemen en applicaties kunnen worden uitgevoerd, elk in hun eigen geïsoleerde virtuele omgeving. Een hypervisor maakt het efficiënter en kosteneffectiever om hardwarebronnen te gebruiken, omdat meerdere virtuele machines kunnen draaien op één fysieke server. Dit maakt het mogelijk om de hoeveelheid hardware die nodig is te verminderen en de flexibiliteit te vergroten bij het implementeren en beheren van IT-systemen.

Kloksnelheid

Kloksnelheid, ook wel klokfrequentie genoemd, verwijst naar de snelheid waarmee de interne klok van een computer, processor of ander elektronisch apparaat werkt. Het wordt gemeten in Hertz (Hz) en bepaalt hoeveel berekeningen een processor kan uitvoeren per seconde. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe sneller een processor gegevens kan verwerken en taken kan uitvoeren. Het is echter niet de enige factor die de prestaties van een processor beïnvloedt. Hierdoor kan het niet altijd worden gebruikt om prestaties tussen verschillende processors te vergelijken. Vooral als de processors verschillende architecturen hebben, is het niet geschikt om de vergelijking te trekken.

Netwerkinfrastructuur

Netwerkinfrastructuur verwijst naar de hardware en softwarecomponenten die worden gebruikt om een netwerkverbinding tot stand te brengen en te onderhouden. Het omvat de fysieke componenten zoals switches, routers, servers, hubs en bekabeling, evenals de software zoals besturingssystemen, netwerkprotocollen en beveiligingsmechanismen. Het doel van de netwerkinfrastructuur is om communicatie tussen apparaten mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat gegevens veilig en efficiënt kunnen worden verzonden en ontvangen. Een goed ontworpen en onderhouden netwerkinfrastructuur is essentieel voor het functioneren van moderne bedrijven en organisaties die afhankelijk zijn van gegevensuitwisseling.

On-premise

On-premise, ook wel on-site genoemd, verwijst naar software of systemen die fysiek op locatie worden gehost en beheerd. Hierin vallen dus geen cloud-gebaseerde oplossingen. Dit betekent dat de benodigde infrastructuur zich binnen het gebouw of de faciliteit van de organisatie bevindt en door het IT-team van de organisatie wordt beheerd en onderhouden. On-premise oplossingen bieden meer controle en beveiliging van gegevens. Ze vereisen echter ook meer tijd en middelen voor implementatie, onderhoud en beveiliging. Dit in tegenstelling tot cloud-oplossingen waarbij de leverancier van de cloud-infrastructuur verantwoordelijk is voor het beheer en de beveiliging van de data.

RAID Configuratie

Een RAID-configuratie (Redundant Array of Inexpensive Disks) is een methode om meerdere harde schijven te combineren tot een enkele logische eenheid. Het doel van RAID is om de prestaties, betrouwbaarheid of beide te verbeteren door meerdere harde schijven samen te voegen tot een enkele grotere schijf. Er zijn verschillende RAID-niveaus, zoals RAID 0, RAID 1, RAID 5 en RAID 6, die elk een andere combinatie van prestaties, redundantie en gegevensbescherming bieden. Een RAID-configuratie kan worden gebruikt in zowel desktop- als serveromgevingen en wordt vaak gebruikt in omgevingen waar gegevensbescherming en hoge beschikbaarheid essentieel zijn.

RAM (werkgeheugen)

RAM (Random Access Memory) is een type computergeheugen dat wordt gebruikt om gegevens tijdelijk op te slaan en toegankelijk te maken voor de processor van een computer. Hierdoor wordt het ook wel werkgeheugen genoemd. Het is een vluchtig geheugen, wat betekent dat de gegevens die erop zijn opgeslagen verloren gaan wanneer de computer wordt uitgeschakeld. RAM is een belangrijk onderdeel van de computer omdat het de snelheid en prestaties van de computer beïnvloedt. Hoe meer RAM een computer heeft, hoe meer programma’s en gegevens er tegelijkertijd kunnen worden geladen en verwerkt, wat resulteert in een snellere en efficiëntere computer.

Ransomware

Ransomware is kwaadaardige software (malware) die is ontworpen om gegevens op een computer of ander apparaat te versleutelen en vervolgens losgeld te eisen van het slachtoffer om de versleutelde gegevens te decoderen. Het is een vorm van cyberaanval die aanzienlijke schade kan aanrichten aan zowel individuen als organisaties.

Server

In IT-context verwijst een server naar een computer die is geconfigureerd om diensten te verlenen aan andere apparaten op een netwerk. Servers kunnen verschillende functies vervullen, zoals het hosten van websites, het uitvoeren van toepassingen, het opslaan van gegevens en het beheren van netwerkbronnen. Ze hebben meestal krachtigere hardware en software dan gewone desktopcomputers, en worden vaak beheerd door IT-professionals om ervoor te zorgen dat ze betrouwbaar en veilig zijn. Servers kunnen zowel fysiek als virtueel zijn, en worden gebruikt in bedrijven, overheidsinstellingen en organisaties om belangrijke netwerk- en informatiesystemen te ondersteunen.

SQL(-database)

SQL staat voor Structured Query Language en is een programmeertaal die wordt gebruikt om gegevens te beheren en op te halen uit relationele databases. Een SQL-database is een database die is opgebouwd volgens het relationele model, waarbij gegevens worden opgeslagen in tabellen die onderling met elkaar in verband staan. Met SQL kunnen gebruikers complexe queries uitvoeren om gegevens te filteren, sorteren en samenvatten, en om nieuwe gegevens toe te voegen of bestaande gegevens bij te werken of te verwijderen. SQL is een standaardtaal die wordt ondersteund door de meeste relationele databasesystemen en wordt veel gebruikt in de IT-industrie voor gegevensbeheer en -analyse.

Virtual reality (VR)

Virtual reality is een virtuele wereld die u kunt betreden middels een VR-bril. U bent met zo een VR-bril helemaal ondergedompeld in de virtuele wereld en afgesloten van de buitenwereld. Wanneer u uw hoofd draait, beweegt de virtuele wereld ook met u mee. Op deze manier kunt u dus om u heen kijken. Hierdoor voelt het alsof u zowel mentaal als fysiek in de virtuele wereld staat.

VoIP

VoIP staat voor Voice over Internet Protocol. Dit is een technologie die spraak- en multimediaberichten verzendt via internet in plaats van via traditionele telefoonlijnen. Met VoIP kunnen gebruikers gesprekken voeren met behulp van computers, smartphones of speciale VoIP-telefoons. Door gebruik te maken van VoIP kunnen gebruikers profiteren van lagere kosten, meer functionaliteit en betere kwaliteit van telefoongesprekken. VoIP biedt ook geavanceerde functies zoals videoconferencing, voicemail naar e-mailconversie, enzovoort. VoIP-technologie wordt steeds meer gebruikt in zowel consumenten- als zakelijke toepassingen. Het is een belangrijke drijvende kracht achter de digitale transformatie van de telecommunicatie-industrie.

VPN (Virtual Private Network)

Een VPN biedt beveiligde en versleutelde verbindingen over een openbaar netwerk, zoals internet. Het wordt vaak gebruikt om de privacy en veiligheid van gegevens te waarborgen bij het werken op afstand.

Hulp bij plannen, implementeren of beheren van IT-systemen

Bent u op zoek naar informatie over netwerkinfrastructuur, virtualisatie met hypervisors, of het beheer van klantrelaties met een CRM-systeem? Wij hebben geprobeerd om een duidelijke en beknopte uitleg te bieden van de belangrijkste IT termen die u tegen kunt komen tijdens uw zoektocht. Zo helpen wij u om te navigeren in de complexe wereld van IT.

Als u merkt dat u hulp nodig heeft bij het plannen, implementeren of beheren van IT-systemen binnen uw organisatie, staat het team van ICN Systems voor u klaar. Onze experts hebben de kennis en ervaring om u te begeleiden bij het nemen van de juiste stappen om uw IT-infrastructuur te optimaliseren.

Onthoud dat technologie voortdurend evolueert. Hierdoor is het belangrijk om om de nieuwste ontwikkelingen en best practices in de IT-wereld goed bij te houden. Blijf op de hoogte en blijf leren! Een goed begrip van IT kan uw organisatie helpen om efficiënter te werken en concurrerend te blijven in de moderne zakelijke omgeving. Bij ICN Systems streven we ernaar om u te ondersteunen in deze voortdurende reis naar IT-succes.

Meer over IT infrastructuur:
Klantverhaal → Ribbon & Rope heeft geen omkijken meer naar ICT-beheer
Checklist → Checklist veilig internetten

Meld u aan voor onze e-mails